Povijesni 26.4.1986.: Prije 30 godina pao je europski prvak!

Djeca, redom srednjoškolci, prolaze put Nazorova parka, betonskom stazom na Đilu i Jazinama pored parkiranih auta i bace pogled, tu i tamo, na dio građevine koji, razmišlaju, "nije opituran", iz nekog razloga...

-Pokloni mi zadnju buru i malo litnjeg lada da bar jednom čujen kako slave zvona starog grada - prigodni tekst je koji u cijelosti plavom bojom prelazi bijelim zidom debelim pisanim slovima. Rijetki među malcima znaju, u košarkaškoj meki Hrvata. Tužno na što je spala "igra pod obručima".

I to na drevnoj lokaciji, postojbini ZD "basketa"-

Takva su vremena.

E, da, radi se o citatu iz popularne pjesme "Kamena Dalmacija", jedne od himni "Tornada" i dugovječnog hita prerano preminulog kantautora Romea Santinija (1965.-2008.), inače oca nogometaša Ivana i Krševana.

-Romeo nikada nije zaboravljen i zauvijek će ostati u srcima građana grada Zadra. S ponosom pamtimo i pjevamo njegov poznati hit, a njega ćemo se stalno sjećati kroz pjesme i on naša srca neće nikada napustiti - poručili su sjetno iz Udruge navijača.

Mural na Ravnicama, o njemu se također radi, iznimno je zahtjevan, zauzima ukupno 30 kvadrata, 7 metara puta 4.5 metra.

Podsjetimo, "Tornado" je lani nastavio s izradom velebnog grafita posvećenog sjajnoj generaciji KK Zadar, konkretno ekipi koja je u proljeće 1986. ponijela titulu državnog prvaka u dramatičnom finalu tadašnjeg play-offa.

Fantastično je svladana u Zagrebu, minimalno i zasluženo, moćna Cibona, ondašnji dvostruki europski prvak, sa slavnim i nepreboljenim Draženom Petrovićem u rosteru tima.

Na lijevoj strani murala naći će se, jednom kada se ukaže prilika, slika kompletne momčadi s pokalom, dok je na desnoj strani iznad spomenutog citata, uz grb kluba, predviđen popis, imenom i prezimenom, svih igrača i stožera povijesnog pobjedničkog sastava.

Kad smo kod povijesnog košarkaškog dvoboja, vrijedi znati podatak da Cibona, ondašnji No.1 sastav kontinenta, na svom terenu, do tada, nije izgubila iza 16. ožujka 1983., znači nevjerojatnih 1.137 dana.

Nakon 11 godina "posta" Zadar je prije točno tri desetljeća,na današnji dan, 26. travnja, ponovno postao prvak Jugoslavije, slaveći u fenomenalnoj trećoj utakmici doigravanja Vukove u Domu sportova sa 111-110 (96-96, 85-85, 37-42). Bilo je ponosno tada biti Zadranin i navijač Zadra.

Nezaboravan doček priredio se na Maslenici, potom i fešta na Narodnom trgu, a junak podviga bio je Petar Popović koji je ubacio 35 koševa, uz čak šest trica.

-Ne, nikad neću zaboraviti taj dan! Tko bi i mogao jer je u to vrijeme Cibona bila jedna od najjačih naših momčadi. Štoviše, imali su u rukama dvostruku krunu europskih prvaka. Nadali su se i novoj domaćoj, ali skupo ih je stajalo kalkuliranje, odnosno poraz u Jazinama, koji su unaprijed upisali s očitom namjerom da krunu proslave pred svojim navijačima. Čak znam što su pripremili za svečanu večeru: ukratko, prevladavali su škampi i šampanjac. Na kraju su sve morali baciti u Savu - rekao je popularni "Pop" u intervju novinarima.

Prvaci Europe u Ateni i Budimpešti, netom i pobjednici Kupa u Novom Sadu nad Bosnom 110-98 (Dražen 46 koševa), u prvenstvu su se opekli na "dišpetožnim" Dalmatincima.

Istina, na novi naslov "plavo-bijelih" čekalo se kasnije punih 19 godina. KK Zadar danas se teško, nikako, napose rezultatski, može usporediti s onim KK Zadar iz slavnih dana.

Na žalost, no baš taj nezaboravan dan potvrđuje da klub može kada hoće i kada se na njega ne računa načiniti čuda.

Evo i momčadi koja je ušla u anale kluba: Darko Pahlić, Petar Popović, Milan Mlađan, Ante Matulović, Zdenko Babić, Dražen Blažević, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Boris Hrabrov i Ivica Obad, u toku prvenstva su nastupili i Drago Čiklić, Arijan Komazec i Stipe Šarlija, pod vodstvom trenera Vlade Đurovića i pomoćnika "kormilara" Branka Šuljka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano