Kalmeta najavio završetak Centra Mocire do kraja godine

Danas je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta sa suradnicima najavio završetak radova na Centru Mocire i to moguće već do kraja godine.

Naime, na konferenciji za mediji, održanoj danas ispred budućeg Centra, rečeno je kako se tijekom protekla tri mjeseca intenzivno radilo na rješenju problema završetka radova na ovom Centru, a što je najavila i ministrica demografije Nada Murganić.

-Doista je bio problem svih nas, a koji je stajao neriješen pa smo vas danas pozvali da podijelimo dobre vijesti. Došao je kraj tome da ovaj Centar, u kojeg je dosad uloženo, čini mi se, 40 milijuna kuna, stoji nezavršen. Mi smo zadnjih tri mjeseca, otkad je ministrica postala gđa Murganić i otkad je Marija Pletikosa postala državna tajnica, imali više sastanaka tripartitno - Grad Zadar, Ministarstvo demografije i Ministarstvo znanosti - kako riješiti ovaj problem. Tu je bila pat pozicija na način da je tvrtka Alkom koja je izvodila radove otišla u stečaj, a taj isti Alkom tužio je Ministarstvo znanosti jer je ono nositelj ovog projekta i to je sve bilo blokirano. Prva stvar koju je trebalo riješiti je da se mora konstatirati da je ovaj prostor slobodan i da se mogu nastaviti radovi - kazao je gradonačelnik Kalmeta tom prigodom.

Nakon toga svi sudionici tih razgovora, navodi dalje gradonačelnik, dogovorili su se da se uputi jedno pismo i zahtjev sa svom popratnom dokumentacijom Državnom odvjetništvu kako bi im odgovorilo mogu li nastaviti radove.

-DORH je brzo dogovorio i rekao da se ovdje mogu nastaviti radovi. Nas čekaju sljedeći koraci: otići u oba ministarstva i napraviti aneks ugovora o financiranju ostatka ovih radova, a grube procjene su oko 8 milijuna kuna za koje ćemo dogovoriti kako ćemo ih financirati, oba ministarstva i Grad Zadar. Treba pripremiti dokumentaciju odnosno troškovnik, nakon toga raspisati natječaj i vjerujem na radost svih nas, a posebno korisnika i svih onih koji će ovdje boraviti, da ćemo vrlo brzo i završiti - doznali smo od Kalmete.

Dakle, zaključak je da su ukonjene sve prepreke i da je situacija napokon čista te da se može pristupiti daljnjim potezima koji bi doveli do konačnog završetka radova i stavljanja u funkciju Centra Mocire.

Gradonačelnik je podsjetio i na podatak da su radovi počeli prije deset godina te da je bilo puno problema, ali i istaknuo da je sve to sad ostalo iza.

-Bitno je da smo našli rješenje i da ćemo na koncu dobiti jedan vrhunski objekt za svu tu djecu, omladinu i ljude i sve koji će ga koristiti-zaključio je Kalmeta.

Inače, Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj Grada Zdara, kazao je kako će se u Centru nalaziti dječji vrtić, škola za djecu s poteškoćama u razvoju te treći dio namijenjen socijalnoj skrbi, odnosno centar za osobe u zajednici - okupacijsko-radni prostori za osobe starije do 21 godine koje nisu obuhvaćene nekim oblikom školovanja.

Tu će također biti omogućen i smještaj na dnevnoj i poludnevnoj razini za osobe koje nisu iz Zadra.

Dodajmo i to da se prostor u međuvremenu, dok su se događali problemi, devastirao zbog čega je Grad Zadar angažirao i zaštitarsku službu koja je to čuvala, a koja čuva i danas.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano