Poruke mira poslane u nebo za 659. obljetnicu Zadarskog mira

Baloni su danas iz klaustra samostana sv. Frane u Zadru poletjeli put neba i sa sobom su ponijeli poruke mira.

A poruke mira poslane su iz samostana u kojem je prije 659. godina potpisan Zadarski mir.

Zadarski mir je mirovni ugovor koji je sklopljen 18. veljače 1358. između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, kojim se Mletačka Republika morala odreći svojih posjeda u Dalmaciji.

O značenju ovog važnog događaja za hrvatsku povijest okupljenima je progovorio gvardijan fra. Anselmo Stulić, koji je uz Borisa Artića, Davora Barića i Anamariju Botica Miljanović, bio koordinator cijelog događanja.

Ova manifestacija održava se već petu godinu za redom i u organizaciji su sudjelovali Grad Zadar, OŠ Zadarski otoci Zadar i njen Muzej u školi, Narodni muzej Zadar, te samostani sv. Frane i sv. Marije.

Uz mališane iz OŠ Zadarski otoci, u programu su sudjelovali i učenici drugih gradskih osnovnih škola i vrtića.

Uvijek tražite mir i zalažite se za njega, poručeno je mališanima.

Bogat program sastojao se od više dijelova.

Najprije je u crkva sv. Frane svečano unešena zastava mira, te je slijedio glazbeno-recitatorski dio u kojem su djeca pokazala svoju nadarenost. Nastupili su tako - Jakov Maté; učenici 4.c OŠ Zadarski otoci; Nika Radetić ; zbor djeca DV "Radost", PO Bili Brig, grupa Bubamarice; Filip Miljanović; učenici 8.c OŠ Zadarski otoci; te Klara Ćop.

U klaustru samostana održana je pak izložba likovnih radova polaznika i učenika DV Radost, DV Maslačak, OŠ Zadarski otoci i OŠ Petar Preradović.

DFS Donatići otplesala je splet plesova te je potom uslijedilo puštanje balona s porukama mira.

Komentari