Puna 4 desetljeća brinu o sigurnom kretanju planinama

Muk, tišina, zebnja.

-Nigdi nema puta!

-Ima, ja njin doša.

-Pa, brate, kako, kuda?

-Lipo, čovik nam pokaza...

Lutanja u papučama

Mjesto radnje - Paklenica, doba dana - u večernjim urama. Likovi - muž, žena i klapa prijatelja. Tema - izgubljeni u vrletima. Ne, nisu u pitanju Česi, Slovaci ili Poljaci, ne pišemo o brdskim izletnicima u šlapama i kučnim papučama. Makar. Na bliskim nam padinama najbližu stazu su potraživali “domaći ljudi”, domicilni, “tu iz kraja”. U smjeru vrha pošli su sami, zaraslim, ali naizgled najkraćim i najjednostavnijim dionicama i pravcima kretanja. Kad…

-Ima toga, ima. Naiđemo mi nerijetko na nekoga zalutaloga iz grada. Misle, “neš’ ti problema” se uspentrat, prošetat. Na sriću, ne idu u sandalama. Barem većina. - uz smijeh nam prepričavaju u PD Paklenica.

Da bude manje sličnih neugodnih primjera, čudnih avanturističkih poduhvata, no i ponajprije iz preventivnih razloga, puna četiri desetljeća brine Stanica planinarskih vodiča Zadar.

-Temeljna naša aktivnost je organizirano i sigurno kretanje, kao i vođenje po planinama i osposobljavanja i usavršavanja stručnih znanja i vještina. Pripadnici su planinarski vodiči educirani i licencirani kod krovne organizacije Hrvatskog planinarskog saveza, a djeluju stručno i volonterski unutar matičnih planinarskih društava. - upoznaje nas Natalija Andačić, pročelnica SPVZD-a.

Vodiči HPS-a djeluju posredstvom stanica vodiča posloženih po teritorijalnom načelu, uglavnom u napučenijim središtima i prirodnim regijama. Planinarski vodič je osoba koja dobro poznaje područje na kojem se izlet organizira i koje je prošao u više navrata iz raznih pravaca, u sva 4 godišnja doba.

Prilagođava izlet meteorološkim uvjetima, pomaže sudionicima na lakšem savladavanju poteškoća proisteklih na planinskom terenu, vodi brigu o zaštiti okoliša, biljaka, divljih životinja i kulturno-povijesnim spomenicima. Planinarstvo znamo što je, a početak organiziranoga u Hrvatskoj vezujemo za 1874. i osnivanje HPD-a. Hrvati su, ako niste znali, deveti narod svijeta s planinarskom organizacijom, možemo se pohvaliti i time, ne samo sportskim uspjesima.

-Prva “laznja”, organizirani izlet, dogodio se prema dostupnim podacima, 17.5. 1875. na Oštrc i Plešivicu, s 13 planinara pod vodstvom dr. Josipa Schlossera. U arhivi doznajemo i kako je prvi planinarski vodič, lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja, 1899. vodio po Velikoj Kapeli Dragutina Hirca. Do sredine 20. stoljeća nije bilo školovanih vodiča. Tj. vođenje se prepuštalo iskusnim planinarima, a ponekad i rizično manje iskusnima. Javila se potreba za utemeljenjem stručne komisije, pa 1953-1963. članovi PSH odlaze u vodičku školu u Švicarsku-UIAA. U tom periodu, 1961. osniva se i Komisija za vodiče, markaciste i planinarsko skijanje s prvim pročelnikom Božidarom Škerlom i ciljem - osposobljavanjem i usavršavanjem vodiča, i unaprjeđivanjem njihova rada u planinarskim klubovima. Nedugo iza u Zagrebu se 1968. rađa Stanica vodiča. - pomno navodi Natalija.

Napominje i kako organiziranje izleta u PD Paklenica ima dugu tradiciju i prije osnutka stanice vodiča. Potvrda su sjajna pothvata, uz ostalo, i davno požutjeli tekstovi iz Narodnog lista.

-Tu su 26.7.-2.8. 1973. uspon na krov Europe, Mt. Blanc - 4810 m - trojca planinara PD - Velimira Šušaka, Milisava Mihajlovića i Đure Perića, potom 1.-5. rujna 1974. ekspedicija na Triglav - 2864 metara, u grupi se kao nagrada za prolazak odličnim u školi, nalazila i 9-godišnja Lorena Šušak. U 1975. odvijala se “Škola vodiča” koja je trajala tri mjeseca. Nastavu su izvodili iskusniji planinari, članovi društva i instruktor, predsjednik Komisije za vodiče PSH Vladimir Mlinarić, a pohađala 32 i završila 23 člana.

Provedeni su i ispiti za 9 zadarskih kandidata, a isti su uspješno položili: Blagoje Ristić, Branko Škoti, Dragoljub Marinković, Čedomir Alfirević, Đuro Perić, Milisav Mijailović, Nikša Rudan, Rudika Gombač i Velimir Šušak. Nakon održanih ispita osnovana je 16.7.1975. Stanica vodiča Zadar u sklopu Planinarskog društva Paklenica s 9 vodiča i 16 pripravnika. Prvi pročelnik bio je Milisav Mijailović, tajnik - Rudika Gombač, a Stanko Denković - oružar. Edukacija i 1-2 zimske vježbe su se provodili svake godine, išlo se i na vježbe u Francuske Alpe, Jahorinu, na Breithorm i Monte Rosu, Jof di Montasio u Italiji, Volgu, Jungfrau i Mönch, a provelo se i nekoliko ekspedicija. - tvrdi i precizno datira prof. Andačić, i među potonjima izdvaja onu na Kilimanjaro - 5895m - u srpnju i kolovozu 1979. u kojoj su aktivno i revnosno sudjelovali hrabri Bogdan Brakus, Barbara Brakus Lapenna, Eduard Brčić, Velimir Šušak, Milisav Mijailović i Rudi Gombač.

Barbara, Velimir i Bogdan ispenjali su 1981. u Ekvadoru i četiri vrha Anda: El Rucu Picincha, Cotapaxi, Chimborazzo i El Rucu Pichincha. Na žalost, 1. 10. 1982. u nesreći na Pisang Peaku - 6091 m - u Himalaji, pogiba Velimir Šušak, istaknuti član Stanice i PD Paklenica. Nestao je prilikom silaza s vrha. Unatoč širokoj potrazi i iznajmljenom helikopteru, tijelo su pronašli tek 4. 11.

-Aktivnost Stanice vodiča nastavljena je intenzivno tijekom 80-tih, redovno su se održavale vježbe i mnogobrojni izleti, da bi 90–ih aktivnost pomalo zamrla, premda i 1998. tri člana Stanice vodiča odlaze na ljetni tečaj, Predrag Kurtin - Bodul, Mirna Milković i Andrej Vitas. Novo stoljeće donosi revitalizaciju SPVZD, pa se 2.-10. 3. 2002. u Paklenici održava tečaj za 20 pripravnika, članova PDP-a. U proteklih 14 godina intenzivira se rad, a 4. 12. 2008. - odlukom Skupštine Stanica prestaje biti sekcija unutar PD

Paklenica i registrira se kao udruga građana.

U razdoblju 2002.-2016. priredile su se brojne edukacije i školovanja vodiča, opće i zimske planinarske škole, odvijaju planinarski izleti i pohodi, visokogorski usponi - referira iscrpno pročelnica. Kroz 12 planinarskih škola oko 400 planinara prošlo je 17 teoretskih predavanja HPS-a i HGSS-a. Međutim, i praktični dio na terenu Velebita. Planinarska zimska škola inicirana je poslije smrtnog stradanja trojice planinara 2006. ispod Svetog brda, uz zadaću prevencija nesreća i edukaciju o sigurnom kretanju u planinama u zimskim uvjetima, a kroz pet održanih prošlo je oko 100 planinara.

Pod paskom SPVZD provelo se niz izleta diljem RH i izvan - Dinara, Visoke Tatre, Liburnija, Imber Omiš, Risjak, Prokletije, Kamešnica, Lička Plješivica… - 4 Zbora vodiča HPS - 1981., 1982., 2009. i 2015. - pohodili mnogobrojni planetarni vrhovi - od Grossglocknera u Austriji - J. Mijailović, S. Smodlaka, N. Andačić, I. Zrilić, A. Vitas, P. Kurtin-Bodul, I. Mijailović i Š. Sorić - preko Mt. Blanca - Š. Sorić, N. Andačić, S. Primožić, N. Zrilić, J. Mijailović, S. Šindija i J. Lončar, Denalija - Š. Sorić, J. Mijailović, S. Primožić i N. Zrilić - Mt. Everest i Cho Oyua - J. Mikailović, do Monte Rosa- S. Šindija i N. Andačić, Gran Paradisoa - J. Lončar i S. Šindija. U planu je sada na jesen, Mala planinarska škola, za djecu uzrasta od 5 do 9 godina.

Prevencija nesreća

SPV Zadar danas broji 33 člana koji djeluju unutar svojih matičnih planinarskih društava na području ZD županije, a riječ je o tri najveća društva: PD Paklenica Zadar, PD Babulj Bibinje i PD Belveder Biograd.

-Vodiči organiziraju planinarske izlete za članove planinarskih udruga i na taj način omogućuju širokom krugu ljudi siguran boravak u prirodi, a SPV u suradnji s PD Paklenicom i jedinu planinarsku školu na prostoru Zadarske županije, koja je osnova za siguran boravak u planinama. Možemo reći da na temelju svojih aktivnosti SPV Zadar s dva aktualna i četiri skora instruktora, 24 vodiča i 9 pripravnika, ima i važnu ulogu u prevenciji nesreća u nepristupačnim predjelima. - naglašava pročelnica Stanice planinarskih vodiča Zadar na stranicama pd-belveder.hr i pdpaklenica.hr.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano