OTKRIVAMO U KOJIM STANOVIMA U ZADRU NE ŽELITE BITI PODSTANARI

Nakon što se Vlada prije nekoliko dana uhvatila problema zvanog “sivo tržište podstanarstva”, odnosno o neprijavljenim podstanarima te o činjenici kako država na godišnjoj razini time gubi oko 300 milijuna kuna, na društvenoj mreži facebook pokrenuta je stranica Pokudi/pohvali stanove u Zadru. Stranica se odnosi na sve one koji su u gradu Zadru u podstanarstvu, a nisu prijavljeni i još k tome ih stanodavci pokradaju, na svakojake načine. Upravo je ovo način na koji će stanari, ali i policija stati na kraj lažnim prevarantima koji iznajmljuju stanove na crno. Među Vladinim smjernicama ekonomske i fiskalne politike kojima se predviđaju reformske i interventne mjere je i kontrola crnog tržišta najma nekretnina.

Činjenica da svaki deseti stanodavac prijavi podstanara, dovela je do najave strogih kontrola, ali još nije poznat način kako će Vlada, odnosno inspektori provjeravati neprijavljene podstanare. U stanove su do sada ulazili policajci, obično na poziv susjeda.

Inače, vlasnici stanova u oglasima rijetko spominju prijave i ugovore, a najčešće ih potpisuju agencije za nekretnine.

U ovome stanu, koji se nalazi iza Q-bara na poluotoku kod lučke kapetanije, znaju rasti gljive i stan cijeli poplavi kada su velike kiše. Savjetujem vam da obavezno izbjegavate stan u širokom luku. Gazdarica je bivša kiminalka i uvalit će vam da plaćate i njene dugove za režije, a da to ne znate.

Nemojte se dati zavarati njenom umiljatom i srdačnom pojavom, jer laže čim zine. Nama je uvaljivala priče da je stan super, suh po zimi, dobra izolacija, bla bla, ali nakon prvih kiša poslije ljeta cijeli je poplavio i rasle su ogromne gljive iz zidova. Kada smo se odselili, htjela nam je uvaliti neke režije koje nisu bile naše i prijetila je policijom, ali ne dajte se uplašiti, jer mislim da ima dosje u policiji, tako sigurno nećete blizu nje.

Da ne govorim kako ulazi u kuću dok niste u njoj i njuška okolo, sva sreća što su naši susjedi to primijetili i rekli nam. Nemojte nikako potpisivati nikakav ugovor s njom. Nas je zeznula za 300 eura, jer nam nije vratila polog, iako smo mi izašli mjesec dana ranije, tako da smo spušili jednu mjesečnu stanarinu. Još smo mi nju mogli na policiju prijaviti, ali smo se htjeli što prije od nje maknuti i zaboraviti te prizore do kraja života. Mogao sam vam pokazati i slike gljiva i zidova, ali ne želim nikome toliko zagorčati život...javio nama je M.N.

Za neprijavljivanje poreznih obveza, pa tako i za nelegalno iznajmljivanje stanova, kao i nelegalno stanovanje, propisana je novčana kazna u iznosu od 5 do 500 tisuća kuna. No s obzirom da se u Hrvatskoj tek petnaestak posto najmodavaca bavi iznajmljivanjem stanova u okvirima zakonom propisanih odredbi, čini se da kontrole koje su dužni obavljati porezni inspektori, uglavnom izostaju.

Ako kojim slučajem zalutate na Plovaniju u ulicu Otokara Keršovanija, ne iznajmljujte ovu garsonijeru ni u kojem slučaju. Vlasnik daje stan za 1600 kuna i u dogovoru navodi da su režije uključene u stan (200 kn za struju, 150 kn za vodu i 50 kn za komunalije). Nakon 2-3 mjeseca doći će vam i reći da ste dužni za struju 1500-2000 kn, da se nakupila razlika struje (u samo 3 miseca!!!!wtf)... sve do tada prodavat će vam priču da svaka garsonijera (njih 5) ima svoje mjerilo - ŠTO NIJE TOČNO!!!, jer se centralno mjerilo nalazi u podrumu kuće, a datira još od vremena Prijestolonasljednika Franje Ferdinanda.

Tako da ćete plaćat ne samo svoju struju, nego i dio struje ostalih podstanara. A da ne govorim da se mašina za robu nalazi u kuhinji i ako je kojim slučajem upalite prije spavanja, u 2 ujutro vam dođe do glave buditi vas. Garsonijera je puna plijesni i bakterija i tvrtka Cian je ne bi mogla dezinficirati i deratizirati, u wc-u se osjećate kao u Engleskoj... Eto toliko od mene...javio nam je J.A.

Koliki je dio tržišta skriven u sivoj zoni može se samo nagađati, jer nitko o tome ne vodi statistiku, no procjenjuje se da se najmanje 60 posto stanova u najmu daje na "crno". Naime, prema podacima popisa stanovništva 2010. godine, tvrde da preko 120.00 kućanstava živi u podstanarstvu, a taj se broj vjerojatno do danas nije bitno mijenjao. "Podstanari su postali prototip isključenih osoba te im se sustavno gaze temeljna ljudska prava. Bez prijave na određenoj adresi pojedinci ne mogu prijaviti djecu u vrtić, jer nemaju dokaz stanovanja na tom području, a podstanari ne mogu ostvariti ni subvenciju troškova stanovanja.

Mlade obitelji ne mogu planirati djecu zbog nesigurnosti da im se već sutra ne otkaže najam stana.” Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Josip Tica smatra da se broj legalno iznajmljenih stanova kod nas broji u promilima, a da je radeći magisterij još 2001. godine došao do podataka da u pojedinim gradovima ima svega dva službeno prijavljena podstanara, što je više nego suludo.

"Stanje se nije bitno promijenilo ni danas te je broj legalno iznajmljenih stanova zanemariv i može se zbrajati u nekoliko postotaka od stvarnog broja iznajmljenih stanova", kazao je Tica koji ističe da je uz dva milijuna stambenih jedinica, te 1,4 milijuna kućanstava jasno da se 600.000 nekretninu kupilo kao drugu ili treću nekretninu. Na to gleda kao ozbiljan kulturološki problem, jer se svaka ušteđevina ulaže u nekretnine zbog još uvijek velikog nepovjerenja za ulaganje u dionice, vrijednosne papire, ali i samo gospodarstvo koje zbog nekretnina doslovno gubi novac.

Kao jedan od najgorljivijih zagovornika poreza na imovinu, smatra da bi se time riješilo nekoliko problema, pa i sivo tržište podstanarstva. Cijene najma su precijenjene s obzirom na veličinu, kvalitetu gradnje, uređenja interijera i lokacije stanova. Zbog ve­like potražnje stanova manje kvadrature – često namijen­jene studentima, raste njihova cijena i izjednačava se s ci­jenom najma dvosobnih stanova s garsonijerama. Najveći problem neujednačenosti kvalitete i cijene stanova je u Za­grebu, jer ga mnogi, posebno mladi, odabiru za školovanje i pronalazak zaposlenja. Tako cijena najma mnogih stanova ovisi isključivo o ponudi i potražnji na slobodnom tržištu, ispuštajući pritom iz vida njihovu stvarnu cijenu, kao i finan­cijske mogućnosti populacije koja ih želi unajmiti.

Što se pak podstanara tiče, njima se, napominju u Ministarstvu, osobni odbitak uvećava za iznos plaćene slobodno ugovorene najamnine, a najviše do 12.000 kuna godišnje. U ostvarivanju porezne olakšice, podstanari moraju godišnjoj poreznoj prijavi priložiti ugov­or o najmu ovjeren kod javnog bilježnika i dokaz o plaćenoj najamnini. Porezni obveznik koji iznajmljuje stan dužan je to prijaviti nadležnoj poreznoj upravi, i to u roku osam dana od dana početka iznajm­ljivanja, odnosno početka ostvarivanja primitka. Uzmimo za primjer da su naj moprimac i najmodavac ovjerili ugovor o najmu stana za 1000,00 kuna te je najmodavac prijavio poreznoj upravi u zakonskom roku taj najam. Iznos najma umanjujemo za 30% porezno priznatih izdataka odnosno za 300,00 kn te tako dolazimo do porezne osnovice koja iznosi 700,00 kn. Na poreznu osnovicu (700,00 kn) plaćamo 15% poreza – 105,00 kn te prirez na iznos poreza. Za najmodavce s prebivalištem u Zagrebu prirez od 18% na porez od 105,00 kn iznosi 18,90 kn. Najmodavac na 1000,00 kuna najma stana mora platiti 123,90 kn poreza i prireza mjesečno.

Ljudevita Posavskog 6, žuta zgrada, gazdarica luđačkog pogleda i raščupane žute kose. Bježite glavom bez obzira. Stan je zimi pun plijesni, golubovi seru na kuhinjski prozor, nemate di sušit robu, nećete vidit sunca u toj rupi. E da, žena stvarno nije sva svoja; po odlasku će vas optužit za sve i svašta, tipa razbijanje kuhinje (koju ste prije odlaska izglancali), vlagu u zraku i slično. D.D.

Nikada nemojte pokušat živjet u splitskoj 8B, vlasnica i njena obitelj tokom godine imaju grupnu fibru i tako da vam ona ne može u svom mercedesu cls donijet uplatnice za struju, vodu, čistoću, plus plaćate pola kilomola kisika 40 kn po danu..i kad se napokon ta teškom bolešću obitelj vrati u normalu, onda donese uplatnice za režije, a cijene su i za Todorića ogromne.

Ako slučajno naletite na stan na adresi Ugljanska 22, također ne uzimajte ni pod koju cijenu, pogotovo jer od početnih 800 kn, stanarina u 2 miseca skoči na 1000 kn, a na upit koji je razlog tome odgovor je: "skočila stanarina", također ne bi van falilo ni poziva u 3 ujutro za vrime vaših "primištanja ormara" po kući i slične buke koja ne postoji, da ne govorin o dolasku prijatelja u stan, ne smi se mušica čut, a ako slučajno taj dan gazda i bude dobre volje, onda možete malo čak glasnije pričat do ponoć... Još onako par sitnica: potrošit ćete sate i sate popravljajuć njegov kompjuter i slične spravice po kući, nerijetko će vas probudit iz vašeg dubokog sna ni više ni manje nego oko 8 ujutro, a optužbe za razbijene prozore, kaučeve i slične stvari u stanu još izgledaju pizdarija prema činjenici da će vas zadržat ako triba i cili dan da bi slušali njegove lovačke priče kad malo popije... P.S. glasno hodanje po stanu nije preporučljivo (šta god to glasno/bučno/jako značilo)

Komentari