Za žene u znanosti: Priznanja za četiri znanstvenice

Jučer je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana 11. po redu dodjela stipendija L´Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Stipendistice su, kao i svake godine, odabrali članovi Izbornog povjerenstva sastavljenog od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, a ovogodišnje ambasadorice znanosti su Tena Dubček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Daria Juretić Perišić sa Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Marina Raguž sa Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Maja Žulj Mihaljević sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

L´Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture kroz ovaj program stipendiranja na nacionalnoj razini nagradili su, zaključno s ovom godinom, 42 izvanredne mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, dodijelivši im pojedinačne stipendije u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Ovogodišnje slavlje hrvatske znanosti svojim dolaskom su uveličali izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi.

Kako se navodi u priopćenju, cilj projekta je promijeniti cjelokupnu percepciju o ulozi žene, ne samo u znanosti već i u društvu općenito, pa tako program nagrađuje mlade znanstvenice do 35 godina iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja, a koje završavaju doktorski rad na nekoj od hrvatskih institucija, čime ih se istovremeno potiče na provedbu daljnjih istraživanja i znanstveno usavršavanje.

Tijekom godina ova stipendija postala je, osim financijskog stimulansa, vrijedno međunarodno priznanje, tim više što stipendistice odabiru renomirani znanstvenici, članovi Izbornog povjerenstva kojeg čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković, na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem.

„Pri odabiru ovogodišnjih stipendistica uzimali smo u obzir njihova znanstvena postignuća. Iznimno sam ponosan da su naše večerašnje dobitnice stipendije dobile temeljem svojeg izvanrednog znanstvenog rada na hrvatskim sveučilištima i institucijama, time pokazujući kako smo i mi zemlja koja može konkurirati svjetskim trendovima u znanosti. Već su 42 najbolje hrvatske znanstvenice nagrađene u sklopu ovog programa stipendiranja, koji omogućava našim mladim znanstvenim talentima da po svijetu promoviraju svoje znanje, kulturu i intelekt te na taj način promiču svoju zemlju i njen obrazovni sustav“, zaključio je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predani rad mladih znanstvenica i godine odricanja uložene u edukaciju, kako bi ostavile trag u znanstvenom svijetu, često nisu priznati zbog duboko ukorijenjenih društvenih predrasuda i stavova. Prema podacima prošlogodišnjeg istraživanja francuskog instituta OpinionWay, čak 89 posto Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za druge djelatnosti nego za znanost, a mišljenje dijele podjednako i muškarci i žene.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano