Prvi streličarski turnir SK Zadar, zaslužio ocjenu odličan

Travnjak, stadion čak. Pravi pravcati, solidno ispunjena tribina. Nadomak “Donatova metropolisa”. Druga rečenica je s obzirom na naznačenu lokaciju, iz konkurencije izbacila ragbi, ali nije u pitanju niti nogometna utakmica.

Puno posla...

Na igralištu NK Dalmatinac u Crnom održao se, naime, u koncu mjeseca svibnja 2016., prvi streličarski turnir u gradu Zadru - ikada! Nakon šest godina postojanja i mnogobrojnih sudjelovanja na natjecanjima širom Hrvatske, Streličarski klub Zadar organizirao je svoj premijerni turnir - vanjsko metno kolo WA720 STAR. Turnir je bio međunarodnog karaktera, priređen po pravilima svjetske streličarske organizacije, a na njega su se odazvali streličari iz susjedne nam Slovenije i normalno - RH.

-Organizacijske pripreme trajale su nekoliko mjeseci, svi naši članovi aktivno su se uključili u pripremu, posla je bilo puno, ali je uloženi trud na kraju rezultirao odlično i kvalitetno organiziranim turnirom, što su nam potvrdili i natjecatelji i ostali posjetitelji natjecanja. - ne bez ponosa ističu Irena Stein i Maja Pavković, predsjednica i tajnica uzorna kluba. Turnir se odvijao na predivno uređenom terenu, a nakon nekoliko tjedana kiše, vrijeme je domaćinima itekako išlo na ruku - sunčano i vrlo vruće s tek daškom vjetra.

-U organizaciji turnira ostvarili smo izvrsnu suradnju s članovima NK Dalmatinac, a budući da nam je cilj promovirati i jačati streličarski sport u Dalmaciji, nadamo da će isti postati i tradicionalan. Također, želimo zahvaliti Gradu Zadru i svima koji su nam na neki način pomogli u realizaciji uspjela događanja.-napominju Irena i Maja. Na turniru je sudjelovalo ukupno 53 streličara iz 14 streličarskih timova, a Klub iz Ulice Bana Josipa Jelačića predstavljalo je sedmero natjecatelja. To su: Roko Babin i Marko Štiks, zakrivljeni luk, dječaci uzrasta 12 godina, kadetkinja Matea Kurtin, zakrivljeni luk, seniorka Luana Blaslov, zakrivljeni luk, seniori Ivan Božić i Marinko Vašarević, složeni i dugi luk, kao i Darko Polić, dugi luk, veteran.

-Naši natjecatelji bilježe brojne turnire iza sebe, međutim za Štiks Marka, Kurtin Mateu i Božić Ivana ovo je bilo prvo sudjelovanje na službenom natjecanju, a budući se održalo na domaćem “strelištu”, imali su itekako mnogobrojnu podršku iza linije gađanja. - nadopunjuju nas Stein i Pavković, napose naglašavajući nastup mladih talenata.

Kako je u posljednje vrijeme SK Zadar pojačan “nižim” dobnim kategorijama, na internacionalnom turniru u konkurenciji dječaka U-12 sa zakrivljenim lukom ekipu su predstavljali Roko Babin i Marko Štiks, uz obostrano upečatljiv učinak.

-Roko je već sudjelovao na nekoliko turnira, a Marku je, nakon tek nekoliko mjeseci treniranja, ovo bilo prvo takvo jače natjecanje, no izostala je u sličnim prilikama uobičajena trema i položio je s ocjenom odličan. Naši najmlađi članovi izvrsno su započeli turnir, poslije prve otpucane serije Roko je imao 313 krugova, u drugoj seriji je izvrsnim i koncentriranim gađanjem rezultat čak i povećao na 320 krugova. Na kraju natjecanja ostvario je 633 kruga i time zauzeo 1. mjesto i osvojio svoju prvu zlatnu medalju, a definitivno smo sigurni kako nije i posljednja. Marko je prvu seriju odlično započeo i ispucao 238 krugova. Međutim, u drugoj seriji se počeo pomalo umarati zbog čega je pao u ukupnom rezultatu i ispucavši 466 krugova smjestio se na ipak odlično 2. mjesto u ukupnom poretku nadmetanja. - referiraju predsjednica i tajnica kluba.

Nadarenoj Matei u konkurenciji kadetkinja sa zakrivljenim lukom također je u Crnom bilo prvo natjecanje, a možemo samo reći da su se intenzivni treninzi isplatili, i tu je pala kolajna. U prvom dijelu natjecanja ispucala je 238 krugova, dok je izvrsnim gađanjem rezultat u drugom dijelu podigla na 261 i tako s ispucana 499 kruga pokupila srebro i zauzela 2. mjesto ukupnog redoslijeda. U konkurenciji seniorki sa zakrivljenim lukom Luana Blaslov je bila jedina predstavnica SK Zadar. I ona, dakako, uspješna.

-Luana je cijelo vrijeme zagrijavanja i kroz prvu seriju imala problema sa nišanjenjem, no u drugoj seriji se uspjela posložiti i značajno podići svoj rezultat pa je naposlijetku ispucavši 339 krugova zauzela 3. mjesto poretka. Ivan Božić sa složenim lukom nastupio je u konkurenciji seniora.

-Iako je dugogodišnji naš član, tek se evo sad odvažio na prelazak u natjecateljsku razinu i sudjelovanje na turnirima. Smatramo da može biti i više nego zadovoljan, uz vrlo jake protivnike držao se odlično od starta, cijelo vrijeme turnira, kontinuirano poboljšavajući pucanje i rezultat. Do samog kraja je bilo vrlo gusto i neizvjesno, međutim nažalost našem je Ivanu za samo tri kruga razlike izmakla medalja. Upisao je 4. mjesto sa ispucana 602 kruga. Naši dugolukaši, Marinko Vašarević Medo i Darko Polić Barba, natjecali su se u seniorskoj i veteranskoj kategoriji, i oni s postoljima. Marinko je u kategoriji seniora, izvrsnim gađanjem i ispucanih 575 krugova, osvojio 2. poziciju, a Darko se još je jednom pokazao odličnim i bez premca u baratanju dugim lukom u generaciji veterana. Sa 641 krugom polučio je, naravno, 1. mjesto i pokal. - nabrajaju Irena i Maja.

Dakle, na završetku jednog predivnog dana Streličarski klub Zadar bogatiji je za dva zlata, tri srebra i jednu broncu, redom ponovimo: Roko Babin, zakrivljeni luk, dječaci U-12, 1. mjesto, Marko Štiks, zakrivljeni luk, dječaci U-12, 2. mjesto, Matea Kurtin, zakrivljeni luk, kadetkinja, 2. mjesto, Luana Blaslov, zakrivljeni luk, seniorka, 3. mjesto, Ivan Božić, složeni luk, senior, 4. mjesto, Marinko Vašarević, dugi luk, senior, 2. mjesto i Darko Polić, dugi luk, veteran - 1. mjesto poretka.

… nema predaha

-U nastavku vanjske sezone čeka nas još nekoliko natjecanja prije državnog prvenstva, tako da nema odmora. Idemo dalje s treninzima i pripremama. Sretno našim streličarima. Možemo kazati da smo uživali u organizaciji našeg prvog samostalnog turnira i činjenici da smo ovaj put mi bili domaćini kolegama. - zaključuju Stein i Pavković, potcrtavajući kako je cijeli turnir protekao u fantastičnom raspoloženju, ugodnom, predivnom, druženju i vrlo pozitivnom ozračju, i uz izvrsnu glazbu DJ-a Vinkeca.


MLADI I REKREACIJA

Streličarski klub Zadar osnovan je 10. ožujka 2010. i trenutno ima 39 članova, no broj konstantno raste, a posebno se naglašava porast članova mlađih dobnih kategorija. Primarna djelatnost, sukladno Statutu, obuhvaća okupljanje djece, mladeži i drugih osoba koje se žele baviti streličarstvom, provođenje sportske obuke i sportske pripreme članova u streličarstvu, sudjelovanje u sportskom natjecanju u streličarskom sportu, poticanje stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba, suradnja sa sportskim udrugama koje podržavaju ciljeve udruge i poticanje mladih da se bave sportskim aktivnostima. Njeguje se i rekreativno gađanje lukom i strijelom za sve zainteresirane, bez obzira na spol i dob, a kao jedini aktivan streličarski klub na županijskom prostoru okuplja 15 registriranih natjecatelja u različitim disciplinama, stilovima, uzrastima i kategorijama, među njima i nekoliko državnih prvaka i nacionalnih rekordera.


PRAVILAN STAV

Prilično zanimljiva aktivnost s lukom i strijelama kao rekvizitima izuzetno je poticajna za psihofizički razvoj i ukupno zdravlje čovjeka. Naime, streličarstvo je sport u kojem je vrlo bitna preciznost i koncentracija, u kojem se djeca i mladi uče pravilnom fokusiranju i kontroli uma i tijela, a kako ističu stručnjaci i liječnici, izuzetno je dobar i za jačanje leđnih mišića, uspravno, pravilno držanje i stav tijela.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano