Veća uključenost žena nužna za napredak ekonomije

Meža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu održala je 8. ožujka u hotelu Sheraton u Zagrebu konferenciju „Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“

Cilj je bio ukazati na angažiranost i inovativnost te utjecaj žena u Hrvatskoj i onih hrvatskog podrijetla diljem svijeta, objašnjavaju organizatori.

Panelima kao što su „Žene u politici“, „Unaprjeđenje ženskih prava u svijetu“, „Žene, nova snaga u poduzetništvu“ , „Osnaživanje i poticanje žena u poduzetništvu“ i „Žene kao pokretačice poslovnog rasta i održivosti“ konferencija je odgovorila na pitanje zašto je uključivanje žena u poslovni svijet i interes muškaraca.

Uključivši u raspravu saborske zastupnike, novinare i poduzetnike kao što su Irena Petrijavčanin Vuksanović, Željko Glasnović, Mirela Holy, Monika Begović, Ivana Zerec, Mirjana Oreb, Stefanija Skender, Andrew Particio i Davor Majetić te uspješne poduzetnice, znanstvenice i kulturne djelatnice iz domovine i iseljeništva otvorila je vruće teme hrvatskoga društva: kako se u patrijarhalnom društvenom sustavu percipiraju žene i koliko je ekonomska kriza utjecala na zapošljavanje žena u Hrvatskoj i svijetu.

Posebna gošća konferencije, savjetnica top managementa Vlatka Hlupić u Hrvatskoj je predstavila svoju knjigu „Management Shift“ koja promiče „humaniji management“. Tu je knigu Forbes proglasio jednom od najutjecajnijih poslovnih knjiga, a njezine su savjete prihvatile mnoge svjetske korporacije, pa čak i vlade nekih zemalja.

Mreža hrvatskih žena tim je povodom dodjelila nagrade "Utjecajne hrvatske žene" i "Buduće liderice".

„Veća uključenost žena, znači i veći napredak nacionalnih ekonomija“, rekao je Davor Majetić sudjelujući na panelu „Žene kao pokretačice poslovnog rasta i održivosti.“ „To je načelo naprednih zemalja, a uključivanje žena u poslovni svijet je i interes muškaraca“, zaključio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. „Sramotno je u 21. stoljeću govoriti o ravnopravnosti spolova!“, istaknuo je Majetić i rekao da uz pomoć žena i njihovih talenata stvaramo konkurentnije društvo. Hrvatska udruga poslodavaca nizom projekata svjedoči da su tvrtke s mješovitim timovima uspješnije. „Hrvatska ima 20 posto žena na upravljačkim pozicijama. Gdje su ostale žene?“ U Australiji, primjerice žena u biznisu ima 34 posto, u australskoj diplomaciji 40 posto, rekla je veleposlanica Australije u Hrvatskoj Susan Cox. Prije tridesetak godina žene nisu same mogle podizati zajam u banci. Stanje se svakodnevno mijenja u korist žena.

„Otvorite se i krenite hrabro prema institucijama“ poručila je Božena Gajica Uzelac, voditeljica Službe za poduzetničku infrastrukturu u Ministarstvu poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

„Ne opterećujte se statistikama, ne obeshrabrujte se. Vjerujte u sebe, jer mi vjerujemo u vas.“, poručila je utemeljiteljica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano