Mališani iz Ninskih Stanova postali kemičari

U OŠ Petar Zoranić u Ninu, već drugu godinu za redom uspješno provode projekte koji financiraju sredstvima EU-a.

Učiteljice Željana Popić i Iva Maras su prošlu godinu pohađale ISE Summer School, u sklopu Erasmus + i to radionicu "CREATIONS" kojoj je svrha bila poučiti učitelje važnosti STEM područja, te približiti djeci znanost kroz različite vrste umjetnosti, tj. kroz sve nastavne predmete, pojašnjavaju.

"Projektom NOVA ZNANJA I KVALITETNE METODE POUČAVANJA U EUROPSKOJ ŠKOLI naša škola podržava sudjelovanje učitelja u obrazovnim aktivnostima, koja daje mogućnost ne samo da uče i razvijaju svoje vještine, već da se učitelji upoznaju, razmjenjuju iskustva, izazove i metode rada sa kolegama iz drugih europskih zemalja. Projekt je dio općih napora da se popularizira područje STEM-a kroz primjenu istraživačke nastave... Projektu su nam se pridružili i učitelji iz više zemalja a budući da je predviđeno trajanje 2 godine, radimo u etapama i na različite načine, poučavajući kolege kao i učenike. S učiteljima surađujemo preko ETWINNING platforme, koja upravo služi učiteljima iz svih zemalja EU da surađuju i dijele iskustva. Tragom etapa projekta koje smo predvidjeli u PŠ Ninski Stanovi je održana radionica "DISCO RAZRED" - pojasnili su iz škole.

Cilj rada je bio istraživanje korisnosti "suhog leda".

Suhi led je ugljikov(IV) oksid (CO2) u krutom (čvrstom) stanju na temperaturi od -79°C i obično se koristi u obliku peleta. Suhi led je bez okusa i neutralnog mirisa. Idealan je izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja u toku transporta namirnica koje se lako kvare i proizvoda koji se moraju zamrznuti. Pomoću suhog leda sigurnog se mogu održati temperature između -25°C i +10°C (npr. sladoled je trajno zaleđen na suhom ledu, hlađenje tijekom transporta, vina, grožđa, itd.).

Zahvaljujući svojstvu da direktno isparava u plinovit oblik ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, vinarstvu, hlađenju namirnica i u transportu. Primjenjuje se i kao efikasno sredstvo za odmašćivanje (ulja, masti, supstanci na bazi voska, smole, ljepila) i čišćenje (proizvodnih ostataka, organskih supstanci, grafita, itd.). Ima primjenu u ugostiteljstvu i medicini.

Prednosti su mu: ekološki neškodljiv, nema troškova zbrinjavanja, nema površinski oštećenja kod čišćenja, mali period stajanja postrojenja, nema oštećenja uslijed vlage, itd.

"Djeca su uživala istražujući i promatrajući neke pokuse koje smo radili u učionici." - istaknuli su iz škole - te nastavili "Budući da je cilj bio približavanje znanosti učenicima kroz sve predmete, uspješno smo proveli i "Razredni Disco", praveći dim koji djeca imaju priliku vidjeti na nastupima pjevača, kazalištu."

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano