Pet kandidata bori se za poziciju župana
Marko Pupić Bakrač kandidat je Akcije mladih i Mosta
Renata Sabljar-Dračevac predvodi SDP-ovu listu
Rudolf Dvorski kandidat je MODES-a
Stipe Zrilić je dugo i uspješno vodio Zadarsku županiju
Čedo Alić kanidat je na nestranačkoj listi
Najveće šanse u izborima za župana svakako ima HDZ-ov Božidar Longin

Dok na lokalnim izborima za zadarskog gradonačelnika imamo rekordnih devet kandidata, u slučaju Zadarske županije kandidata je ipak manje, no sudeći prema dosadašnjim izborima većina njih nema velike šanse za uspjeh.

Vodeći favorit zasigurno je kandidat HDZ-ove koalicije Božidar Longin, barem prema rezultatima dosadašnjih lokalnih izbora i prema općenitom raspoloženju birača koji su posljednjih godina razočarani politikom SDP-a kao vodećeg oponenta HDZ-u.

Pet kandidata

Prvi na zbirnoj listi je kandidat grupe birača Čedo Alić te njegovi zamjenici Dalibor Masnov i Tomislav Zubčić i to je jedina nestranačka lista. Ispred liste HSP-a i MODES-a kandidat je Rudolf Dvorski sa zamjenicima Ivanom Matkovićem i Dragom Čulinom, dok je u ime Akcije mladih i Mosta kandidat Marko Pupić-Bakrač sa zamjenicima Stipom Bjelišem i Petrom Žitko. SDP-ovu listu predvodi kandidatkinja za županicu Renata Sabljar-Dračevac, a zamjenici su joj Nino Mrčela te Milan Stojanov. Uz SDP lista predstavlja i HNS - Liberalne demokrate, Demokratsku stanku umirovljenika te Hrvatsku seljačku stranku. Na koncu kandidat HDZ-ove koalicije je dosadašnji dožupan Božidar Longin sa zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom Mršićem, koji zastupaju i stranke HSP AS, HSU, HRAST te Reformiste. Dvojica kandidata za zamjenike, ujedno i imenjaci, mlade su nade lokalnog HDZ-a, Mršić kao donedavni potpredsjednik gradskog vijeća u Biogradu, a Vicković kao aktualni zamjenik zemuničkog načelnika i ujedno predsjednik mladeži HDZ-a Zadarske županije.

Ako se gledaju dosadašnji rezultati izbora na županijskoj razini, upravo je lista HDZ-ove koalicije i ovaj put najveći favorit. Naime, na prošlim lokalnim izborima kandidat HDZ-ove koalicije Stipe Zrilić umalo je dobio izbore u prvom krugu sa 49,92 posto osvojenih glasova. No, iako je zbog nekoliko desetaka glasova morao u drugi krug sa kandidatkinjom SDP-ove koalicije Renatom Sabljar-Dračevac, rezultati su pokazali kako je Zadarska županija uistinu HDZ-ova tvrđava. Zrilić je u drugom krugu osvojio 61,31 posto glasova, dok je SDP-ova kandidatkinja dobila tek 34,19 posto. U izborima za Županijsku skupštinu HDZ-ova koalicija je također dominirala sa 47,73 posto osvojenih glasova, dok je drugoplasirana bila SDP-ova koalicija s tek 18,77 posto.

Četiri godine ranije Stipe Zrilić je izbore dobio još lakše, već u prvom krugu osvojio je 62,92 posto glasova, dok je jedini konkurent Duško Vidov ispred koalicije SDP-a i HNS-a imao tek 30,11 posto. Te 2009. godine HDZ je ostvario još bolji rezultat i za Županijsku skupštinu, gdje je pod vodstvom Božidara Kalmete kao nositelja liste dobio čak 63,3 posto glasova.

Županijska skupština

HDZ-ov kandidat za župana i nositelj liste za Skupštinu Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo velikim brojem mladih i dokazano sposobnih na listi. Doduše, obzirom na prošle izbore u kojima je HDZ osvojio najveći broj općina i gradova, mladi iz ove stranke itekako su imali priliku za dokazivanje.

-Imamo puno novih lica, mladih i stručnih ljudi, a na njoj je zastupljeno i više od 40 posto žena. Lista je kvalitetan spoj iskustva i mladosti te smatram da smo s kandidatima maksimalno pokrili sve krajeve naše županije, jer nam je cilj njezin ravnomjeran razvoj. Iako je iza rata naša županija bila teško razorena, ona je danas respektabilna županija po indeksu razvijenosti i kvaliteti života. No, na tome nećemo stati. Pripremili smo vrlo opsežan i konkretan program i taj program odgovara na pitanje kakvu županiju želimo – želimo županiju snažnog gospodarstva, razvijenu županiju s modernom infrastrukturom na službi svim njezinim žiteljima. Mi za to već imamo projekte, imamo kvalitetne ljude koji znaju te projekte provesti i ono što je također važno – za većinu projekata imamo osigurane izvore financiranja. Želimo županiju sigurne budućnosti za sve njezine stanovnike i to je pravi put. - poručio je Božidar Longin prilikom predaje kandidature, nakon čega je krenuo s obimnom kampanjom u kojoj obilazi i predstavlja se u gotovo svim gradovima i općinama Zadarske županije.

Zbirna lista za županijsku Skupštinu donosi šest kandidacijskih lista, od kojih su na većini nositelji liste ujedno i kandidati za župana. Tako listu HDZ-ove koalicije predvodi Božidar Longin, SDP-ovu koaliciju Renata Sabljar-Dračevac, Akciju Mladih i Most Marko Pupić-Bakrač, te HSP i MODES Rudolf Dvorski. No, u izborima za Županijsku skupštinu imamo i listu HSLS-a s nositeljem Ninom Dellaviom, te listu Živog zida s nositeljem Josipom Plazibatom, kojih nema u izborima za župana. Doduše, Živi zid je podnio prijedlog kandidature za župana i njegove zamjenike, no izborno povjerenstvo utvrdilo je kako prijedlog nije pravovaljan, jer su od 1.610 potpisa podrške imali 50 nevaljanih i čak 120 duplih, čime su pali ispod potrebnih 1.500 potpisa.

Komentari