Koraci: Stanovima đaci i novinari koračaju krupnim koracima...
Slavica Kovač

Djevojčice osvojile treće mjesto u futsalu, Irske studentice u našoj školi, Uspjeh u krosu, Županijski prvaci u badmintonu, Moda nekih davnih vremena, Sačuvajmo običaje naših baka,Prvi školski skijaški kamp, Razgovor s Lovrom Bašićem, kapetanom KK Zadar…

Ne, nismo zaboravili na pravopis i gramatiku, točke, zareze, velika i mala slova. U pitanju su nazivi i teme tekstova koji nam u efektnom i preglednom dizajnu privlače pozornost s ekrana i naslovne stranice “Koraka”.

Hvaljeni uradak

-Huh, ima tu toliko toga, teško je nabrojati, vijesti, informacija, priča, reportaža, uostalom tako i treba - kazuje nam prof. Slavica Kovač.

U jednom, odgovorna urednica i lektorica đačkog novinarskog uratka, ali i mentorica novinara izvrsnog digitalnog lista OŠ Stanovi, u Ulici Rine Aras.

-Učenici vole pisati i pratiti događaje, pronalaziti teme, normalno kako je i uloga voditeljice vrlo važna jer autore uvijek treba usmjeravati, slati članke na doradu, no za takvo što imamo vrlo malo vremena. Budući da je to u biti internetski časopis, vijest treba objaviti vrlo brzo inače gubi na aktualnosti - ističe ne bez ponosa voditeljica izvrsnog internetskog lista.

Koji u hodu slavi čak tri rođendana, na jesen 59., sada u veljači 18. po redu, i usput 6., iako je riječ o mediju iste osmoljetke, nastalom u različitim vremenima s identičnim ciljevima.

-Prvi broj našeg školskog lista “Koraci” izašao je u veljači 1999. Tako smo bar mislili sve donedavno kada smo u potrazi za materijalima za stranicu o povijesti škole zavirili u Ljetopis koji potječe još iz OŠ Centar čija je sljednica upravo naša škola. U njemu se navodi: “Školske godine 1958-59 pod vodstvom profesorice Katice Car škola izdaje list - ”Prvi koraci”. Ne znajući za taj podatak, 40 godina iza, u 1998.- 1999. ravnateljica Jurka Šaban i profesorice hrvatskoga jezika Vesna Dunatov, Dinka Golem i Slavica Kovač pokreću školski list. O nazivu se dosta raspravljalo, na kraju se odabrao - “Koraci”. I tako su, slučajno ili ne, “Prvi koraci” nastavili kao “Koraci” uveseljavati nove generacije učenika - notirala je u svom školskom radu 2010. Gloria Tokić, tada učenica 8. razreda.

Urednici startnog broja obnovljenih Koraka bili su - nastavlja - učenici Martina Lulić, danas pravnica i Mate Mijić, danas politički analitičar. Odgovorna urednica prva tri broja bila je također prof. Kovač.

U tri premijerna broja nalazio se i literarno-likovni podlistak “Stope” koji je uređivala prof. Dinka Golem, a likovni je urednik u prva dva broja, pak, prof. Boris Žuža. Već 1. broj u svibnju na Hrvatskom školskom susretu Lidrano '99 dobiva - Diplomu za najbolje ostvarenje u novinarskom izrazu, a malim i nadarenim novinarima pismima podrške su “krila” dali Josip Genda, doajen hrvatskog glumišta, kao i ondašnji nadbiskup u miru Marijan Oblak. Potonjeg su 2001. intervjuirale novinarke Dolores i Jagoda, i to o zbirci Biblija koju je pokojni rezidencijalni biskup posjedovao na preko sto jezika.

-Poštovani, sva tri broja lista sam prolistao i ponešto pročitao, među učenicima ima pravih talenata, pripovjedača, pjesnika i slikara - napisao je msgr. Oblak. Idući broj “Koraka” izašao je iz tiskare četiri godine nakon 3. broja. Kako nadalje saznajemo, odgovorna urednica od 4. do 7. broja lista je prof. Vesna Dunatov, sedmo papirnato izdanje se pojavilo 2008. da bi se školske godine 2010.-11. pokrenulo i- digitalno izdanje “Koraka”. Uz manje poteškoće i uz povremene prekide, ipak su se obistinile riječi bivše ravnateljice prof. Jurke Šaban, izrečene u 4. broju časopisa:

-Koraci ne mogu da ne koračaju ukorak s brojnim događanjima u školi. U njima se zrcali školski život, osjeća razigranost, dah nabujale rijeke dječjeg znanja, vještina, stvaralaštva i njihove kreativne mašte, stoga će Koraci progovoriti o svemu tome jer ne mogu ostati nijemi pored tako bogatog i osebujnog školskog života. Ta snažna bujica pokreće ih. Oni zbore o školi dobitnici ministrova priznanja, o međunarodnoj ekoškoli, o školi s najljepšim školskim vrtom, o školi državnih pobjednika u matematici, hrvatskom jeziku, povijesti, o školi filmaša, o generacijama lidranovaca i svestranih sportaša, kao i o vrijednim i nesebičnim učiteljima i svim djelatnicima - prenijela je iz arhive Gloria Tokić, kronologiju razvoja lista. U aktualnom “on-line”, obliku izlazi od 2011.-2012. do danas.

-Eto, ove smo godine osvježili dizajn koji je sada prilagođen i za praćenje na mobilnim telefonima. U izboru tema rukovodimo se rubrikama “Koraka”. Tema broja je uvijek aktualna. Dosadašnje Top teme bile su: U svijetu medija, Izvannastavne aktivnosti i Ruganje, a 2016-17.- Izostanci. Ta posljednja vrlo je aktualna jer učenici jako puno izostaju s nastave, bilo da se radi o namjernim ili nenamjernim izostancima i smatram da je to na neki način postao društveni problem, o kojem se manje - više ne priča - upoznaje nas mentorica i nastavnica Hrvatskog jezika. Redom se, tvrdi, obrađuju teme bliske učenicima pa tako imamo niz zanimljivih rubrika: Iz škole - o zanimljivostima koje se događaju u školi, Pljesak za... - o učenicima koji su postigli dobre rezultate u onom čime se bave, Koračići - nova rubrika o događanjima u mlađim razredima, Zadarski kantunić - o događajima u našem gradu u kojima direktno ili indirektno sudjeluju i učenici škole, Slobodno vrijeme - kako đaci provode slobodno vrijeme, Susreti - zanimljivi susreti s osobama manje ili više poznatima, Gosti urednici - to su svojim člancima učenici iz drugih škola iz Hrvatske, Trenutci zabave - sam naslov govori, Videovijesti - videozapisi raznih događanja, Radiovijesti - često su gostovali u emisiji “Stigla je pošta” HR-a.

-Pored đaka, u stvaranju lista “ruku daju” i ostali nastavnici, najaktivniji su Miroslav Čačić i Antonija Pavičić, a sudjelujemo svake godine na svim razinama smotre LiDraNa. List je hvaljen kao uzor i primjer kako bi internetski list trebao izgledati, naravno da sam time sretna - naglašava glavna i odgovorna urednica vrlo čitkog i pitkog portala, Slavica Kovač.

Uzor portalima

“Koraci” su 2014. ponijeli i neslužbenu titulu najboljeg školskog web-lista u RH. Državno povjerenstvo “Lidrana” poručilo je ostalim sudionicima natjecanja da u radu trebaju slijediti upravo ovaj zadarski školski portal.

-Između redaka dalo se iščitati kako je naš list među najboljima u državi. Dr. sc. Srećko Listeš, član Povjerenstva za školske listove nam je rekao da bi volio da svi idu našim koracima. Onda je izgovorio i poslovicu - “per pedes apostolorum”, što znači koracima apostola, a to dovoljno govori - ispričala je kolegama iz HRT-a, Dora Klarić, tadašnja suurednica.


IMPRESSUM LISTA

Redakciju uz potporu ravnatelja Markice Perića i pod stručnom paskom odgovorne urednice i lektorice prof. Slavice Kovač čini talentirana ekipa 14 učenica i učenika.

U "impressumu" su navedeni đačka urednica: Josipa Dujić, 8. razred, novinari: 5. razred-Mia Buljat, 6. Razred - Stella Čolo, Ema Lukin, Petra Pedić, 7. razred- Ivana Bakarić, Paola Brnin, Ema Dražić, Tina Jukić, Medi Lerga, Lara Pedić, Mia Pinčić, Laura Stilinović i 8. Razred - Andrea Amidžić. Učitelji suradnici su: Miroslav Čačić, Zvjezdana Barić, Božena Ivankov, Marijana Jakičević, Antonija Pavičić, Suzana Phillips i Dalibor Korpak.

-To su uglavnom učenici kojima predajem, no pozvani su svi učenici škole da sudjeluju u radu lista. Urednica ovogodišnjega broja je Josipa Dujić, učenica 8. razreda koja je vrlo angažirana i voli se baviti novinarstvom, pomaže drugim novinarima i surađuje sa mnom kao odgovornom urednicom, a fotografiraju sami novinari, učitelji suradnici, onaj tko je u prilici. Nekakvi skori ciljevi su oformiti veću ekipu učitelja koji će s učenicima raditi vlastite i video i radijske vijesti. To je ogroman posao za tek jednog voditelja - zaključuje i najavljuje mentorica novi iskorak “Koraka”.


SRETAN ROĐENDAN

Osnovna škola Stanovi obilježava baš ove godine 40. rođendan. Izgrađena je 1977. samodoprinosom građana u istoimenom kvartu Zadra, a do 2009., kad je otvorena nova škola Zadarski otoci na Bilom Brigu, radila je u prilično otežanim uvjetima - u tri smjene s preko 1500 učenika i 78 učitelja. U sastavu osmoljetke djeluje Područni odjel Crno, a od 2014. ustrojen je i odjel produženog boravka za đake prvog i drugog razreda.


MODRA LASTA

O “Koracima” je u veljači 2001. pisala i Modra lasta. Navedene su u članku osnovne karakteristike časopisa, pa se uz ostalo nabraja: opći dojam - raznovrsnost, obilje informacija, zanimljive teme, mladenačka razigranost, ravnoteža između tekstova i likovnih priloga. Ukratko, izvrstan list, sve za 5: logičan slijed priloga, iskren i neposredan novinarski stil,odlične fotografije, grafičko-likovno uređenje, od vedre i “čiste” naslovnice do duhovite 4. stranice omota. Literarno-likovni prilog u sredini sadržajno profinjen, grafički “smiren”, kako i dolikuje prezentaciji poetskih tekstova…

Komentari