Golub iz Omiša preletio Pašman u čast sina!
Ante Pešić

Ni ekstremni meteo uvjeti, podivljalo more nošeno snažnim refulima orkanskog juga što se povremeno znalo obrušiti i žešćim udarima, a sinoptičari su znali i kojima točno s koliko bofora i kilometara na sat, niti kiša, ni teška staza, ni žestoka konkurencija, nisu obeshrabrili preko tisuću sudionika da se okušaju na tradicionalnom Škrapingu, kojemu je domaćin, po 11. put uzastopno, bio nitko drugi doli - otok Pašman.

U takvim terenskim teškoćama, s tlom punim oštra stijenja i grebena, nije ni čudo da pobjedu odnese jedan - Golub, Omišanin Ante Pešić Golub (40) po treći put uzastopno, najbrže je u subotu, 5. 3., “preletio“ najdužu dionicu i zasluženo slavio u najprestižnijoj kategoriji, briljiravši s rekordnim vremenom-3 sata, 53 minute i osam sekundi, pri tome ostavljajući iza sebe u Ultri prekaljene Slovenca Andraža Hribara (4:17:15) i Danijela Krstulovića Oparu iz Mosora (4:52:14), ali i brata Ivu Pešića (5:17:47).

Kod žena je najspretnija u istoj disciplini bila Jelena Brezak (6:03:30) iz AK Sljeme, ispred Sanje Mladenović i Jelene Sekelj, članica SRK Rika i SRD Sjeverozapad. Posebno je zanimljivo da je uz prvaka stazu uspješno savladao i čitav niz trkača iz grada s ušča Cetine - šestorica među prvih 15 natjecatelja! Tkonski škraping, inače, međunarodna je ekstremna utrka, podijeljena na tri nivoa: Ultra je duga 40 kilometara - sada “u hodu” zbog nevremena skraćena na 38 - Challenger - također slavljenik iz Omiša, Stipe Jerončić - ide 25 km, i Đir-1. Marko Tomek-Zagorje Team- koji se zaustavlja na 12 kilometara. Iznimno atraktivna zbivanja i bogati popratni program privlače brojne ljubitelje trekkinga i goste iz Hrvatske i inozemstva, čiji je idejni začetnik Josip Tomić - atletski stručnjak iz Biograda na Moru i zaljubljenik u adrenalinska pustolovna nadmetanja. Legendarni Pešić Golub iz PD Imber, trčeći u dresu s natpisom i pod motom “Veliko srce za malo srce” obranio je, tako, u čast i na ponos svom sinu Ivanu, prošlogodišnju titulu “Kralja dalmatinskog krša”.

Uz sportski, rekreativni, utrka ima humanitarni i ekološki karakter, ali i Sajam otočkih proizvoda na kojemu se moglo naći svega što proizvedu vrijedne ruke “bodula”. Dan iza, u nedjelju, održan je i Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a sve kako bi se mlađim naraštajima prenijela ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano