Proslavite praznik rada na Slovenskom vikendu

Stara narodna poslovica surovo kaže - prvi mačići se u vodu bacaju, no najave govore kako to s prvim Slovenskom vikendom u Biogradu neće biti tako.

Dapače, premda se radi o premijernom izdanju, interes - i domaćih stanovnika, ali i gostiju iz Dežele čiji se dolazak tek očekuje, je izrazito velik, a ozračje pozitivno.

“Od 28. travnja do 01. svibnja za vas smo pripremili obilje događanja u obliku aktivnog odmora i zabavnog programa, svatko može pronaći nešto za sebe i za vikend putovanje odabrati upravo Biograd.” - poručili su iz kraljevskog grada. “Ugodno smo iznenađeni pozitivnim komentarima i načinom na koji je javnost prihvatila ovu manifestaciju, s obzirom da je ovo prva godina da se održava.” - kazao nam je biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer.

A trend zdravog i aktivnog načina življenja i odmora vidljiv je i u broju prijavljenih na večernji Biograd run. Utrka je to koja će se trčati u subotu 29. travnja.

“Za Biograd Run dosad imamo prijavljeno preko 150 sudionika, što smatramo da je velika stvar.” - kazao je zadovoljno Stopfer, dodavši i kako će hotelska kuća Ilirija osigurati svim sudionicima Biograd Run-a i šetnje do fun parka zanimljive gastro delicije koji će ih čekati na kraju utrke, odnosno šetnje.

Kako je ove godine 1. svibnja u ponedjeljak, taj vikend će za mnoge biti produljen jer je Međunarodni praznik rada - neradan, ne samo u Hrvatskoj nego i okolnim zemljama. A upravo susjedi Slovenci čine veliki udio u strukturi gostiju Biograda, stoga su i zaslužili vikend koji nosi njihovo ime.

Tijekom četiri dana predstavit će se raznolika ponuda biogradskog kraja - regata Pašmanskim kanalom, utrka ulicama Biograda, šetnja od parka u centru grada do nove atrakcije - fun parka "Mirnovec" te rekreativni MTB maraton oko Vranskog jezera. Za glazbenu zabavu će se pobrinuti hrvatski rock sastav "The Second Hand Band" te slovenska zvijezda Tanja Žagar.

Petak, 28. travnja - regata

Kako drugačije nego regatom, započet će događanja u nautičkom središtu ovog dijela Jadrana, a uz to su Slovenci poznati kao pasionirani jedriličari koji redovito dolaze u Biograd i sudjeluju na svim regata.

Biograd regata počinje prijavom posada u 09:30 na rivi, u 10:00 je sastanak skipera, a start prvog plova počinje u 10:30, plovi se Pašmanskim kanalom. Start drugog plova je u 14:30, a plovit će se "Ljubavnim kanalom". U 18:00 sati je proglašenje pobjednika, dodjela pehara i večera za sve sudionike.

Sve potrebne informacije za one koji su zainteresirani za regatu mogu se pronaći i na službenim stranicama Yacht cluba Biograd.

Istu večer, od 20:30 na biogradskoj rivi praši se rock - tj. svira "The Second Hand Band".

Subota, 29. travnja - lijeno jutro na rivi i Biograd run

Subotnje jutro najbolje je provesti na rivi, ispijajući kavu, odmarajući nakon burne noći i upijajući zrake sunca te se lagano pripremati za popodnevnu utrku, preporučuju organizatori.

Pa će tako posjetitelji moći iskoristiti ovaj vikend u Biogradu kako bi ovjekovječili svoj posjet fotografijom na rivi gdje će biti postavljen foto punkt s logom Slovenskog vikenda, idealno za podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama.

Sama utrka - tj. Biograd run počinje okupljanje sudionika u 17 sati na rivi, a start je sat vremena kasnije. Možete svoje vještine pokazati u tri discipline - 1 km, 5 km i 10 km. S obzirom na to kako Slovenski vikend uključuje i obitelji, najkraća etapa idealna je za najmanje, odnosno najmlađe sudionike, etapa od 5 km je za trkače amatere, a najduža etapa je za profesionalce i one najizdržljivije. Ljepota ove utrke je u samoj ruti koja će obuhvaćati samu obalu Biograda, od rive, preko plaža i park šume Soline. Kotizacija za ovu utrku se ne naplaćuje, a svaki sudionik će prilikom prijave dobiti majicu s logom, a prilikom proglašenja pobjednika i dodjele pehara, baš svi sudionici dobit će i medalje, te će za svi moći uživati u domjenku na kojem će glavna delicija biti "Biogradska pašta". U 20:30 sati započinje veliki koncert slovenske zvijezde Tanje Žagar.

Nedjelja, 30. travnja - šetnja

Nedjelja je rezervirana za rekreativnu šetnju, i to prema novoj atrakciji. Iz samog srca grada kreće se prema krajnjem cilju, hrvatskom „Gardalandu“ kako mu tepaju mnogi – fun parku Mirnovec koji će svoje službeno otvorenje imati u lipnju, ali sudionici ove šetnje bit će prvi koji će imati priliku vidjeti kako park izgleda.

“Samom šetnjom razgledat ćemo najljepše dijelove Biograda pa ćemo se tako iz parka na Trgu hrvatskih velikana spustiti prema Gradskoj upravi, zgradi koja se nalazi na početku predivne biogradske rive. Šetnju nastavljamo uz hotele poznate hotelske kuće „Ilirija“ koji se nalaze u neposrednoj blizini morske obale, dalje krećemo prema istoimenom bazenu šetnicom koja se nalazi tiku uz more gdje ćemo imati priliku vidjeti plaže nagrađene plavom zastavom (šljunčana plaža Dražice i pješčana plaža Soline). U nastavku plaže Soline na kojoj se nalaze mnogi barovi i restorani koji su tijekom ljetne sezone dupkom puni i gdje zabava traje do ranih jutarnjih sati prolazit ćemo pored autokampa Soline, smještenog u hladu prekrasne borove šume, jednog od najvećih autokampova Hrvatske uopće, izabran među deset najboljih hrvatskih kampova. Nakon toga priključujemo se na bajk stazu koja vodi do našeg cilja – fun parka Mirnovec. Po završetku razgledavanja kampa, nazad se vraćamo bajk stazom preko hotela Adria, koji ima dva vanjska bazena, jedan unutrašnji bazen, wellness programe te polivalentnu sportsku dvoranu. Šetnicom se vraćamo na rivu i zatim šetnjom preko rive dolazimo do točke od kud smo i krenuli, u park kod kolodvora gdje nas očekuje prava dalmatinska zakuska, zaslužena nakon šetnje od parka do fun parka. Navečer je svim sudionicima organiziran prijevoz do susjednog mjesta, Svetog Filip i Jakova gdje se održava veliki koncert popularnog pjevača Nene Belana.” - detaljno su najavili organizatori iz Grada i Turističke zajednice.

Ponedjeljak, 1. svibnja - MTB Maraton Vransko jezero

U ponedjeljak, na sam Praznik rada, vozit će se rekreativni MTB Maraton Vransko jezero 2017.

Sedma godina je to da se održava i prolazi kružnom biciklističkom stazom Vransko jezero u dužini od 35 km. Maraton starta iz centra mjesta Pakoštane prema Parku prirode Vransko jezero s ciljem na južnoj obali jezera. Utrka je sastavni dio kalendara maraton utrka Biciklističkog saveza RH. Po završetku utrke u centru Pakoštana upriličit će se bogat kulturno-zabavni program.

Iz Biograda ponavljaju kako, unatoč tome što nosi naziv Slovenski - u vikendu mogu uživati svi, te su svi pozvani.


Predsezona u Biogradu

Slovenski vikend samo je dio bogatog programa događanja u predsezoni u Biogradu. Tu su još i:

-18. - 21. svibnja - Unisport finals uz koncerte Mladena Grdovića i Prljavog kazališta

-26. - 27. svibnja - Euro vespa festival

-2. - 4. lipnja - Gastro stol uz koncerte Maje Šuput, Marijana Bana i Diktatora, Gustafa, Učiteljica i Jakše Jordes


Besplatan ulaz u NP Krka

Dodajmo i kako je za Međunarodni praznik rada, 1. svibnja svim posjetiteljima Nacionalnog parka Krka ulaz besplatan, a s obzirom na to da je Krka nedaleko Biograda, u Biogradu to vide kao idealni završetak aktivnog vikenda: u prekrasnoj prirodi, među slapovima, odmarajući i stvarajući prekrasne fotografije koje će završiti na Facebooku ili Instagramu, naravno uz prigodnu oznaku #SlovenskiVikend.

Komentari