FOTO: Otvorena treća po redu izložba “Cvijet Zadra”

Do kraja vikenda na Obali kralja Petra Krešimira IV., odnosno zadarskoj rivi, održava se treća po redu vrtna izložba cvijeća “Cvijet Zadra”, gdje 22 ovalne cvjetne gredice pokazuju maštu i kreacije izlagača - komunalnih i privatnih hortikulturalnih tvrtki iz cijele Hrvatske.

Vrtnu izložbu cvijeća “Cvijet Zadra” organizira zadarska komunalna tvrtka Nasadi, a uspjehu manifestacije svjedoči i Posebno priznanje koje je manifestaciji lani dodijeljeno u akciji „Nasmiješeno sunce“ za izniman doprinos u uspješnom odvijanju turističke sezone.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni uzvanici, od gradonačelnika Božidara Kalmete i dožupana Božidara Longina, do saborskih zastupnika i drugih gostiju.

Kako je kazao i direktor tvrtke Nasadi Lenko Ugrinić, uz izniman trud tvrtke i njezinih djelatnika na hortikulturalnom uređenju grada, i ova izložba jedan je od doprinosa koji su utjecali na dobivanje prestižne titule europske najdestinacije.

-Prije tri godine kad smo krenuli s ovom manifestacijom, rekli smo da će ona postati tradicionalna i u tome smo uspjeli sa sve više izlagača, čije će prekrasne kreacije ostati na rivi tijekom cijelog ljeta. Hortikultura i turizam idu zajedno ruku pod ruku i njihova sinergija zasigurno doprinosi razvoju cijelog Zadra. - kazao je direktor Nasada.

Za cvjetne kreacije izlagači su i nagrađeni, pa je tako prvu nagradu za kreativni izraz u oblikovanju prostora osvojila zagrebačka tvrtka ZG Holding - podružnica Zrinjevac, drugu nagradu naša tvrtka Nasadi, a treću tvrtka Calegra hortikultura iz Zagreba. Posebna nagrada za najromantičniju gredicu pripala je tvrtki Parkovi i nasadi iz Splita, nagrada za originalni spoj cvijeća i mora tvrtki Unikom iz Osijeka, a nagrada za suvremeno oblikovanje tvrtki Bošana iz Biograda. Također su nagrađeni i tvrtka Zelenilo iz Šibenika za cvjetni sklad boja te tvrtka Komunalac iz Slavonskog Broda za originalnu ideju.

U sklopu izložbe u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održat će se niz predavanja hortikulturnih stručnjaka.

Organizator napominje kako su predavanja otvorena za sve zainteresirane građane.

U četvrtak će biti održano predavanje Vesne Čuljat o nizozemskom hortikulturalnom dizajneru Pietu Oudolfu, majstoru u oslikavanju trajnicama.

Nakon toga na programu je predavanje Dobrile Kraljić o krajobraznom oblikovanju, te saniranju deponije u tematski park na otoku Krku, te predavanje Hrvoja Bešlića o čudnovatom svijetu sukulenata.

U petak će se pak održati niz predavanja o opasnim štetočinama - crvenoj palminoj pipi te palminom crvotoču, te o kontroli stabala uz upotrebu rezistografa.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano