Na Škrapingu 2016. očekuje se rekordnih 1500 sudinika!

U prostorijama Zadarske županije u ponedjeljak 14.12.2015. najavljena je tradicionalna sportsko-turistička manifestacija "Škraping Tkon – otok Pašman 2016" koja će se u svom 11. izdanju održati 5. ožujka.

Na predstavljanju su nazočili župan Stipe Zrilić, pročelnik Županijskog odjela za pomorstvo i turizam Krešimir Laštro, Predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata iz Zadra Ljubica Krcić, načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, koordinatorica Nadia Varunek, voditelj događanja Robert Lukačić, voditeljica Malog škrapića Ana Kuštera, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i Dino Smoljan ispred Škrapinga.

Međunarodna treking utrka, poznata pod nazivom Škraping, kombinacija je snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije- Ultra na 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger na oko 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Light, na oko 10 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.

Kao i godine nadolazeća se također održava tijekom mjeseca ožujka, a ime je dobila prema oštrom kamenju, škrapama. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike međunarodne utrke, a posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država. Na taj način neposredno promoviraju otok i RH.

Prošli jubilarni deseti "Škraping Tkon – otok Pašman 2015." brojio je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom XI Škrapingu očekuje se još veći odaziv i dolazak preko 1.500 natjecatelja.

Posljednje četiri godine u teamu Gorske službe spašavanja -stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost naših natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor događanja.

Osim glavnog događaja, utrke Škrapinga, 5. ožujka 2016.,cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: dvije predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana...

Jedan iz reda najpopularnijih pratećih programa svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla, kao i potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP-a.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak preko 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, među njima ih je iz Tkona 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 6. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 150 malih Škrapera iz 10 županijskih vrtića.

Pored sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

-Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu. - naglasili su prisutni predstavnici Općine Tkon i Škrapinga.

Također, Škraping ima za cilj i podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja i promoviranja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.

Uz to, tu je i podizanje svijesti o očuvanju okoliša, prirodnih ljepota i tradicionalnih vrijednosti, ali i kulturne baštine otoka Pašmana, kao i održiva razvoja otoka s ciljem ostanka posebno mlađe populacije na škoju, uz mogućnost razvitka personalnog odnosa prema gostu kao prijatelju kojeg rado susrećemo i koji je dobrodošao u zajednici otočana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano