Zadar: Uskoro "near zero energy building" dječji vrtići

FOTO - NL 1 - Tjedan je najavio pročelnik Darko Kasap sa suradnicama 2 - Dio Tjedna bilo je i predstavljanje projekta CB-Green 3 - Raspisan je natječaj za obnovu fasada

Grad Zadar još je jednom pokazao kako misli zeleno te promišlja o ekološkoj održivosti. Stoga je od 12. do 17. listopada 2015. godine organizirao četvrti po redu Tjedan energetske učinkovitosti.

Kroz brojne aktivnosti usmjerene različitim skupinama - od djece do stručne javnosti, cilj Tjedna je razvijanje svijesti o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije korištenja obnovljivih izvora energije.

Zadar uzor

Pozornost građana svakako su najviše privukla savjetovanja o uštedi energije, te ponuđenim mogućnostima sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća.

Tijekom cijelog Tjedna u gradskim osnovnim školama održana je i edukativna radionica “Energija i ja - danas i u budućnosti”. Radionica je dio EU projekta Fiesta. Učenicima viših razreda osnovne škole Lana Hudetz je pojasnila kako oni samo mogu štedjeti energiju u vlastitom domu.

Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo pojasnio je pak kako je Zadar uzor mnogima u upravljanju svojom imovinom kad je u pitanju kontrola potrošnje te kako djelatnici Odsjeka za energetsku učinkovitost gostuju u drugim gradovima kako bi predstavili svoj model, pomoću kojeg znaju točnu tjednu potrošnju vode, plina i električne energije u svim zgradama u vlasništvu grada i onima kojima su vlasnici ustanove kojima je Grad osnivač.

Kasap je pozvao sve stanoupravitelje da se jave na natječaje za obnovu fasada u zgradarstvu. Za studeni je najavio i raspisivanje natječaja za sufinanciranje obnove fasada u kućanstvima, za što je već osigurano 400.000 kuna.

Kasap se osvrnuo i na nedavno raspisani natječaj za sufinanciranje obnove fasada, za razliku od prijašnjih godina, ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odvojio je svoj natječaj od gradskog i županijskog te se tako građanima u konačnici odobrava manji iznos sufinanciranja. No Kasap je istaknuo kako se na gradski natječaj mogu prijaviti i svi oni koji su se javili na natječaj Fonda jer grad neće odbijati takve prijave.

Energetski certifikat ove godine dobila je i OŠ Petar Preradović, te sad sve škole imaju certifikat koji je uvjeta kao bi se mogla prijaviti za dodjelu sredstava EU za podizanje razine energetske učinkovitosti, tj. obnovu fasade, ugradnju solarnih panela, zamjenu stolarije, itd.

Primjeri dobre prakse

Na predstavljanju Tjedna moglo se čuti kako će se uskoro u Zadru započeti praćenje potrošnje energije za javnu rasvjetu.

A novost je i kako će uskoro u Zadru biti dva vrtića, od kojih jedan novi, a drugi obnovljeni, oba po principu near zero energy building. Novi će se vrtić graditi na Smiljevcu dok će se obnavljati DV Pčelica kod bivšeg Bagata. Trenutno postoji samo jedan takav vrtić u Hrvatskoj, a funkcioniraju tako da im je na godišnjoj razini količina energije koju potroše gotovo pa jednaka onoj koju proizvedu.


CB-GREEN

U sklopu Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra održan je okrugli stol „Uloga EE tima u planiranju i gospodarenju energijom“ na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave gradova Zadra i Mostara, Općine Neum, Zadarske županije, te razvojnih agencija ZADRA NOVA i REDAH. Okrugli stol dio je aktivnosti projekta CB-GREEN; Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network. Projekt vrijedan gotovo pola milijuna eura, odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013., a njegovo provođenje započelo je 1. travnja 2015. godine. Kako se moglo čuti na okruglom stolu, uloga EE timovi je pomoći građanima ali i ustanovama u kojima rade, postizanje veće energetske učinkovitosti te potaknuti veće korištenja obnovljivih izvora energije.

Sudionici iz BiH su istaknuli kako im je Grad Zadra uzor te da je to primjer dobre prakse koji žele naučiti, jer Zadar kontrolira potrošnju energije svih ustanova čiji je osnivač. Ivo Surić je istaknuo kako je jedna od glavnih prednosti ovog projekta stvaranje kataloga projektnih ideja, koje će biti razvijene do te mjere da će se pri raspisivanju natječaja odmah moći koristiti za prijavu. Danijel Pavić je pak istaknuo kako je ubrzan cjelokupni natječajni proces.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano