Bacač kugle u pohodu: Stipe Žunić “lovi” 22 metra!

Nikada ne odustajte u svom cilju, snu, baš nikada. Ni kada vam se čini da teže ne može, kažite sebi da iza kiša i oblaka mora doći sunčani dan.

Poruka je to, savjet “zlata vrijedan”, koji je lani u listopadu, učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića uputio bivši polaznik istog smjera u istim učionicama, u generaciji 2008-09, najbolji bacač kugle u RH i 11. iz Rio de Janeira. Riječi iz uvoda, naravno, drži se u životu i sam.

Uporan, odlučan, natoč svim mogućim pegulama. Fantastičan atletičar Stipe Žunić na Uskrsnom je mitingu u Splitu postavio novi hrvatski rekord u bacanju kugle s hicem dužine 21.45 metara. Time je za preko pola metra, ili 51 centimetar, popravio dosadašnji nacionalni rekord, 20.94, koji je prije 12 godina, danas davne 2005. u Velenju, Sloveniji, postavio Edis Elkasević, sadašnji trener Sandre Perković, najbolje diskašice planeta. Uz to je svoj najbolji rezultat- 20.70 - na istom stadionu ASK-a, poboljšao 75 centimetara, a novim rezultatom skočio je u 2017. na treće mjesto Top-ljestvice kuglaša. Dalje su u aktualnoj sezoni bacali samo Amerikanac Ryan Crouser -22,15 i 22,05 m, i Novozelanđanin Tomas Walsh -21,80 m, 21,51 i 21,46 metra.

Postao je prvi Hrvat koji je hitnuo kuglu na otvorenom preko 21 metar, u šest serija triput je na Parku mladeži bacio iznad. Izvrstan uvod u natjecateljsku godinu iz koje SŽ puno očekuje, šteta što u Beogradu nije uspio uhvatiti kolajnu na EP u dvorani, u Kombank Areni također je prebacio 21:00, ali nije bilo na žalost dovoljno za medalju prvenstva.

-Novim rezultatom bio bi brončani na OI u Brazilu, “zlatni” na zadnja tri Eura, no ostvario je već normu za SP u Londonu koja iznosi 20.50 metara - rekao je Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza koji je uživo gledao povijesni nastup reprezentativca. Da, “Zadarski div” je “materijal” za 22. Osim o medalji nosi i jedan zanimljiv plan...

-Htio bih u rodni grad, u Crno, dovesti najbolje bacače svijeta, na bacalište koje sam tamo izgradio uz pomoć rodbine i prijatelja, koji je posjetio i olimpijski pobjednik Amerikanac Ryan Crouser, imam mnogo ideja, čak i vrhunski miting - otkrio je novinarima. Hoće li se i kada to realizirati ne zna, ali zamisao sjajnog i osebujnog sportaša i dalje je čvrsta i postojana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano