FOTO: Donosimo budući izgled Muraja

Nakon što je Zadar postao jedan od sedam hrvatskih ITU gradova koji je dobio službenu Odluku o odabiru područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), našem je gradu na raspolaganju 35 milijuna kuna.

Ta će se sredstva, između ostalog, trošiti i za uređenje bastiona Citadela kao i zadarskih bedema, poznatijih kao Muraj.

Šetnice

Za te projekte postoje arhitektonsko-urbanistički planovi, a kako će izgledati bastion Citadela prije nekoliko mjeseci predstavili smo u upravo u Narodnom listu.

Sad donosimo budući izgled zadarskih bedema koji su svakako su jedan od najljepših sačuvanih dijelova grada koji bi u budućnosti trebao dobiti posve novi izgled kao i funkciju. Naime, već duže vrijeme postoji plan uređenja Muraja kao šetnice, odnosno pješačke zone, gdje bi se nesmetano moglo uživati u prekrasnom pogledu kao i uličnoj umjetnosti.

U sklopu uređenja bedema, nedavno su već uređena Vrata sv. Krševana, što je zapravo tek djelić prikaza budućeg uređenja bedema.

Autor projekta Bogdan Marov zamislio je, dakle, bedeme kao šetnicu bez prometa gdje bi bili razni sadržaji, ali i zelenilo te klupe, rasvjeta i ostali sadržaji koji će, ako je suditi prema slikama, dati jedan novi život tom dijelu Poluotoka. U sklopu uređenja obuhvatit će se prostor oko oko 800 metara, a to bi pak značilo od nekadašnje Tehničke škole do Trga tri bunara.

Projekt je zamišljen kroz tri faze uređenja, a to bi pak značilo da u prvoj ide uređenje prostora od Tehničke škole do bastiona sv. Roka. Druga faza obuhvaća dio od tog bastiona do Vrata sv. Dimitrija, dok je treća od Vrata do Trga tri bunara. Kako se navodi, iznos investicije je između 15 i 20 milijuna kuna.

Dio prometa predviđen je sredinom bedema, kao i parkiranje, a sve to odvojeno je stupićima od dijela koji je pješačka zona. Neizbježene su i zelene površine što svakako daje poseban “štih” cjelokupnoj vizuri tog dijela grada kojeg već sad uspoređuju s pariškim Montmarteom.

Uređenje Citadele

Uz uređenje bedema, kao što je poznato, plan je i uređenje bastiona Citadela. Kako se navodi u idejnom projektu uređenje, s obzirom na poziciju i sadržaj, urbanističko arhitektonsko rješenje uzima u obzir osnovne parametre planiranja kao što su odnos prema okolini – integracija u dani okoliš, primjerena i učinkovita funkcionalna koncepcija, poštovanje prirodnih datosti makro i mikrolokacije (baština, vedute, klima).

“Osnovna shema uređenja proizlazi iz triju primarnih sklopova: - preuređenja središnjeg parka Bastiona s novim objektom, tribinama i pozornicom te vidikovcem povezanim s postojećim gradskim zidinama, novog stubišta koje planiramo kao novi prilaz uz istočni dio Bastiona, povezanosti (na zapadu) preko parka/trga Sveučilišta do ulice Boškovića”, pojašnjava se. U svakom slučaju, Poluotok bi trebao uistinu zasjati u novom sjaju, posebice bedemi o čijem se uređenju priča već godinama.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano