Prirodoslovni predmeti su in!

Kako zainteresirati mlade za prirodoslovne predmete? Odgovor na to pitanje traže brojni nastavnici.

Odgovor na to pitanje, ili barem trag trebao bi dati projekt "Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike - suvremena nastava za izazove tržišta".

Aktivni Nazorovci

Naime, u sklopu ovog projekta od 15. do 21. svibnja 2016. u Zadru je održana Ljetna škola biologije i kemije za 30 učenika i njihove nastavnike/mentore iz tri partnerske gimnazije iz Zagreba, Zadra i Senja. Zadarski partner je Gimnazija Vladimira Nazora.

Prošlog tjedna na konferenciji za medije u Zadru projekt je predstavljen i široj javnosti.

Na konferenciji su se okupljenima obratili ravnatelj Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, Nenad Polondak, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimičević te voditeljica projekta Magdalena Radočaj koja je sve upoznala s ciljevima i aktivnostima.

Radočaj je ujedno i nastavnica matematike u Gornjogradskoj gimnaziji pa je iz prve ruke mogla posvjedočiti o koristi ovog projekta.

Navela je kako su do sada već održane četiri edukacije za nastavnike i stručne suradnike partnerskih škola, Proljetna škola matematike i fizike u Senju i studijski posjet u Europski institut za nuklearna istraživanja CERN.

Kako je najavljeno kroz ovaj projekt cilj je stvaranje novog školskog premeta EEE (energija, ekologija, engleski). Prednost je i pokretanje portala za edukaciju sa savjetima za nastavnike i učenike.

Profesorica Radočaj nabrojala je tako iduće projektne aktivnosti: “Posjet znanstvenom centru Kopernik u Varšavi, EEE (energija, ekologija, engleski) škola u Zagrebu, završna press-konferencija u Zagrebu, nabava nove, suvremene opreme za partnerske škole za provedbu nastave iz prirodoslovnih predmeta, te razvoj novog fakultativnog kurikuluma iz matematike, fizike, biologije i kemije te interdisciplinarnog predmeta EEE (energija, ekologija, engleski).”

Terenski rad

Osnovni cilj zadarske Ljetne škole kemije i biologije bio je da učenici steknu nova i primjenjiva znanja iz biologije i kemije putem predavanja i radionica, pokusa i terenske nastave.

“Drugi cilj bio je uvidjeti postoji li prostora za poboljšanjem novih kurikuluma iz fakultativne nastave biologije i kemije koji se zajedno s ostalim STEM predmetima razvijaju u sklopu projekta. Unutar Ljetne škole provodi se i terenska nastava koja uključuje edukativne posjete Solani u Ninu, Mrjestilištu Cromaris u Ninu te terensku nastavu za mlade biologe na obližnjem otoku Ošljaku. Na Ljetnoj školi sudjeluju ukupno 24 učenika i 6 nastavnika iz tri partnerske škole – Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića, Gornjogradske gimnazije iz Zagreba te Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra.” - rekla je voditeljica projekta.

Projekt ˝Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike˝ traje 12 mjeseci, a njegova vrijednost je 2.294.739,50 kuna, te se realizira uz potporu Europske unije prema Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. Osim gimnazija iz Zagreba, Zadra i Senja, partner na projektu je i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano