Jerkin - zadarska biljna ljekarna poznata u cijelo Hrvatskoj
Nives Jurišić

Kad uđete u podrum obiteljske kuće, znakovito u zeleno obojene, u ulici Prilaz Fabijanića na kućnom broju 34, prvo ćete osjetiti miris. Različite mješavine sušeni trava, koje čekaju da postanu čaj, tvorene mirisnu oazu.

Sa smiješkom i odgovorom kako poboljšati svoje zdravlje dočekat će vas pak Nives Jurišić, fitoaromaterapeutkinja koja je uhodanu i nadaleko poznatu biljnu ljekarnu naslijedila od oce Bože Jerkina.

Kako su za nama blagdani, vrijeme kad “izneredimo” svoje tijelo nekontroliranim unosom hrane i pića. U biljnoj ljekarni Jerkin potražili smo savjet kako svoje tijelo dovesti u balans.

Ništa preko noći

“Nakon ovih blagdana definitivno treba napraviti detoks organizma. Jer tijelo treba očistiti od kolača, alkohola, mesa, francuskih salata. Prvi korak je ispijanje velikih količina čaja jer on čisti organizam. Postoje, tzv. pametne mješavine čajeva koje fokusirano djeluju, a u sebi imaju koprivu, maslačak, čičak, zlatnicu, brezu. Sve to skupa potiče eliminaciju štetnih tvari iz organizma i čisti jetru i bubrege. S druge strane, to mora biti kontrolirano, jer moramo paziti da ne izgubimo elektrolite.” - objašnjava iskusna fitoaromaterapeutkinja.

Dodaje kako je izvrsna nadopuna i sirup od artičoke jer potiče rad žuči i jetre, te potiče probavne enzime na rad. No bitna je ustrajnost, jer ništa ne djeluje preko noći. Minimalno, biljnu terapiju treba uzimati mjesec dana.

A da je stručnost i opremljenost biljne ljekarne Jerkin prepoznata i van granica Zadra najbolje govori podatak kako su za vrijeme našeg polusatnog razgovora stigli pozivi s narudžbama iz svih dijelova Hrvatske.

Iako često mišljenje kako zdravlje i briga o svome tijelu i duhu puno košta, to i nije nužno. Pa tako mjesečna doza čaja za detoksikaciju stoji 70 kuna. Što je manje nego tjedni odlazak na kavu, za koji uvijek pronađemo novca. Tjedna zaliha sirupa od artičoke dođe pak 40 kuna.

Sinergija

“Sad je vrijeme kad se za sezonu alergija kreću spremati i alergičari, pa sad uzimaju pripravke za jačanje imunološkog sustava. Ali pred nama je i sezona gripa. Kad je u pitanju imunitet, najblagotvornije djeluju stolisnik, majčina dušica, bazga, trputac, sljez. Uz to idu i propolis i med, matična mliječ, đumbir, bijeli luk, cimet. Sve ove biljke se sve mogu uzimati same, ili se pravi miks. Kombinacijom meda, bijelog luka i đumbira stvorit ćete vitaminsku bombu s kojom ćete se uspješno boriti protiv bakterija. A općenito je sve više problema s respiratornim sustavom. S obzirom koliko su ti problemi rašireni mislim da je tome glavni uzrok prehrana - mlijeko, kruh, šećer - namirnice koje su pretjerano u upotrebi, a trebalo bi ih što manje uzimati. Uvijek savjetujem da se kravlje mlijeko zamijeni kozjim ili ovčjim, pa čak i biljnim. Jer ih ljudski organizam bolje prihvaća.” - ističe. Uvjerava kako prirodni lijekovi djeluju u sinergiji s lijekovima koje propisuju liječnici.

Biljna ljekarna jerkin u svojoj ponudi ima sirupe, biljne kreme i ulja, čajne mješavine, rinfuzno bilje i tinkture.


Lijek u boci

Sirupi iz biljne ljekarne Jerkin spravljeni su od svježeg bilja, bez termičke obrade i bez konzervansa, miješani s medom kadulje.

Neki od njih su:

DRAGOLJUB

Dragoljub sadrži eterično ulje koje ima antibiotsko djelovanje i povećava otpornost organizma protiv nekih gljivičnih oboljenja. Liječe se infekcije bubrega i mokraćnih puteva s pojavom bakterija, povišena sedimentacija, razne upale i cistične tvorbe.

MATIČNJAK

Matičnjak se preporučuje kod neuroze, depresije, strahova, nesanice, živčane slabosti, srčanih smetnji i lupanja srca.

ARTIČOK

Stimulira rad jetre, žući, slezene i gušterače. Kod oštećenja jetre, preboljele žutice, za bolju funkciju jetre. Detoksira organizam pa je pogodan kod povišenog kolesterola i triglicerida, mokraćne kiseline, snizuje ureu, te se preporučuje kod alergija. Upotrebljava se za bubrežne bolesti s kamencima, te žučnih kamenaca i reumatičnih bolova.

KOPRIVA

U koprivi su znatne količine mineralnih tvari neophodnih za život: željezo, magnezij, natrij, kalij, kremična kiselina, kalcij i fosfor, enzim sekretin, taninska kiselina, škrob i vitamin A. Kopriva povoljno djeluje na povećanje krvnih zrnaca, kod anemije, kod osjećaja premorenosti, te čisti krv.

STOLISNIK

Pomaže kod oboljenja čira na želucu, jača srčani mišić, kod angine pectoris, insuficijencije žući i jetre, normalizira rad hormona štitne žlijezde, jača organizam, preporučuje se djeci za bolji apetit kod ulceroznog colitisa, krvarenja hemeroida.


JERKIN BILJE

Adresa 1: Polačišće 2, City Galleria, 23000 Zadar

pon – pet / 7:30 – 14:00

sub 8:00 – 13:00

Adresa 2: Prilaz Fabijanića 34, 23000 Zadar

pon – pet / 9:00 – 17:00

Telefon: 023/322 356

Mobitel: 091/5245789

Email: jerkinbilje@yahoo.com

Web: jerkin-bilje.hr

Proizvode možete naručiti telefonom ili putem e-maila.

Komentari