Čuvari slobodnog hrvatskog neba
Ante Torbarina
Filip Milat
Marin Bolić

Dan oružanih snaga RH s ponosom će obilježiti i djelatnici jedine vojarne u Zadru, 93. zrakoplovne baze u Zemuniku, od kojih je veliki broj sudjelovao u formiranju Oružanih snaga i obrani Hrvatske od velikosrpske agresije

Dan oružanih snaga RH svečano se obilježava 28. svibnja, kada se prisjećamo i obilježavamo ustrojavanje Hrvatske vojske. Održava se prigodno na dan kada je 1991. godine u Zagrebu održano prvo predstavljanje hrvatskih vojnih snaga i svečana smotra tadašnjeg Zbora narodne garde, gdje je javnost po prvi put mogla vidjeti prve brigade organizirane u obrani Hrvatske. Dan oružanih snaga RH s ponosom će obilježiti i djelatnici jedine vojarne u Zadru, 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Veliki broj njih je sudjelovao u formiranju Oružanih snaga i obrani Hrvatske od velikosrpske agresije, koja je, pogotovo na zadarskom području, bila izuzetno žestoka.

Zadaće u ratu i miru

Postrojba 93. zrakoplovne baze stvarana je u ratnim vremenima, kao i Oružane snage RH. Prva zrakoplovna grupa Zbora narodne garde formirana je u Zadru u rujnu 1991. godine, a ubrzo prerasta u Eskadrilu jurišnog zrakoplovstva. Cijeli proces je zaokružen osnutkom 93. zrakoplovne baze 21. ožujka 1992. godine.

Nakon oslobađanja vojarne Zemunik, postrojba seli u vojni kompleks u Zemuniku i započinje razvoj osnovnih djelatnosti - početak školovanja hrvatskih vojnih pilota i opremanje postrojbe novim tipovima modernih i suvremeno opremljenih letjelica.

Tijekom Domovinskog rata vojne eskadrile djeluju u okviru Zrakoplovnog vojnog učilišta HRZ i PZO “Rudolf Perešin”, a u konačnom preustroju 2003. godine ponovno se uspostavlja 93. zrakoplovna baza u čiji sastav ulazi i dotadašnja 95. zrakoplovna baza u Divuljama.

Danas se u sastavu 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO nalaze različite postrojbe, od eskadrile aviona, eskadrile helikoptera do protupožarne eskadrile, zrakoplovno-tehničke bojne i zapovjedne satnije. Pod zemuničkom zrakoplovnom bazom nalazi se i izdvojena Eskadrila transportnih helikoptera u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

U opisu posla, odnosno po zadaćama i namjenama zrakoplovne baze ističe se školovanje hrvatskih vojnih pilota kao osnovna djelatnost i u tome postrojba provodi selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote i letačku obuku za pilote. Obuka i selekcijsko letenje obavlja se na avionima ZLIN-242 L i Pilatus PC-9M te na helikopterima BELL-206 B i Mi-8 MTV.

Također se u bazi obavlja i obuka za protupožarne posade na avionima Canadair CL-415, Airtractor AT-802 A/F i A, obuka za nastavnike letenja te trenaža i obuka stalnog sastava i pilota iz drugih postrojbi. Prošle je godine pilotsku obuku odradio i jedan pripadnik makedonske vojske, ove godine završava pilot iz Bosne i Hercegovine, što bi trebala biti proba za mogućnost da se u Zemuniku obučavaju i strani piloti, za što ova baza itekako ima, tehničkog potencijala i kvalitetnog kadra. Baza također sudjeluje u brojnim međunarodnim aktivnostima te je sudionik međunarodnih operacija KFOR i ISAF.

Vrlo su važne i zadaće gašenja požara u kojima sudjeluje protupožarna eskadrila s vrhunskim Canadair ili Airtractor zrakoplovima i Mi-8 MTV helikopterom te zaštita ribolovno-ekološkog pojasa. U njihove zadaće spadaju i zračna potpora snagama Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, preventivna zaštita djelatnika i zdravstveno osiguranje letenja, te osiguranje vojarni u Zemuniku i Divuljama.

Da bi mogli izvršavati vojne i druge zadaće s avionima i helikopterima, dobar dio djelatnika baze radi na održavanju zrakoplovne tehnike u I. i II. stupnju održavanja. Kako nam kažu i djelatnici, prvi je stupanj nešto aktivniji obzirom da se radi na terenu i vezan je uz samo letenje i suradnju s pilotima, dok se drugi stupanj odnosi na složenije radove u hangaru i redovito održavanje. Uz osnovne zadaće, djelatnici baze obavljaju i humane misije poput traganja i spašavanja, hitnih medicinskih letova i ostalih potreba u pomoći lokalnoj zajednici i civilnim institucijama. Koliko su značajne zadaće djelatnika zrakoplovne baze, pokazuju podaci u kojima je samo tijekom jedne godine obavljeno gotovo tisuću letova, pri čemu je u 300 medicinskih intervencija prevezeno 350 bolesnika, najvećim dijelom u turističkoj sezoni. Nemali broj letova piloti su obavili i u akcijama traganja i spašavanja, a pogotovo u akcijama protiv velikih šumskih požara, gdje je njihova uloga nezamjenjiva. U razvoju 93. zrakoplovne baze sudjelovao je niz djelatnika od kojih su mnogi u bazi od samih početaka, a svoj doprinos dali su i u brojnim akcijama tijekom Domovinskog rata.

Nekad ratnici, sada časnici

Kako bi imali bolji uvid u stvaranje 93. zrakoplovne baze i njezinu ulogu u Domovinskom ratu, a kasnije u svakodnevnom radu i neprestanoj modernizaciji Oružanih snaga RH, porazgovarali smo s iskusnim djelatnicima, redom sudionicima Domovinskog rata i pripadnicima postrojbe od njenih samih početaka. Bojnik Filip Milat se u obranu Hrvatske uključio od prvih dana rata, bio je pripadnik 112. i 134. brigade, kasnije i domobranske bojne, a 1995. ulazi u redovni sastav zrakoplovne baze. Kako kaže, prošao je vojni put, od običnog vojnika u rovu do zamjenika zapovjednika domobranske bojne.

U zrakoplovnoj bazi svjedočio je brojnim preustrojima, radio je kao časnik za opskrbu da bi nakon akcije Oluja i završetka rata bio prebačen u Središte za obuku vojnika HRZ-a. Ondje je vršio i dužnost zapovjednika, nakon čega je završio u Zapovjedništvu baze, gdje radi i danas. Još za vrijeme postojanja Središta za obuku vojnika, kaže bojnik Filip Milat, baza je saživjela s lokalnom zajednicom kroz brojne akcije. Sudjelovali su u akcijama organiziranog dobrovoljnog davanja krvi, pošumljavanja ili čišćenja okoliša u kojima su sudjelovali ročni vojnici.

Stožerni narednik Marin Bolić u Hrvatskoj vojsci je također od početaka Oružanih snaga, a prošao je ratna djelovanja još od vremena seoskih straža do zahtjevnih vojnih operacija. U zrakoplovnu bazu stigao je 1994. godine i završio preobuku za naoružavanje ratnog aviona MIG-21, a s tom je postrojbom sudjelovao u akcijama Bljesak, Ljeto 95 i Oluja. Nakon završetka rata i prestanka potrebe za ratnim djelovanjima, Bolić prolazi preobuku za opsluživanje i održavanje aviona Pilates u I. stupnju.

S poznatom akro-grupom Krila Oluje, koja leti na tim avionima, sudjeluje u obučavanju pilota, ali i u promociji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sudjelovao je na brojnim aeromitinzima u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, gdje posebno ističe zapažene nastupe na jednom od najvećih svjetskih aeromitinga u Berlinu ili pak nastup na obilježavanju 100-godišnjice turske vojske.

Bolić ističe i kako je ulaskom Hrvatske u NATO savez zrakoplovna baza, iako i ranije usklađena s NATO-standardima, postala baza s većim brojem međunarodnih aktivnosti i obučnih procesa, čime se otvaraju mogućnosti razmjene iskustava s drugim zrakoplovstvima svijeta i upoznavanja njihove tehnike.

Stožerni narednik Ante Torbarina također radi na održavanju, ali u II. stupnju, a kao i njegovi kolege, u Oružanim je snagama RH od 1991. godine. U zrakoplovnoj bazi radi od samih početaka, a nakon završetka Domovinskog rata, u njoj je našao i svoj budući poziv. Kao profesionalni električar s početka je radio na prebacivanju djelatnosti opskrbe goriva s vanjskih suradnika na samu bazu, da bi nakon niza godina u održavanju postao prvi dočasnik u satniji. Kako pojašnjava Torbarina, najveći dio održavanja u bazi obavljaju sami, od servisa i promjene motora, elisa i druge tehnike do limarskih poslova, bojanja i slično. Tek u slučajevima najtežih popravaka u tzv. III. stupnju održavanje vrše vanjski suradnici, odnosno Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica.

Do sada je školovanje u Zemuniku završilo 240 vojnih pilota kroz 16 naraštaja, u tijeku je školovanje 2 naraštaja, a selekcijsko letenje završila su još 2 naraštaja kadeta. Uz školovanje kadeta piloti zrakoplovne baze uveli su u nastavnički posao i 10 naraštaja nastavnika letenja.

Zračna baza u Zemuniku svojom je poviješću i ulogom u Domovinskom ratu, a također i u stvaranju novih generacija iznimnih pilota i drugog zrakoplovnog osoblja, vrlo vrijedan i cijenjen dio Oružanih snaga RH. Zahvaljujući njima, Hrvatska ima garanciju da će i u narednom periodu, neovisno od pomoći drugih zemalja i sudjelovanja u NATO savezu, itekako imati vrhunsko zrakoplovstvo koje može odgovoriti na sve moguće izazove.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano