Djeca iz Tkona posjetila PP Vransko jezero i Telašćica

Udruga „Hippocampus“ iz Biograda i Mladinski centar „Litija“ iz Slovenije organizirali su posjet za najmlađe Parkovima prirode Vransko jezero i Telašćica.

Kroz projekt nazvan "Upoznajmo Srce Jadrana" osnovnoškolci iz Tkona su posjetili dva PP u svome susjedstvu.

Cilj projekta je upoznavanje djece i mladih s prirodnim ljepotama, te su organizirane i tematske radionice.

Mladi provoditelji projekta i mališani iz Tkona zajedno su odslušali predavanja o biljnom i životinjskom svijetu te su promatrali ptice na jezeru uz pomoć dalekozora i teleskopa. Vidjeli su različite ptice, ribe i kornjače. I jedni i drugi znali su odgovore na brojna pitanja koja su im postavili djelatnici Parka prirode, a uz to su naučili još mnogo zanimljivih činjenica o Vranskom jezeru, - objašnjavaju organizatori iz udruge „Hippocampus“.

Tijekom edukativnog obilaska ornitološkog rezervata i parka prirode glavnu riječ vodila je biologinja Norma Fressel, stručna suradnice za edukaciju u PP Vransko jezero.

Otišli su i do vidikovca "Kamenjak" gdje su, osim uživanja u predivnom pogledu, djeca sudjelovala u igrama osmišljenim u sklopu projekta samo za njih.

Djeca su posjetila i PP Telašćica gdje ih je dočekala Vesna Petešić, viša stručna referentica za održivo korištenje prirodnih resursa u PP Telašćica.

U edukativnom obilasku Telašćice sudionici su se upoznali s poviješću nastanka i proglašenja Parka prirode, kao i s najpoznatijim stanovnicima kopnenim i vodenim. Posebno zanimanje pobudile su jegulje i lubini koji su u slano jezero Mir uneseni prije stotinjak godina i održali su se do danas iako su im životni uvjeti daleko drugačiji nego njihovim rođacima u moru.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano