Država će sufinancirati 50% kredita za stan

U prosincu u zakonsku proceduru ulazi nacrt zakona kojim će se sufinancirati stambeni krediti.

Najavio je to ovih dana ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević te je dodao kako će taj zakon prije svega biti namijenjen mladim obiteljima koji žele doći do svoje prve nekretnine na kredit, a u čemu bi im država pomogla na način da sudjeluje u plaćanju rate kredita sa 50 posto iznosa.

Kupnja stana

-Država će pomagati mladim obiteljima s ratama kredita pri kupnji stana i to tako da u prvih četiri-pet godina, što ovisi o tome koliko ćemo uspjeti osigurati novca u proračunu, Ministarstvo odnosno država iz proračuna izdvaja za plaćanje 50 posto rate njihovog kredita - rekao je Kuščević, dodajući da će ostatak ugovorenog kredita korisnici plaćati sami.

Dakako da je ova najava zaintrigirala mnoge, posebice mlade ljude i obitelji koji se još nisu uspjeli “skućiti”, odnosno podići stambeni kredit zbog ekonomskih okolnosti u kojima se nalaze.

Iako još nisu obznanjeni detalji budućeg zakona, toj se vijesti raduje i mlada zadarska obitelj Zrilić. Naime, kako su nam rekli, njihov je stambeni status trenutno ovakav - podstanari su, a pravo na stambeni kredit nisu mogli ostvariti iako oboje bračnih partnera rade.

-Naravno da bi voljeli kupiti svoj stan, ništa veliko. Ali da je naše. Ako se to uistinu ostvari i država bude financirala pola rate, ne čini se nemoguće. Naravno, ako budemo zadovoljavali kriterije - rekli su nam Zrilići.

Dakle, osim te pogodnosti, novi bi zakon izlazio ususret i obiteljima koje tijekom otplate kredita dobiju novo dijete. Naime Kuščević je najavio kako "za svako novorođeno dijete u obitelji za vrijeme otplate kredita kojeg sufinancira država produljiti to razdoblje minimalno za godinu dana, a moguće i dulje".

Ako sve prođe, promjene bi se mogle očekivati već u prvom tromjesečju iduće godine.

-Nacrt zakona za to je spreman i ide u proceduru te očekujemo da ga Sabor usvoji početkom iduće godine, pa bi već u prvom tromjesečju mogli raspisati natječaj - poručio je ministar. Prema dosad obznanjenim detaljima budućeg zakona, sufinanciranje stambenog kredita moći će dobiti osoba u dobi do 45 godina, a vrijednost stana bit će ograničena u ukupnom iznosu i po četvornome metru.

Ministar je to pojasnio riječima kako cijene nekretnina nisu iste u svim gradovima Hrvatske, stoga će se prilagoditi da bi se građani iz svih dijelova države mogli prijaviti na natječaj. Osim toga, najavio je i mogućnost sufinanciranja kredita za kupnju rabljene nekretnine- kuće ili stana.

Razlozi

-Prvi razlog za ovaj zakona je da omogućimo ljudima u manjim sredinama, gdje na tržištu ne postoji novogradnja stanova, da mogu ondje kupiti rabljeni stan ili kuću i u nju se useliti, a ne da se moraju preseliti u veliki grad. Drugi razlog je urbana regeneracija jer - zašto trošiti novi prostor i graditi nove zgrade ako nekome odgovara i stari, polovni stan u koji bi htio useliti - rekao je Kuščević.

Podršku u zakonu ima i kod kolege, ministra financija Zdravka Marića pa na njima je dvojici da razrade sve detalje, posebice jer treba osigurati novac iz državnog proračuna.

Očekuje i znatno niže kamatne stope za kupnju stanova ili kuća jer će njihovo provedbeno tijelo - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisati natječaj na koji će se javiti banke s ponudama.

-Očekujem od banaka da ćemo dobiti znatno povoljnije i kamate i generalno znatno povoljnije kreditne uvjete - istaknuo je.

Komentari