Ne dajte nikome predujam bez garancije

“U zgradu u kojoj sam već bio kupio jedan stan odlučio sam kupiti još jedan stan. Vlasnica agencije koja mi je posredovala pri kupnji, rekla mi je kako je taj stan koji želim kupiti definiran kao poslovni prostor te da ga treba prenamijeniti u stambeni. Naime, krediti od banke čiji sam klijent i u kojoj sam namjeravao dignuti kredit za kupnju, samo pravnim osoba može biti odobren kredit za kupnju poslovnog prostora, što ja nisam. Ona mi je izdala sve potvrde za taj prostor, te mi je čak napisala i potvrdu da je prenamjena u tijeku. Ja sam u banci podnio zahtjev za kredit, pod uvjetom da ona tu prenamjenu provede u kratkom roku. Nekoliko dana nakon što sam predao u banku taj zahtjev za kredit, ona me je nazvala i tražila je da joj dam kaparu za stan, jer je upala u financijsku frku i prijete joj ovrhe. Kako ju osobno poznajem, rekao sam zašto ne. Izdala mi je i potvrdu. No u roku u kojem smo se mi ugovorom dogovorili, ona nije sprovela prenamjenu prostora i mene je počela banka pritiskati i zvati gdje je ostatak dokumentacije. Nakon mjesec dana meni je banka poslala pismo s obrazloženjem da prenamjena nije provedena i da oni u tim uvjetima meni neće odobriti krediti.” - priča svoju sagu oko kupnje stana u Zadru Dobriša Ćosić.

Ignoriranje

On dalje nastavlja: “Tad sam ja o tome, da mi banka ne daje kredit obavijestio agenticu i tražio sam natrag kauciju. Ona mi je odgovorila kako se kapara ne vraća, jer sam odustao od kredita. Nakon toga stupam u kontakt s bankom koja mi izdaje potvrdu da su mi oni odobrili kredit, jer namjena nije provedena, da nisam ja sam odustao. Više puta sam joj poslao e-mail s tim obrazloženjem, no ona je to ignorirala, čak je bila blokirala i moju adresu, pa sam joj poslao s druge. Ona mi je naposljetku odgovorila kako je za nju stvar završena i kako mi nema namjeru vratiti novce. Odvjetnik mi je rekao da ima sve osnove za tužbu ili da je prijavim policiji. Zamislite vi sada koji su to laki novci, ako je napravila desetero ljudi isto što i meni.”

Situacija koja se dogodila Ćosiću može se dogoditi svakome tko nije oprezan prilikom kupnje nekretnine.

Nina Dumbović, vlasnica agencija za nekretnine s višegodišnjim iskustvom upozorava da je kupnja i prodaja nekretnina poslovni odnos, a ne prijateljsko ćaskanje. Objasnila nam je kako treba teći pravilna kupoprodaja.

Pisani trag

“Vlasnik nekretnine najprije treba agentu dostaviti svu dokumentaciju. Agencija je dužna posredovati samo s nekretninama koje su pravno uređene. Nije problem ako postoji hipoteka ili kredit na nekretninu, jer se u slučaju prodaje prvo namiruje banka, a onda vlasnik. Nakon što kupac dođe i razgleda nekretninu i odluči se na kupnju, a ako mu trebaju papiri za kredit radi se predugovor koji može biti osnova za kredit. Ako se daje kapara, ona se može dati u gotovini, uz potpis dva svjedoka. Uobičajeno je kod nas da se daje 10 posto dogovorene cijene. To je neko uvriježeno pravilo, ali nema zakonske definicije, neki daju i više, a neki i manje. Davanje kapare se zabilježi u predugovoru, a on je zapravo samo dogovor kad će se sklopiti pravi ugovor i kad će biti stečeni uvjeti za njega. Oni su najčešće u onom trenutku kad banka da odobrenje za kredit. S predugovorom se traži kredit u banci, njemu se prilaže i vlasnički list, te druga dokumentacija, ovisno o građevini. Za kuću mu treba i građevinska dozvola i izvadak iz katastra i posjedovni list. Kod traženja kredita za stan dovoljan je vlasnički list i eventualni etažni elaborat. Za banke je danas dobro priložiti i energetski certifikat, jer bolji energetski razredi stimuliraju banke i možete imati nekoliko promila manju kamatu, no to ovisi od banke do banke. Ako pak kupac isplaćuje cijenu nekretnine u gotovini, tad se ovaj korak s predugovorom i kaparom može preskočiti i odmah radi kupoprodajni ugovor.” - obrazlaže Dumbović.

Ona upozorava sve potencijalne kupce kako za kaparu odustatninu mora postojati pisani dokument.

Članak u cijelosti pročitajte u aktualnom tiskanom izdanju Narodnog lista

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano