Jeftinija struja ili dobar marketinški trik?

Razlika između tri opskrbljivača je i u načinu ugovora, kod HEP-a trenutno nema određenog trajanja ugovora, svak ga može prekinuti kad mu to ne odgovara, naravno uz podmirenje troškova potrošene energije i paušala. Slovenci su također najavili da ni kod njih neće biti posebnih ugovornih obveza. Čak su obećali i mjesec besplatne struje, no nema objašnjenja odnosi li se to i na mrežarinu i naknadu za mjernu uslugu koju ćemo i dalje morati platiti HEP-u. Dok Nijemci pak nude ugovore na 12, 24 i 36 mjeseci, i što je ugovor duži to je i niža cijena, 5, 7 i 10 posto u odnosu na sadašnji HEP-ov cjenik. RWE dodatni popust daje sklapanjem ugovora putem interneta.

Nakon godina HEP-ove vladavine opskrbom električnom energijom u Hrvatskoj, stiže mu konkurencija, njemačka RWE Energija i slovenski GEN-I. Hoće li HEP ostati monopolista, ili će mu konkurencija oduzeti velik dio kolača? Kad su dvije nove kompanije najavile svoj dolazak na tržište i niske cijene većina je na prvu zagrizla i pomislila, evo nam napokon jeftinije struje, malo olakšanje za kućni budžet.

Jer u većini kućanstava upravo najveći dio režijskih troškova otpada na električnu energiju, stoga svaka ušteda dobro dođe. No hoće li prodavači struje biti zaista toliko jeftiniji od HEP-a?

Veliki upitnik

Stari ekonomski postulat o ponudi i potražnji koje kroje cijenu pokazao se i ovog puta istinit. Naime, najprije je svoju ponudu predstavio slovenski GEN-I, dan nakon njih njemački RWE, da bi sutradan Slovenci reagirali i obećali još niže cijene.

Malo je ta halabuka oko cijena struje i njene jeftinoće i nejeftinoće podsjetila na priču oko ugradnje plina u automobil. Kad je krenula naglo rasti cijena goriva, svi su prešli na plin, „stručnjaci“ su nudili kalkulacije kako će se to ulaganje isplatiti već u nekoliko mjeseci. Ali, uvijek postoji, taj veliki ali. Cijena plina se promijenila, i ispalo je da je ta investicija korisna uglavnom osobama koje rade veliku kilometražu. Pri razmišljanju o cijeni struje, nije zgoreg imati na umu da smo mi među državama u Europi koje plaćaju najnižu cijenu električne energije, te da se na svjetskoj razini očekuje trend povećanja cijene. No kod nas će ona izgleda pojeftiniti.

Premda je dolazak konkurencije pozitivna stvar, koju svi trebamo pozdraviti, jer to potiče prodavača i dobavljača da bude kvalitetniji i na usluzi građanima, ipak treba vidjeti što se krije iza jeftinijih ponuda.

HEP je velika državna kompanija koja dio struje sama proizvodi, a dio kupuje, Njemački RWE svoju struju sam proizvodi, dok je GEN-I samo preprodavač struje koju kupi od drugih. To je bitan segment u određivanju cijene struje.

Oni s malo jačim nacionalnim ponosom, istaknuli su kako kupovinom struje od HEP-a financiramo hrvatskog radnika i hrvatsku državu, dok u ostala dva slučaja financiramo strane države i njihove stanovnike. No u doba recesije teško je razmišljati o nacionalnoj solidarnosti ako nam netko nudi znatno jeftiniji račun.

To je pokazala i hrvatska Vlada koje ja pompozno potpisala ugovor sa slovenskim GEN-I-jem koji je pobijedio u javnom natječaju za opskrbu ministarstava električnom energijom. Veliki je to marketinški plus za slovensku kompaniju, dok je istovremeno pljuska HEP-u. No oko nekih stvari prilikom promjene dobavljača ipak treba biti oprezan.

I dalje dio kolača HEP-u

U sadašnji račun koji dobivamo za struju od HEP-a uračunata je potrošena energija, naknada za opskrbu i naknada za obnovljive izvore energiji, i to ćemo i dalje plaćati opskrbljivaču (HEP, RWE, GEN-I). No kako HEP i dalje ostaje vlasnik mreže, njima ćemo i dalje plaćati mrežarinu (prijenos i distribucija) i naknadu za mjernu uslugu.

Račun će nam i dalje dolaziti svakih šest mjeseci, te prelazak k novom opskrbljivaču ne znači i novo brojilo, ono ostaje isto, naravno ako ne mijenjate paket (npr. prijelaz s jednotarifnog na dvotarifno brojilo).

Ako vam nestane struje i dalje će HEP biti taj koga ćete obavijestiti. Razlika između tri opskrbljivača je i u načinu ugovora, kod HEP-a trenutno nema određenog trajanja ugovora, svak ga može prekinuti kad mu to ne odgovara, naravno uz podmirenje troškova potrošene energije i paušala. Slovenci su također najavili da ni kod njih neće biti posebnih ugovornih obveza. Čak su obećali i mjesec besplatne struje, no nema objašnjenja odnosi li se to i na mrežarinu i naknadu za mjernu uslugu koju ćemo i dalje morati platiti HEP-u. Dok Nijemci pak nude ugovore na 12, 24 i 36 mjeseci, i što je ugovor duži to je i niža cijena, 5, 7 i 10 posto u odnosu na sadašnji HEP-ov cjenik. RWE dodatni popust daje sklapanjem ugovara putem interneta. No, sitnim slovima piše da u slučaju ranijega raskida ugovora kupac mora vratiti sve ostvarene popuste.

Osim ekskluzivnog ugovora s Vladom, GEN-I je dobro korištenje marketinških alata pokazao i korištenjem termina „jeftinija struja“ kao internetskom domenom za svoje poslovanje u Hrvatskoj. GEN-I se obvezao i da neće povećavati cijene do kraja 2015. godine. GEN-I ima i posebne pakete za poduzetnike na niskom naponu, te im nudi gotovo 30 posto nižu cijenu struje.

Na predstavljanju svoje ponude vodeći ljudi RWE-a za Hrvatsku obećali su da će njihova tvrtka uvijek nuditi najnižu cijenu. Pa tako u njihovim općim uvjetima poslovanja stoji da u slučaju povećanja cijene korisnik ima pravo na raskid ugovora. No zamka je u tome što se cijene objavljuju na RWE-ovoj internetskoj stranici i kupac o raskidu ugovora tvrtku mora pismeno obavijestiti najkasnije 20 dana od objave.

HEP još uvijek nije ponudio konkretne mjere suočavanja s dolaskom konkurencije, već su se samo mogle čuti najave o mogućem snižavanju cijena, ali s konkretnim brojkama još nisu izišli u javnost. Koju god odluku građani donijeli za svoje kućanstvo ili tvrtku, bitno je da dobro izračunaju što im se isplati i da čitaju sitna slova na ugovoru, jer i teleoperateri nude mnoštvo pogodnosti, a upravo su ti ugovori oni na koje se potrošači najviše žale.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano