Zadar među 15 najstarijih gradova Europe

Da je Zadar jedna od najstarijih gradova, u to nema sumnje, ali tome je ovih dana stigla još jedna potvrda na portalu OneEurope.

Naime, ovaj je europski medij objavio listu najstarijih gradova Europe, a na njoj se našao i - Zadar.

Riječ o listi od 15 najstarijih gradova, “Europe’s oldest cities”, u kojem se navodi kako se “Europa ne naziv uzalud starim kontinentom”.

Uglavnom, ovaj je medij na osnovu povijesnih podataka o starosti europskih gradova napravio ovu listu na kojoj se mahom nalaze grčki gradovi.

Kao najstariji grad navodi se Argos ili Arg u Grčkoj, a potom slijedi Atena, zatim Plovdiv u Bugarskoj, Kutaisi u Gruziji itd. Zadar se nalazi na 13. mjestu i jedini je hrvatski grad na toj listi.

Na taj je članak razvila se i polemika, posebice što na listi nema, primjerice, Vinkovaca, ali niti jedna vezana uz Zadar, a to nas, dakako, ne čudi jer smo mi jako dobro upoznati s činjenicom da je naš grad jako star, duge i burne povijesti. Stoga je svakako zaslužan imati svoje mjesto na ovakvoj jednoj listi.

Inače, OneEurope je najveći građanski europski medij, a na njihovim se stranicama navodi da su neovisni, nestranački i neprofitni i ne primaju nikakvu sredstva izravno ili neizravno, iz Europske unije ili bilo koje druge institucije i organizacije. Na dnevnoj razini OneEurope objavljuje nove članke, infografike i videa, a svaki mjesec posjeti ih preko 50.000 posjetitelja. Na njihovim se stranicama prate razne teme, kako političke tako i društvene, a pišu ih volonteri.

Tema o starim europskim gradovima uvijek je aktualna pa stoga ne čudi da je na nekim internetskim forumima, gdje su tema upravo najstariji gradovi u Europi, bilo prijedloga i da Zadar postane dio “Most Ancient European Towns Network”, odnosno Mreže najstarijih gradova Europe.

Ono što je bitno kod ovog jest da dio mreže mogu postati oni gradovi koji bilježe kontinuirani život u svojim granicama, od osnutka do danas, a to Zadar svakako jest.

Inače, Mreža najstarijih gradova Europe osnovana je 1994. s idejom koja je došla iz grada Arga u Grčkoj, a predstavljena je Europskoj uniji. Cilj skupine je način raspravljanja o problemima gradova, poput arheoloških istraživanja, turizma i inkorporiranja spomenika u urbano planiranje.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano