Škraping 4. ožujka 2017.

Jučer je u Zadarskoj županiji predstavljena je i najavljena sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2017“ koja će se održati 4. ožujka 2017. godine sa startom i ciljem u Tkonu.

Kako je rečeno, Škraping je međunarodna treking utrka kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije; Ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Active, cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.

Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobila prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Prošlogodišnji Škraping pohodilo je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom dvanaestom Škrapingu očekujemo još veći odaziv te dolazak oko 1.500 natjecatelja.

Posljednje četiri godine u teamu Gorske službe spašavanja-stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Organizatori su najavili kako će, osim glavnog događaja, utrke Škraping 4. ožujka 2017. godine, cijeli Škraping tjedan pratiti niz zanimljivih događanja: predstave, edukativna predavanja, izložba slika, predstavljanje knjige, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda koji će se održati u subotu i nedjelju te je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj koji je i zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka nositelja oznake HOP. Proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 40 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona 20 nositelja.

-Dan poslije utrke, u nedjelju 05. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 120 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije - rečeno je na predstavljanju na kojem je bio i župan Stipe Zrilić.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava biti doniran Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.

Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu, poručuju organizatori.

Također, Škraping ima za cilj i podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja i promoviranja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima te podizanje svijesti o očuvanju okoliša, prirodnih ljepota i tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine otoka Pašmana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano