FOTO: Ljetovanje vukovarske djece u Zadru
Foto Nadbiskupija

Sedmodnevno ljetovanje 46 vukovarske djece u Zadru u organizaciji Caritasa Zadarske nadbiskupije završeno je u subotu 15. srpnja kad su poslijepodne djeca stigla u Vukovar.

U prvoj takvoj inicijativi koju je podržalo i u njoj aktivno sudjelovalo dvanaest zadarskih ustanova, ljetovanjem je darovano po petnaest djece iz svake od tri vukovarske župe: Kraljice mučenika, sv. Filipa i Jakova i sv. Josipa radnika iz Borovog naselja.

Iz Zadarske nadbiskupije saznajemo kako su u Zadru boravili u pratnji vlč. Dejana Čaplara, župnika župe Kraljice mučenika i šestero odraslih, smješteni u Đačkom domu.

U Zadru su boravila djeca 5. i 6. razreda aktivna u župama. Kriterij je bio i socijalna situacija, jer neke obitelji ne mogu priuštiti odlazak na more. Uz kupanje, razgledali su povijesne znamenitosti i pohodili crkve.

Djeca su sudjelovala u likovnoj radionici za djecu u organizaciji Udruge „Put“ iz Zadra i sudjelovala u aktivnostima kojima je rukovodila Igris Smrkinić. Bili su i na cjelodnevnom izletu trajektom u Preku i na Školjiću.

Osobito dirljivi trenutak bio je u petak 14. srpnja kad su djeca u parku u središtu Zadra u suradnji s Nasadima i Udrugom Eko-Zadar u Perivoju Jarula (park pokraj nekadašnje Tehničke škole) zasadila "stablo prijateljstva, na trajni spomen svog boravka.

Tom su prigodne mališane pozdravili predstavnici zadarskih vlasti i don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog Caritasa. Jurišić je zahvalio svim građanima koji su omogućili dolazak djece jer su za to prikupili sredstva, od čega je 90 % njih prvi put u Zadru, uvjeren da će ponijeti lijepe uspomene, da su se odmorili i iskupali.

Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić je rekao: „Zadar i Vukovar su dijelili istu sudbinu u nedavnoj prošlosti. Vukovar je toliko dao za Hrvatsku, pa se osjećamo dužni da barem djecu ugostimo, zahvaljujući Caritasu i svim drugim ustanovama; da na ovako jedinstveni način povežemo prijateljstvo između Vukovara i Zadra jer će djeca u Zadru upoznati prijatelje i jednog se dana vjerojatno vratiti u Zadar te tu provesti i buduće lijepo ljetovanje“.

U ime zadarskog župana Božidara Longina, prisutne u parku je pozdravio Bernard Maruna, pročelnik Zadarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb, poručivši djeci: „Nadam se da je ovo početak akcije, pozdravite cijeli hrvatski Vukovar“. Upravo je Maruna na jednom sastanku izrazio ideju za to ljetovanje Vukovaraca.

Vlč. Čaplar je zahvalio Zadru i svim ustanovama što su prilozima omogućili smještaj, put, hranu, a preostalo je da svako dijete dobije i džeparac.

Vukovarska djeca u bijelim majicama, na kojima su anđeo i srce kako povezuju Vukovar i Zadar, lopatama i svatko svojim rukama nanoseći zemlju oko mladice, zasadili su stablo Lagestremiju, tzv. indijsku ružu, koje cvjeta cijelo ljeto. To je stablo izabrano je u tom perivoju nema ništa cvjetno, jedino će ta vukovarsko-zadarska lagestremija u ružičastom cvijetu cvjetati. Sve više se sadi u našim krajevima. Može narasti od šest metara, rekla je Zrinka Prusac iz Nasada. Nakon sadnje, prigodni ples izveo je KUD „Zadarski tanac“.

S djecom su svaki dan bila dva volontera iz Volonterskog centra Zadar, izmjenjivali su se ujutro i popodne. I na fritulijadi je sudjelovalo deset volontera, a deset i u samom prihvatu i druženju s mladim prijateljima.

Voditelj Volonterskog centra Josip Vidov je rekao: „Odlično mi je jer su među njima djeca koja su prvi put bila na moru. To je posebna vrijednost, što će se sjećati svog prvog doživljaja mora, sretan sam da je to u Zadru. Prijateljstvo između Zadra i Vukovara je ojačano. Najmlađi su osjetili gostoprimstvo i dobrodošlicu Zadra, kako i treba biti“.

Uz Caritas Zadarske nadbiskupije, u akciji su sudjelovale sljedeće ustanove: Zadarska županija, Grad Zadar, Humanitarna udruga Put Zadar, Volonterski Centar, Dom za odrasle osobe Sv. Frane, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom umirovljenika Zadar, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, Srednjoškolski đački dom, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov Zadar, Udruga Eko-Zadar i Nasadi Zadar.

Komentari