TKON: 5. i 6.3. Sajam otočnih proizvoda

Sedmi Sajam otočnih proizvoda održat će se u Tkonu na Mulu, za vrijeme manifestacije Škraping Tkon-otok Pašman 2016., u subotu, 5. ožujka s početkom u 10 sati i u nedjelju, 6. ožujka 2016. početkom u 8 sati.

Najavljuju to organizatori sajma, JKU „Prvenj“, TZ Općine Tkon i Općina Tkon, te dodaju kako je cilj toga - poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. godine.

Na području Općine Tkon 14 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od toga 2 nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu je preko 30 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane) te drugu godinu zaredom otok Pašmana osvaja najviše oznaka HOP a koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Na Sajmu otočnih proizvoda nastupit će preko 50 izlagača, a među kojima je 32 izlagača koji su nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ s gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj. Izlagači Sajma su i sponzori utrke Škraping, te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i eko proizvode.

Kao posebni gosti Sajma nastupiti će izlagači iz talijanske regije Molise-Moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, Moliška Udruga „Jedna Musika“, Udruga „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim“, Češko-Slovačka Udruga „Oko Jadrana“, PZ Masvin iz Polače, Opg Zvonimir Marin iz Drniša (trgovina Bura i Sol), Opg Raspović iz Zadra i brojni ostali gosti Sajma. Za izlagače Sajma u subotu je organizirana zajednička večera sa nastupom klape u restoranu „Đardin“ u Tkonu od 17 sati sa podjelom zahvalnica, od 20 sati u restoranu „Sovinje“ u sklopu proglašenja pobjednika utrke Škraping 2016. dodijelit će se i diplome za najbolji otočni proizvod i suvenir i za najbolji proizvod i suvenir gostiju Sajma.

Za drugi dan, nedjelju, od 9.30 do 10 sati najavljeno je predavanje na temu: „Hrvatski otočni proizvod-Inventivni pristup otočnim proizvodnjama: lokalna znanja i iskustva“, a predavač je Ljubica Ajduković Ugarković, univ.spec.publ.admn., dipl.pol. voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar za kulturu Tkon.

Od 10 do 11 sati održat će se predavanje na temu: „Vrijednost tradicijskih poljoprivredno prehrambenih proizvoda“, predavač: Jakov Kolega, dipl. ing.agr., Centar za kulturu Tkon; od 11:00-12:30 sati je obilazak nositelja oznake HOP otoka Pašmana (posjet OPG Rozalinda Banić u Kraju i Opg Nataša Burmeta Neviđane) te posjet Benediktinskom samostanu Ćokovac u Tkonu, jedinom muškom Benediktinskom samostanu u Hrvatskoj. Na manifestaciji će nastupiti KUD „Kunjka“ iz Tkona, KUD sv. Luka iz Ždrelca, Kunjske mažoretkinje, dječji zbor „Kunjski ćoci“ i mandolinski orkestar iz Tkona.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano