Ilirija širi poslovanje i kupuje City Galleriju
Goran Ražnjević

Jedna od naših najuspješnijih i najvećih turističkih tvrtki, biogradska Ilirija, objavila je ovih dana memorandum izdavanja novih dionica u svrhu financiranja razvoja poslovanja, s ciljanom investicijom - kupnjom poslovno trgovačkog centra City Galleria u Zadru.

Time, kako se navodi u memorandumu, Ilirija planira proširiti svoje poslovanje i izvan dosadašnjeg turističkog poslovanja u hotelijerstvu, kampingu i nautici, te ujedno dobiti i dodatnu stabilnost prihoda i izvan turističke sezone.

Kako navode, planirana konsolidirana EBITDA društva u 2017. godini, dakle Ilirije i City Gallerie zajedno, trebala bi iznositi 55 milijuna kuna, uz maržu od 37 posto, što bi Iliriju trebalo dovesti u sam vrh profitabilnosti unutar sektora. Sama investicija izvest će se dijelom dokapitalizacijom, odnosno izdavanjem novih dionica, a dijelom uz pomoć kredita poslovne banke.

Investicija u Zadru

Dioničko društvo Ilirija d.d. vrlo opširni dokument s planom izdavanja novih obveznica objavila je na stranicama Zagrebačke burze, a memorandum pokazuje aktualno stanje Ilirije i njezina poslovanja, način izdavanja novih obveznica te detaljni opis ciljane investicije - samog poslovno trgovačkog centra.

“Društvo Ilirija d.d. prepoznalo je kvalitetnu investicijsku priliku pri kojoj po prihvatljivoj vrijednosti kupuje vrlo operativan Poslovno trgovački centar u Zadru – CITY GALLERIA. Popunjenost centra kontinuirano raste, kao i njegova prepoznatljivost na lokalnom tržištu. Poslovno trgovački centar City Galleria krajem je 2015. godine imao prosječnu popunjenost od 76,21%, dok je od siječnja do kraja kolovoza 2016. godine popunjenost iznosila prosječno 89,23%. Trenutna popunjenost iznosi 97,11% (utjecaj dolaska trgovina Muller i CCC u centar).“ - navodi se u memorandumu, dodajući kako se obzirom na navedeno povećanje popunjenosti, već u sljedećoj godini očekuje rast prihoda od 33,8 posto i rast EBITDA od čak 68,1 posto u odnosu na tekuću godinu.

Kao razloge za investiciju Ilirija navodi planirani rast EBITDA u 2016. godini za 15 posto, kontinuirano rastuće prihode i profitabilnost, uspješnu dokapitalizaciju Ilirije u prošloj godini, smanjenje ukupnih obaveza prema bankama za čak 38 posto, efikasno upravljanje troškovima koje je dovelo do 8,3 posto nižih troškova u prvih osam mjeseci ove godine te niz drugih razloga koji itekako pokazuju pozitivne trendove.

Ilirija je jedna od rijetkih tvrtki koja je pametnom poslovnom politikom za sve vrijeme trajanja gospodarske krize ostvarivala pozitivne trendove rasta, što im zasigurno daje prostora i za ovakvu investiciju i širenje poslovanja izvan osnovnog turističkog sektora.

Dokapitalizacija tvrtke

Prednosti City Gallerie kao poželjne investicije Ilirija vidi u atraktivnoj lokaciji, kupnji nekretnine bez preuzimanja obveza, prihvatljivoj cijeni, izuzetno velikoj popunjenosti i dugoročnim ugovorima s najmoprimcima i niz drugih. I sam predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević objašnjava ovaj poslovni potez dugoročnim planovima Ilirije.

-Naš cilj odnosno naša namjera, pod pretpostavkom uspjeha dokapitalizacije na način kako je to predloženo dioničarima kroz odluku Glavne skupštine, sazvane za 24. listopada 2016. godine, jest osiguranje dugoročnog i održivog poslovnog i kapitalnog rasta i razvoja Ilirije d.d. kao javne kompanije i jedne od vodećih, ne samo turističkih kompanija sjeverne Dalmacije i hrvatskog turizma općenito, već i kompanije sa širokim spektrom gospodarskih djelatnosti. Jedna smo od rijetkih turističkih kompanija u Republici Hrvatskoj koja razvija integrirani i komplementarni turistički proizvod kroz sve postojeće oblike hrvatske turističke ponude, odnosno kroz hotelijerstvo, nautiku, kamping i destinacijsku menadžment kompaniju (DMK) Ilirija Travel i to ne samo za vrijeme glavne turističke sezone, već kao javna, transparentna i društveno odgovorna kompanija težimo aktivnom i stvarnom produženju poslovne aktivnosti kroz cijelu poslovnu godinu odnosno 365 dana u godini. Stoga je akvizicija odnosno kupnja City Gallerije kao modernog poslovno-trgovačkog centra u širem centru Zadra, našeg prirodnog i poslovno-administrativnog središta, prirodni smjer vizije dugoročnog razvoja ILIRIJE d.d. koji će pridonijeti razvoju poslovanja, jačanju tržišne pozicije i ukupne vrijednosti kompanije, konačno i kontinuiranom cjelogodišnjem poslovanju Društva što je od posebne važnosti. Naravno, sve gore navedeno ostvarivo je pod pretpostavkom uspješno provedene dokapitalizacije kompanije. - odgovorio nam je Ražnjević.

Treba napomenuti kako se investicija Ilirije odnosi samo na novi dio trgovinskog centra na Relji, dakle dio koji je izgrađen i pušten u rad u listopadu 2008. godine, s ukupnom površinom od 28.500 metara četvornih na šest etaža. Vrijednost investicije Ilirija predviđa na neto 10,4 milijuna eura, odnosno 78 milijuna kuna, od kojih se 5 milijuna eura namjerava namaknuti dokapitalizacijom, a preostali iznos od maksimalno 5 milijuna eura kreditom.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano