Višnjik pod nadzorom Ministarstva

Ovo je još jedna tipična hrvatska priča, priča koja podsjeća na sve one tvornice od kojih smo živjeli, a koje danas trunu, dok ljudi na ulicama prosvjeduju i traže od države da im vrati bar mali dio onoga kruha što su vlastitim rukama zaradili.

Izgradnja dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu izuzetno je opteretila državu i sada zbrajamo efekte te loše priče, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić podsjetivši kako je jučer pokrenut stečaj nad tvrtkom koja upravlja splitskim Spladiumom.

Država je svojedobno preuzela obvezu financiranja 50 posto troškova dovršetka izgradnje Višnjika, no već godinama nikako da se definira koliki je ukupni iznos troškova izgradnje te dvorane. Odlukom iz 2007. utvrđeno da će država participirati sa 70 milijuna kuna, jer se očekivalo da će vrijednost troškova biti 140 milijuna kuna, no 2008. godine, nakon što je dvorana izgrađena, udio države u troškovima povećan je na 100 milijuna kuna.

"Vjerojatno očekujete da je tu kraj, ali nije jer u zadnjem zahtjevu Zadra, upućenom Ministarstvu regionalnog razvoja, stoji da je izgradnja dvorane stajala 227 milijuna kuna", kazao je Grčić na Vladinoj sjednici.

Čovjek se samo može zapitati, tko je dopustio da se počne gradnja, a da prije toga nisu određeni konačni troškovi izgradnje, kako je država mogla krenuti u taj projekt, a da za to već nije imala izdvojene novce. Na ova pitanja, kao i na mnoga do sada možda nikad nećemo dobiti odgovor, a to što dvorane zjape prazne, da se niti udarac lopte o parket ne može više čuti, možemo zahvaliti nadležnima u državi. Tko će djeci objasniti da nemaju pravo na igru i druženje!???

Još je bivša Vlada predložila osnivanje povjerenstva koje će utvrditi stvarne troškove izgradnje Višnjika, ali ono nije odradilo svoj posao. Stoga će novo povjerenstvo, u kojem su uz Grčića ministar financija Slavko Linić, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, zajedno s Gradom Zadrom utvrditi stvarnu vrijednost troškova izgradnje.

Novinare je zanimalo što će se dogoditi s drugim dvoranama u poteškoćama, poput splitske, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nakon sjednice je objasnio da je u Vladi već održan sastanak na tu temu. "Zauzeli smo stav, dali rješenje i maksimalno izišli u susret, puno više nego što su očekivali, kako bismo riješili problem- zaključio je Radimir Čačić.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano