Berba desetki streličara s Bokanjca…

Da su odlični, znali smo, i kako kadar čini perspektivna ekipa.

Pa, ipak. Fantastičnih osam državnih odličja “naciljali” su proteklog vikenda u Samoboru streličari i streličarke SK Zadar!

Neupitna perspektiva

Na Prvenstvu Hrvatske u disciplini WA 720, vanjsko metno kolo, u organizaciji Hrvatskog streličarskog saveza i domaćina priredbi, SK “Samobor”, na turniru posebnog kalibra, okupili su se najbolji streličari i streličarke Lijepe naše, ne bi li odmjerili snage i potvrdili da se samo ustrajnim radom dolazi do uspjeha. Kao takav, turnir je iziskivao veće fizičke i mentalne napore natjecatelja.

Teškoj sparini i iznenadnim kratkim naletima vjetra suprotstavili su se i Zadrani: Matea Kurtin u kategoriji kadetkinja zakrivljenog luka, Ivana Sumić, Maja Pavković i Luana Blaslov među seniorkama zakrivljenog luka, Darko Polić, Tomislav Košta i Marko Džepina u kategoriji seniora dugog luka. Krenimo od najmlađe predstavnice kluba. Kvalifikacijski dio natjecanja Matea je završila s ispucanih 422 kruga čime je ušla u eliminacijske borbe PH.

-Prvo se susrela s Paolom Golenko iz SK Sesvete od koje je na žalost izgubila rezultatom 6-0. Međutim, naša je Matea zasjala u dvoboju za broncu sa streličarkom Paulom Močinić iz SK Rijeka. Uzastopni pogoci u žuto- najmanje središnje krugove što donose najveći broj bodova - oboružali su njenu suparnicu i doveli je do prijestolja! - referira nam Maja Pavković, agilna tajnica i članica sastava iz Ulice Bana Josipa Jelačića.

Među seniorkama zakrivljenog luka, po završetku kvalifikacija, Ivana Sumić zauzela je visoko treće mjesto ispucavši odlična 563 kruga. Odmah iza, s 493 kruga slijedila je Luana Blaslov, dok je Maja Pavković ispucala solidan 461 krug, pa su naposlijetku sve tri streličarke ušle u eliminacijski dio turnira. No, u četvrtfinalu ispale su redom pred jakim i favoriziranim konkurenticama iz PSK Zagreba. Ivana se suočila s Majom Ratajec, 4-6, Maju je dočekala Viktorija Sukser, također uz 4-6, a Luana se susrela s Anom Žitnik, 1-7. Iako rezultati na to ne ukazuju, moramo napomenuti da su to bili vrlo tijesni dvoboji u kojima neminovno postoji samo jedan pobjednik/ca. Po konačnoj rang listi Maja i Ivana dijele 5. mjesto, a Luana je zauzela 7. mjesto u RH.

U seniorima dugog luka Marko Džepina je po završetku prvog dijela kvalifikacija ostvario vrlo dobrih 260 krugova, ali svoje je u nastavku dana očito učinila podnevna vrućina. Marku je poljuljana koncentracija i drugi dio kvalifikacija završava nešto lošije s ispucanih 207 krugova. Time se smjestio na 9. mjesto s ukupnih 467 krugova, što ipak nije bilo dovoljno za ulazak u “žrvanj” eliminacija. Njemu je PH bio tek drugi nastup, pa mu čestitamo na vrlo dobro odigranom turniru i želimo puno uspjeha u nadolazećim natjecanjima.

Prvo sudjelovanje na prestižnom turniru obilježio je Tomislav Košta koji je u natjecateljsku karijeru startao značajnim nastupom, uz vrlo dobar plasman. Kvalifikacije je okončao s ispucanih 568 krugova i time pokazao da se u standardno snažnoj konkurenciji može ispucati valjan rezultat. Međutim, pravo nas je iznenađenje dočekalo u eliminacijskom krugu gdje se susreo s iskusnim streličarem Darijom Maroševićem iz SK Kuna. Vodio se neizvjestan dvoboj koji po ničemu nije odavao da je jednom od suparnika ovo bio tek 1. turnir, premijerno streličarsko eliminacijsko suočavanje, naprotiv priredili su sjajan, krajnje neizvjestan i kvalitetan okršaj. Ipak, napetom se srazu nazirao “konac” kad se naš Tomislav nije snašao u tehničkim poteškoćama koje je imao sa strijelom, uslijedio je svima mrski “miss”, promašaj, koji je s 4-6 zapečatio njegov daljnji nastup, prava šteta. No, ništa, perspektiva se dokazala kao neupitna.

Najstariji član kluba, Darko Polić “Barba” bez problema je, u stilu iskusna “meštra”, pak, savladao zahtjevan turnir - PH.

-Da, završivši kvalifikacije sa 634 kruga i 1. mjestom, u eliminacijski krug je krenuo jednako spreman. Serijom sjajnih pogodaka dogurao je do samog finala porazivši putem Franju Molnara, Streličari Grofa Jankovića, rezultatom 6-4, i Davora Pejnovića, Grebengradski streličari, uvjerljivo i maksimalno 6-0. U finalu se susreo s dugogodišnjim streličarskim kolegom Darijom Maroševićem iz SK Kuna. Definitivno, s guštom smo pratili još jedan neizvjestan dvoboj, a prekretnica se dogodila u trećem setu u kojem je Barba osvojio svoja 2 boda. Istim rezultatom završava i sljedeći set, čime nas je rezultat 4-4 odveo u tri odlučujuća pogotka. Na žalost, Barba je minimalno izgubio 4-6 i ovoga puta zlato je “za dlaku” promaklo, no nema žaljenja, tu je srebrna medalja! - kazuje nam Pavković koja je u ekipnoj konkurenciji seniorki zakrivljenog luka u sastavu s Ivanom Sumić i Luanom Blaslov uzela identičnu kolajnu, srebro s ispucanih 1517 krugova.

I momčad seniora dugog luka, Darko Polić, Tomislav Košta i Marko Džepina, također se smjestila na drugo mjesto s ostvarenih 1669 krugova. Iza kluba s Bokanjca je ostao još jedan uspješan nastup, a premda se Prvenstvom naizgled zatvara vanjska natjecateljska sezona, ne prestaje se s treninzima na većim udaljenostima. Fenomenalni streličari iz “Donatova grada” su se prethodno vratili i sa tri zlata i broncom iz Mostara. Na Internacionalnom prvenstvu sudjelovanjem se dala podrška kolegama, a “nišanilo” je precizno četvero članova ZD kolektiva. Unatoč kišnom vremenu, čitava atmosfera na turniru bila je odlična, a Zadrani su briljirali s 4 odličja.

Evo pregleda rezultata: Irena Stein, zakrivljeni luk, seniorka - 510 krugova, 1. mjesto, Matea Kurtin, zakrivljeni luk, kadetkinja - 494 kruga, 1. mjesto, kao i Darko Polić - dugi luk, senior - 633 kruga, a Marku Džepini, dugi luk, senior - 506 krugova, na Neretvi je pripala bronca.

Pokretači-Furdi i “Barba”

Podsjetimo, za rijetke koji ne znaju, Streličarski klub “Zadar” osnovali su 10. ožujka 2010. Dražen Furdi i Darko Polić “Barba”. Punu afirmaciju i početak aktivnog rada započeli su mladići i cure već kroz nekoliko mjeseci, u rujnu iste godine krenuli i sa sudjelovanjem na natjecanjima. Primarna djelatnost obuhvaća okupljanje djece, mladeži i odraslih koji se žele baviti streličarstvom, provođenje sportske obuke i pripreme članova u streličarstvu, sudjelovanje u natjecanjima, suradnja sa sportskim udrugama koje podržavaju ciljeve udruge i poticanje mladih na bavljenje sportom, provedba stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba. Njeguje se i rekreativno gađanje lukom i strijelom za sve zainteresirane, bez obzira na spol i dob, a Klub trenutno broji preko 40 članova…


POTVRĐEN POTENCIJAL

Potencijal kluba potvrdio se nedavno i na PH U-12 i U-14, za vanjsko metno kolo, WA720, čiji je domačćin bila Rijeka. Ukupno je sudjelovalo oko 80 djece, u kategorijama- djevojčice/djačaci -12 godina i djevojčice/djačaci - 14 godina. Streličarski klub “Zadar“ je, sada već tradicionalno, predstavljao najmlađi natjecatelj, Roko Babin, pucajući zakrivljenim lukom u kategoriji U-12 dječaka. Konkurencija je bila i jaka i mnogobrojna. Roko je na Prvenstvo otišao u pratnji obitelji, a velika podrška mu je bio otac s kojim zajedno i trenira. Prvi dio natjecanja završio je s 261 krugom, dok je u drugom dijelu podigao rezultat na 280 krugova. Ukupnim rezultatom - 541 krug - smjestio se na 5. mjesto, a medalja mu je ovaj put izmakla za svega osam krugova! No, polako, ima vremena...

Komentari