Ivka Nekić s 50 prvi put uzela kist u ruke

Davno je netko mudar rekao kako se u svakome od nas krije umjetnik, pitanje je samo znamo li i možemo li prepoznati talent tog našeg unutarnjeg majstora, hoćemo li ga pustiti vani da pokaže što može i zna, dati mu priliku da se razvije. Često on ostane skriven ili pak u životnoj utrci nemamo vremena za njega.

No, nikad nije kasno, pa tako niti s 50 godina po prvi put uzeti kist u ruke i naslikati svoje umjetničko djelo.

Međugorje

“Nakon što sam se vratila s puta u Međugorje sjela sam i nacrtala jaseničku crkvu i tako je započelo moje umjetničko putovanje.” - prepričava nam Ivka Nekić. Sad je iza nje već sedam samostalnih izložbi i više grupnih.

Ova slikarica amaterka, koja je prije više od 20 godina život u Zagrebu zamijenila sa životom u Maslenici, formalnog umjetničkog obrazovanja nema.

“Od djetinjstva sam voljela slikati, često sam nešto crtkala. No ozbiljno se nisam nikad bavila time. Na prvom mjestu su mi bila briga o djeci i suprugu.” - priznaje Ivka.

No kako su djeca odrasla, krenula u stvaranje vlastite obitelji Ivkina ljubav prema slikarstvu mogla se razvijati, čula je glas svog unutarnjeg umjetnika i pustila ga vani.

Prvi su joj radove nastali u tehnici tempera, no ubrzo je prešla na tehniku akrila. Danas se ulja na platnu s Ivkinim potpisom mogu pronaći u svim krajevima svijeta.

“Kamen mi je bio prva inspiracija. Velebit koji se izdiže iznad Maslenice, pa more ispred nas, pejsaži - zapravo moje okruženje mi je došlo kao prvi motiv.” - prisjeća se Ivka svojih slikarskih početaka. S vremenom je razvila ljubav prema cvjetnim motivima.

Trenutno radi na novoj kolekciji koja već graniči i s apstrakcijom, jer uz procvale motive na slikama se nazire i obris žene, njenog lica ili siluete tijela.

“Cvijet mi je uvijek drag motiv, no želim ga povezati sa ženom i njenom snagom. Jer žene su često zapostavljane, zlostavljane i sputavane u svom pokušaju da procvjetaju, da pokažu svoje vrijednosti, znanja i kvalitete. Inspiracija mi je i cvijet u kamenu, koji unatoč buri i surovim uvjetima opstane i raste, takve su često i žene. Stoga su sve ove slike posvećene ženama.” - kaže ova svestrana umjetnica, koja je ujedno i voditeljica KUD-a Vila Velebita iz Jasenica, ali i predana supruga, majka i baka.

Suveniri

Priznaje kako često nije lako biti umjetnik u malenoj sredini. Pohvalu Ivkinom radu nedavno je uputio i zadarski župan Stipe Zrilić, i sam amaterski slikar.

“Slikarstvo je talent s kojim se osoba rađa, ove slike pokazuju nam da je Ivka njime obilato obdarena.” - kazao je župan Zrilić sredinom siječnja kad je nazočio svečanom obilježavanju Dana općine Jasenice, kad je dio programa bila i izložba Ivkinih radova.

Ivka je članica zadarske umjetničke udruge Art Forum Zadar. Osim u slikarstvu Ivka svoj umjetnički talent pokazuje je i u izradi suvenira jaseničkog kraja, gdje kombinira školjke i kamen.

Posebno je raduje nova samostalna izložba koja će se u narednim mjesecima održati u Zadru, te aktivno radi na pripremi novih djela.

Komentari