MOST otvara državne arhive bivše Jugoslavije

Iako vrlo rijetko prihvaća vječne rasprave o prošlosti, kojima se druge stranke najčešće služe kako bi skrenule pozornost sa svakodnevnih problema, upravo je Most nezavisnih lista pokretač inicijative kojom bi se konačno otvorili državni arhivi za sve građane.

Kako su pojasnili iz Mosta, izmjene Zakona o državnom arhivu donose otvaranje arhivske građe do 22. prosinca 1990. godine, što će povjesničarima i svim zainteresiranim građanima konačno omogućiti uvid u arhivsku građu.

Zatvoreni arhivi

Zašto se Most odlučio na ovaj korak pojasnio je ovih dana i predsjednik Mosta Božo Petrov, ističući kako arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge za istraživanje, a još manje da mora ovisiti o političkoj volji jedne stranke.

Naime, veliki dio arhivske građe iz vremena bivše države vodi se pod dokumentacijom bivših komunističkih organizacija, konkretno Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a čiji je pravni sljednik današnji SDP. Uvjet za dobivanje dokumentacije bivšeg CK SKH je dozvola koju daje SDP, a kako se moglo čuti od brojnih povjesničara, pa i odvjetnika koji su pokušavali dobiti uvid u tu građu, vrlo često bi od SDP-a dobili odbijenicu i pristup do arhivske građe bio bi im zabranjen.

Kako su potvrdili iz Državnog arhiva, najveći dio te građe već je obrađen i, uz primjerenu zaštitu osobnih podataka o rasnom i etničkom podrijetlu, zdravlju, kaznenim djelima, prekršajima i slično, može bez problema biti dostupan javnosti. No, kako potvrđuju iz Državnog arhiva, SDP u najvećem dijelu zahtjeva već godinama odbija uvid u tu građu bez ikakvih objašnjenja. Kako je kazao Petrov, naše društvo opterećeno je podjelama i uglavnom iskrivljenim činjenicama, a upravo otvaranje arhiva trebalo bi pomoći da te činjenice, koliko god arhivi bili pročišćeni, ipak dospiju u javnost u svojem izvornom obliku.

Suočavanje s prošlosti

Tako će javnosti postati dostupni svi podaci i dokumentacija koju su izradile državne institucije bivše Jugoslavije i političke organizacije poput Saveza komunista Hrvatske i njihove podorganizacije.

U javnosti se također pojavila i pretpostavka kako će otvaranje arhiva pokrenuti svojevrsnu lustraciju i progone, no kako kažu iz Mosta, otvaranje arhiva tek je prvi korak ka suočavanju s prošlosti i konačnom dostupnošću konkretnih podataka sadržanih u arhivskoj građi, suzbit će se dosadašnje relativizacija i iskrivljavanje povijesnih činjenica.

-Jasno je da će biti pojedinaca kojima ne odgovara otvaranje arhiva, ali hrvatski građani imaju pravo saznati činjenice o događanjima i osobama koji su utjecali na hrvatsku povijest prije stvaranja današnje Hrvatske. - poručio je Petrov.

Komentari