FOTO/VIDEO: Zadar odao počast žrtvama Srebrenice
Džemail Spahić

Po treći put Zadrani su se sjetili žrtva genocida u Srebrenici.

Gotovo 100 sudionika uputilo se danas od Branimirove obale, preko Narodnog trga i Kalelargom do Pozdrava Suncu u mimohod Srebrenica svijetom hodi.

Po dolasku na zadarsku atrakciju, u more se položene 22 bijele ruže kao znak sjećanja na 22 godine od genocida.

Organizatori mimohoda su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra. Pokrovitelj događanja je Grad Zadar te su mimohodu nazočili brojnih djelatnici gradske uprave ali i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

"Činjenica da je među žrtvama genocida u Srebrenici i dijete staro tek 15 dana dovoljan su motiv da i po ovakvom sunčanom i vrućem danu dođemo tu i odamo počast žrtvama i sjetimo ih se." - kazala je jedna od sudionica.

A među onima koji su odali počast žrtvama su bile i 4-godišnja Ana Marija i 2-godišnja Larisa, koje su na mimohod stigle s mamom Biserkom. U ručicama su nosile bijele ruže za svu djecu koja su izgubila život u tom strašnom činu.

"Okupili smo se da podsjetimo na današnji dan 11. srpnja 1995. godine kad se pred očima svjetske javnosti u srcu Europe dogodio strašan čin. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid." - istaknuo je Džemail Spahić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije, podsjetio je kako se genocid u Srebrenici dogodio u srpnju 1995. godine, tijekom rata u BiH, u kojem je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškarca s područja enklave Srebrenica. 22 godine nakon ovog strašnog zločina i danas u Potočarima pokapaju 77 žrtve, od toga i sedam maloljetnika.

Pojasnio je kako su bijele ruže odabrane kao simbol novog života. Pohvalio i je i Zadrane koji su omogućili da se Bošnjaci integriraju u život grada.

Spahić je najavio kako ove godine organiziraju obilazak Memorijalnog centra u Potočarima 29. i 30. rujna te je pozvao sve da im se priključe.

Za kraj je poručio: "Srebrenica je moralni testament naše epohe, jeziva priča o ljudskoj patnji i zlu. Da se nikada nigdje i nikome ne dogode Srebrenica, Vukovar i Škabrnja."

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano