Nikola Tesla: Na današnji dan rođen genij iz Smiljana

Na današnji dan 1856. u malenom ličkom selu Smiljan rođen je Nikola Tesla.

Genij iz Smiljana dao je neupitan doprinos razvoju elektrotehnike i radiotehnike, a talent ,i je ponajviše prepoznat u SAD-u gdje je proveo glavninu svog radnog vijeka. Preminuo je u New Yorku, 7. siječnja 1943.

Upravo je Tesla zaslužan za uvođenje izmjenične struje u svakodnevnu upotrebu.

Jučer je u Zagrebu započela trodnevna manifestacija Tesla&friends u čast 161. obljetnica rođenja velikog izumitelja i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Manifestaciju već osmu godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Danas će tako biti položeno cvijeće na Teslin spomenik u Zagrebu uz prigodan program. U večernjim satima održat će se svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u Hotelu Esplanade te kazališna predstava Filipa Šovagovića Tesla Anonimus u GDK Gavella. Predstava će se moći pogledati i zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja, kada će biti održana i konferencija Tesla u Zagrebu na temu Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba, Rochester Institute of Technology Croatia i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano