Izlazak novog albuma Tihe Orlića obilježit će ovu godinu

Da, potpuno razumijem da će mnogi očekivati od mene neke glazbene egzibicije, jer su na to navikli kroz moj aranžerski rad i same nastupe, ali nije mi cilj tako nešto raditi na svom albumu, jer bi htio napraviti poveznicu s onim skladbama koje sam prije izvodio, pa to postepeno razvijati u budućnosti - Tiho Orlić

Kada je Tiho Orlić na 53. Splitskom festivalu zapjevao svoj povratnički hit Takva je ljubav prava, pjesmu za koju je napisao stihove i glazbu, nagovijestio je svoj veliki povratak i osvajanje glazbene scene. Kada se 90-ih godina na sceni pojavio mladi splitski glazbenik drukčiji od drugih, vladar jednog stila u kojemu je vrijednost instrumenata povezao s baladama, bilo je jasno kako se hrvatska glazbena scena zauvijek promijenila, dobila nešto novo, drugačije što svi vole. Povodom druge pjesme Neraskidivo za koju je izdao i spot, a koja je već sad jedna od najtraženijih pjesama na Narodnom radiju, ali i na CMC-u, porazgovarali smo s Tihom o daljnjim planovima.

Samostalni ste umjetnik od prvog dana profesionalnog glazbenog života, a tome u prilog ide činjenica da producirate, aranžirate, pišete i pjevate, no ipak ste se bili povukli na neko vrijeme, zašto?

- Da, tako izgleda na prvi pogled, ali zapravo sam radio više nego ikad i ulagao u sebe, nadograđivao svoje znanje, jer mene u prvom redu zanima glazba, a ne uspjeh sam po sebi. Tako da sam kroz studijski rad, aranžiranje i produkciju koja se stalno razvija i napreduje, napredovao i ja. Mene veseli kad usvojim nova znanja i to prenesem na konkretan rad, što i nije moralo nužno biti za moj osobni album, tako da se može reći da sam u ovim okvirima naše scene koji ti ne dopuštaju prevelika odstupanja, ipak dosegao visoku razinu i velike pomake u produkcijskom smislu i to me čini sretnim.

Nakon uspješnih pjesama Daleko je, Opasno je ljubiti, Ostani, te nakon dugogodišnje stanke, izdali ste dvije nove pjesme Takva je ljubav prava i Neraskidivo. Zašto i kako ste odlučili da je upravo sad vrijeme za vaš povratak?

- Iskreno nisam vjerovao da ću išta više raditi u 2013.-oj, jer me rad na Thompsonovom albumu Ora et Labora prilično iscrpio u svakom smislu, a da i ne spominjem pripreme za turneju, pa koncerte i rad na dvd-u i sve popratne stvari oko toga svega. Ali kako se sve dobre stvari dogode kad se najmanje nadate, tako se i meni dogodilo da se nekako stvorio neki pozitivan pritisak fanova i moje diskografske kuće Croatia records da je vrijeme za restart, a u istom periodu sam i ja počeo zapisivati neke ideje, koje su se na kraju pretvorile u nove singlove i naravno to me je napunilo nekom novom energijom i sad nema stajanja..idem do kraja.

Obje pjesme su ljubavne, s nekakvom nadom u vašem glasu. Je li to tematika koja će prevladavati i na drugim pjesmama?

- Da. Znate, većina pjesama otkad je svijeta i vijeka govore o ljubavi prema nečemu i tu nema nešto novo, ali ima u biografijama ljudi. Svatko neke stvari doživi na svoj način i sudbine su individualne, tako da i pjesme koje radim imaju poseban pečat, jer su vezane za mene i moja iskustva. Nade uvijek ima, jer ipak na kraju sve kockice dođu na svoje mjesto, nekad lakšim, a nekad težim putem.

Za pjesmu Takva je ljubav prava, vežu se i pridjevi kako je ona zapravo domovinski kršćanski heavy metal?

- Haha. Ne znam, prvi put čujem to. Nema nikakve veze s tim, ali baš nikakve. Prvo pjesma je ljubavna i govori o kušnji i borbi za ljubav između dvoje ljudi u ovim surovim vremenima, kada se sve više udaljavamo jedni od drugih. Što se tiče zvuka, izuzetno sam zadovoljan kako sam to napravio, točno zvuči onako kako sam htio, mrvicu industrial rocka američkog tipa.

Uz Thompsonove pjesme, koncerte i albume, naviknuli smo od Vas očekivati nešto novo, nešto uzbudljivo i drugačije. Što možemo od Vas u Vašoj samostalnoj karijeri očekivati u skoro vrijeme?

- Da, potpuno razumijem da će mnogi očekivati od mene neke glazbene egzibicije, jer su na to navikli kroz moj aranžerski rad i same nastupe, ali nije mi cilj tako nešto raditi na svom albumu, jer bi htio napravit poveznicu s onim skladbama koje sam prije izvodio, pa to postepeno razvijati u budućnosti. Diskografska stanka je bila preduga i ne bih htio lomiti stvari preko koljena, a i iskreno trenutno uživam u ovakvim skladbama, a s druge strane ću ostati svjež za progresivniji izričaj u budućnosti koji je naravno veliki dio mene, tako da sam sve zaokružio i sretan sam što mogu raširiti svoj glazbeni rad i više nego dosad

- Nešto bih htio reći, jer mislim da je jako važno. Znate, meni je uvijek bila glavna ideja da se glazbeni stilovi koji teško prolaze na ovim prostorima mogu realizirati isključivo kroz već afirmirane izvođače, rekli bi neki "komercijalne", jer jedino tako se nešto može nametnuti široj publici, pa bi kroz to i našim mladim bendovima i glazbenicima u budućnosti bilo lakše raditi ono što uistinu vole i ne bi im se postavljalo pitanje je li nešto prežestoko ili nije i manje bi se morali prilagođavati trendovima. Ja sam svoje najbolje godine dao tome i davat ću, a drugi nek konačno prestanu kukati, kritizirati i pokrenu se, inače će nas pregaziti vjetrovi s istoka.

Naveliko se priča o albumu, no ima li što konkretno, kada bi mogao ugledati svjetlo dana, koliko pjesama?

- Album bi trebao bit gotov do kraja travnja ili početkom svibnja, akav je dogovor, a i stvari se razvijaju u tom smjeru. Koliko će biti pjesama, to zasad još ne znam.

Jednom sam pročitala kako ste objasnili da se pjesma od 9 minuta zapravo piše sama dok nastaje, odakle vam inspiracija?

- (Haha)Minutaža je slučajnost u glazbi, ne ciljate raditi aranžman od 9 minuta. Ta pjesma je mogla trajati i 5 minuta, ali kako sam ja glazbenik tipa da mi glazba mora pričati priču isto kao i pjesma što je Marko napiše, onda se dogodi da traje tako dugo, ali opet s druge strane brzo prođe, što znači da je dobro napravljeno i da vas stalno drži fokusiranima dok slušate. Često aranžmane i glazbene teme vidim u slikama, pa im tako pristupam dok ih stvaram.

Kakva je ljubav prava, s obzirom da se kroz vaše pjesma može primijetiti kako ste veliki emotivac, ali i osoba koja ne gubi nadu?

- Prava ljubav i sreća je stvar odluke, a ne emotivne euforije, koja dođe i prođe. To je osjećaj bezuvjetne odanosti i prihvaćanje tuđih nedostataka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano