Fjok i Baliniera, malena ekipa velikih baštinika terci pradidova

Mila mati slušaj riči ove, ča ti veli milo dite tvoje, sinoć kad sam robu prala, susrela sam na obali, mladoga mornara... - prekrasni tanušni glasovi vodili su nas u spoju prošlosti i budućnosti na glazbeno - i ne samo takvo - putovanje, u potragu za zvučnim i slikovitim koloritom nekih davnih dana.

Kareta i vezica

-Podigni ton, padaš!

-Prati lipo, i neću dizat...

-Ma, to je normalno, mala prepirka. Uživjeli su se, paze na svaki detalj. Uživaju i rade kao kakvi pravi profesionalci, ali i non-stop se smiju, ne manjka zezanja, vedra su duha. Izvrsno se slažu i baš su super ekipa - ne da na simpatičnu skupinu u prostoru udruge Luzor, Nada Smoljan. Profesorica u GŠ Blagoje Bersa, u Preku vodi klapu, klapicu, Baliniera.

-Dječja klapa osnovana je 2015., kao ujedno i jedina đačka klapa na otoku Ugljanu, a činili su je članovi dječjeg zbora Područnog odjela Glazbene škole B. Bersa - Zadar. Interes za klapom se razvio 2014. godine nakon gostovanja zbora na Margaretinom letu u Bakru, na susretu dječjih zborova - otkriva voditeljica i mentorica uzorna vokalnog sastava.

-Ime Baliniera je dobila zbog asocijacije na djetinjstvo, naših roditelja, no i ponekih među nama. Balinjera, u stvari kuglični ležaj, sastavni je dio kareta, dječje igračke koja je služila za vožnju po nizbrdicama, za zabavu i utrke mladih i mališana. Taj cijeli karet bio je ručni rad, djeca su ga samostalno izrađivala iz sakupljenih dasaka i balinjera, ležaja, koje je bilo najteže nabaviti u to doba. Karet na balinjere bio je igračka koja je tražila dječju domišljatost, nove ideje, kreativnost, u isto vrijeme zračila veseljem, razigranošću i srećom - upoznaje nas i povlači paralelu diplomantica teoretskog smjera na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, danas vrsna pedagoginja.

-Mila mati nemoj me karati, ja sam tila dalje robu prati. Doša dragi mene zvati, pa mi ne da robu prati, već mi vodu mutiii - u subotnje jutro, tada su probe, vraćaju priču na početak u praktičan notni dio prvi - Efa Zelenčić, Vid Višić, Lisa Gregov, Lucija Pedišić, i drugi soprani - Enola Brižić, Magdalena Švorinić, Roko Pažanin i Jakov Kačan, alti - Matia Pažanin, Luka Perin i Roza Svorcina, ravno 10 članova aktualnog sastava. Prvi nastupi su održani u sklopu školskih produkcija, zatim na smotri klapa 2016. gdje su nastupili kao debitanti, ali i kao gosti u Lukoranu i Tkonu, pobirući posvuda i dugi pljesak i čitavo brdo pohvala ljubitelja drevnog lokalnog melosa.

-Članovi klape su s otoka, izuzev Lucije koja putuje iz Zadra - napominje i referira glazbena voditeljica darovite skupine koja se publici u “Donatovu gradu” predstavlja u petak, 19. svibnja, na 9. po redu Festivalu dječjih klapa. U Hrvatskom narodnom kazalištu na tradicionalnoj priredbi sudjeluje deset klapica, iz zemlje i bliskog susjedstva- među njima dvije sa ZD prostora.

-...svako jutro prije zore, jutron rano, žejo moja… - razlijegali su se ulicama i kaletama nadomak GŠ Blagoje Bersa predivni milozvučni glasovi curica.

-Famozni su, ponosna sam! - tvrdi Marjana Dušević, klapska voditeljica.

Fjok, tako se zove sastav, oformio se, vezao i povezao 2015. s 12 članica dječjeg zbora Bersići, učenica 5. 6. i 7. razreda koje su htjele dodatno pjevati i družiti se u Glazbenoj školi B. Bersa.

Ugledale su se, kao uzor, na nešto starije kolegice, klapu Bersice koje su već nekoliko godina zajedno kvalitetno pjevale i osvajale priznanja i “zlatne brodiće” na Festivalu dječjih klapa.

-Nastupili smo na koncertima naše škole i izvan na nastupima na koje smo pozvani kao gosti, na zajedničkom koncertu dječjih klapa u crkvi sv. Donata koji se održao u lipnju 2016. a na kojem su bile i dvije klape iz Blata na Korčuli - Manina i Koraja, Bersice i Balinjera iz Preka. Lani smo na FDK ponjele “srebrni brodić” u svojoj kategoriji - djeca uzrasta ispod i 14 godina. Ove godine ćemo nastupiti u starijoj kategoriji, 16 godina. Trenutno klapa broji 10 polaznica škole, na startu ih je bilo 12, koje nisu izabrane audicijom jer sam ih upoznala u dječjem zboru Bersići, čija sam također voditeljica. Dvije učenice su same odustale jer su napustile Glazbenu školu, a ostale se nisu mijenjale pa su u postavi prvi sopran Katarina Miočić, drugi soprani Laura Vidaković, Hana Begić, Alesandra Nikpalj i Anđela Šantić, prvi alt Lovorka Žagar, Andrea Jutinić i Klara Bulić, drugi alt Tonka Bušić i Jelena Čolak. Djevojke su iz Zadra, a ime smo odabrale zajedno na jednoj probi - navodi iskusna glazbena voditeljica.

Marljive “klapašice” vježbaju vrijedno u školi, najčešće jednom ili dva puta na tjedan u večernjim satima.

-Pjesme su narodni napjevi u raznim obradama i veselimo se svakom novoj naučenoj, a na probama je sjajna atmosfera, u veselom ozračju, ali radna. Fenomenalna su ekipa, podržavaju se međusobno, vesele su i prave cure, prava družina. Na početku školske godine smo boravile na Korčuli u Blatu, tu su djevojčice u uzvratnom posjetu stekle nove prijateljice, iz klape Manina. Bila su to dva lijepa i nezaboravna dana. Znam da će dati maksimum kako bi njihov nastup na festivalu u HNK bio zapažen i odličan. Ha, nagrada, naravno da se nadamo, no nema imperativa. Bersice će, pak, prvi put izostati s Dječjeg festivala, ali se one zato raduju i pripremaju za debitantsku večer u Bolu na Braču u sklopu Omiškog festivala - naglašava voditeljica, isto tako profesorica u GŠ Blagoje Bersa, “rasadniku” klapa i “klapica”.

Uz Omiš i Zadar s pravom nosi naslov “grada dalmatinske klapske pisme”, a očito i onih koji u mlađim godinama štuju ovu tradiciju muziciranja. Gradska knjižnica Zadar u suradnji sa svojim počasnim kumom, maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom (1938.-2011.), bila je organizator i domaćin triju dosad održanih smotri dječjih klapa (2006.–2008.).

Nakon njih na kojima je nastupilo 16 dječjih klapa od Istre do Korčule, iskristalizirala se potreba za osnivanjem 1. Festivala dječjih klapa u Hrvatskoj koji se održao 2009. u GKZD, a cilj manifestacije, kao nove folklorne pojave u RH, nije profesionalizacija i natjecanje, već druženje mladih klapskih pjevača na baštinskim zasadama, priprema mladih “pivaoca“ za buduće pjevače u odraslim klapama, kao i njihovo ohrabrivanje u istraživanju tradicijske glazbe zavičaja. Početna stanica za odrastanje mladih amatera.

Prvi razlog nastanka je očuvanje i prenošenje tradicije iskonskog klapskog pjevanja. Drugi je veliki interes klapa, čija je posljedica i stanovito vrednovanje između dobrog, boljeg i najboljega. Napredak dječjih klapa više je nego vidljiv u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, trenutno ih djeluje tridesetak. Kao što je poznato, Ljubo Stipišić Delmata bio je kum Gradske knjižnice Zadar, inicijator Smotre i suosnivač Festivala dječjih klapa.

Nakana i baština

Titulu kuma spremno je naslijedio sin Ljube Stipišića - Zlatan Stipišić Gibonni, izražavajući potporu Zakladi Ljubo Stipišić Delmata koja ima za cilj i temeljnu nakanu očuvanje tradicije i hrvatske glazbene baštine, poticanje i očuvanje klapskog pjevanja, potpora Festivalu dječjih klapa i projektu digitalizacije opusa nenadmašnog barda Ljube Stipišića.

… A kad se je voda razbistrila, ja na robu nisam ni mislila. Mislila sam na mornara, da l' me ljubi, il' me vara, Il' mi se pretvara?...


PROŠIRENIH 100 PJESAMA

Priručnik za voditelje dječjih klapa "Mojih prvih 100 pjesama“, autora Ljube Stipišića Delmate, u izdanju Gradske knjižnice Zadar, izdan 2006. u međuvremenu je zbog velike potražnje, potpuno rasprodan. Dostupan je u digitaliziranom obliku, a velik interes natjerao je barba Ljubu da uloži dodatan napor i zajedno s GKZD, pod naslovom "Moje prve 222 pjesme za dječje klape i školske zborove“, objavi novo prošireno izdanje priručnika za voditelje dječjih klapa. Knjige su namijenjene glazbenim voditeljima koji se žele okušati u neistraženim klapskim mogućnostima mlađeg uzrasta, kao uvod i priprema za nastavak pjevanja u odraslim muškim ili ženskim klapama.


NADARENIH 10 SASTAVA

Na 9. FDK- Zadar, u petak, 19.5. U HNK, u 19:00, nastupaju u kategoriji ispod i 14 godina: Baliniera, Preko, Ugljan, voditeljica: Nada Smoljan, Sinoć kad san robu prala (narodna/obrada: Lj.S.Delmata) i Dva Bracanina (narodna/obrada: Lj.S.Delmata), Luč, Split, voditeljica: Lidija Čujić Živković, O more duboko (narodna/obrada: J.Gotovac) i Dobro jutro (autor: narodna/obrada: L.Čujić Živković), Manina, Blato, Korčula, voditeljica: Dalija Gavranić, Za ribara (narodna/obrada: Lj.S.Delmata) i Ja san majko cura fina (narodna/obrada: Lj.S.Delmata), Bepo, Omiš, voditeljica: Marija Didović, Divojka je ruže brala (narodna/obrada: V.Didović) i Paun leti (narodna/obrada: M.Čačija) i Dominus, Rijeka, voditeljica: Anita Stupac, Butorac, Golubice bila (autor: D.Fio) i Jemala sam dragoga (narodna). U kategoriji ispod i 16 godina su: Fjok, Zadar, voditeljica: Marjana Dušević, Murtilica lipo cviće (narodna/obrada: N.Buble) i Paun leti (narodna/obrada: M.Čačija), Neretva, Čapljina, BiH, voditelj: Dragan Filipović, Dođi dragi, u poju san sama (autor i obrada: I.Furčić) i Švet' Ivane o' moga Trogira (autor i obrada: N.Buble), Tiha luka, Neum, BiH, voditelj: Mario Soldo, Sagradit ću kuću poli mora (narodna) i Kroz planine, barda i gore (narodna/obrada: E.Tudor), Zvončice, Čara, Korčula, voditelj: Ljubomir Pecotić, Dobro jutro (narodna/obrada: E.Tudor) i Znaš neviro (narodna/obrada: Lj.Pecotić) i Maestral, Split, voditeljica: Helena Pelić, Nisan ja varošanka (narodna/obrada: Lj.S.Delmata) i Cetina (autor: D.Žanko/obrada: M.Čačija).

Komentari