U Gradskom vijeću Grada Zadra opet cirkus

Sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu nastavila se u kao i one prijašnje u svađalačkom tonu, dramatičnim zaključcima i prijetnjama oporbenih vijećnika da će uzurpiranjem govornice ponovo iskazivati “građanski neposluh”, dakle gradska se vijećnica i dalje nastavila pretvarati u cirkus.

Naime, oporbu su posebno iziritirale najavljene izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra, kojima su se nastojale ublažiti negativne pojave iz prošlog saziva, poput sve dužeg trajanja aktualnog sata ili pak situacija u kojima bi se pojedini vijećnici oglušili na izrečene mjere opomena ili udaljavanja sa sjednica te bi uzurpirali govornicu i onemogućavali normalni rad Vijeća. U tome su se vijećnici prisjetili neugodne situacije u kojoj je vijećnike Akcije mladih prošle godine zaštitarska služba morala silom udaljavati sa sjednice, a takav postupak nije bio i službeno propisan u Pravilniku.

Kako su pojasnili predlagatelji izmjena iz vladajuće većine, takve odredbe imaju gotovo svi pravilnici predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave, pa čak i Hrvatski sabor u kojem je predviđeno da kod takvih situacija reagira saborska straža. U slučaju aktualnog sata istaknuli su kako su i raniji pravilnici predviđali sat vremena za taj dio sjednice, no taj se sat s vremenom pretvorio u aktualno prijepodne, što onda ostavlja premalo vremena za nastavak sjednice.

Također su dodali, kako strožim vrmenskim rasporedom vijećnici neće ostati bez prava na pitanja, jer oni koji ne stignu postaviti pitanje unutar tih sat vremena, mogu pitanje postaviti već na sljedećoj sjednici koja će se održati za 15 dana ili pak dobiti pismeni odgovor. Da vremena unutar jednog sata itekako ima, pokazalo se i na ovoj sjednici, gdje su svi prijavljeni vijećnici uspjeli u otprilike sat vremena postaviti svoj pitanja i na njih dobiti odgovor.

No, oporbi ta objašnjenja nisu bila dovoljna te su insistirali na sastanku oporbenih i vladajućih klubova, kako bi usuglasili izmjene pravilnika, nazivaju to sumrakom demokracije, gušenjem prava govora i ukidanjem stečenih prava vijećnika.

Zbog toga je već na samom početku sjednica prekinuta kako bi se sastali oporbeni klubovi stranaka i usuglasili svoje stavove, no njihov prijedlog da se izmjene pravilnika maknu s dnevnog reda nije prošao, jer su ih većinom glasova nadjačali vijećnici vladajuće opcije.

To pak nije spriječilo oporbu da još jednom iskaže svoje nezadovoljstvo i još jednom prilikom rasprave o toj točci zatraži njezino skidanje. U ime kluba SDP-a Irena Dragić obrazložila je stajalište oporbe i još jednom zatražila skidanje te točke s dnevnog reda.

“Oporbeni vijećnici su se usuglasili da neće pristati na gušenje demokracije, elemente zastrašivanja, nekonzultiranja i neusaglašavanja stavova sa svim političkim opcijama, oko poslovnika kao temeljnog dokumenta koji određuje način rada Gradskog vijeća.” - kazala je Dragić dodajući kako neće pristati se guše i umanjuju njihova stečena prava, zaključivši na kraju kako se neće maknuti sa govornice ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Odgovorila joj je Elvira Sterle iz HDZ-a, predloživši oporbi da po normalnom protokolu predlože amandman na prijedlog odluke, dodavši kako i ove ponovljene prijetnje da će oporba uzurpirati govornicu i time sabotirati rad Vijeća pokazuju da je novi Pravilnik itekako potreban. Također je ustvrdila kako je prijedlog odluke prošao uobičajenu proceduru kao i svaki drugi akt, prošao je raspravu nadležnog odbora te je sa tri glasa za i dva protiv odobren za stavljanje na dnevni red.

Na koncu su upitali oporbene vijećnike, očekuju li da i za druge akte koji dolaze na Vijeće pozicija treba usuglašavati prijedlog s opozicijom, savjetujući im da se drže demokratskih načela i pravila, u kojima oporba moras poštovati volju birača.

Problem je očito nastao u odnosu snaga u Vijeću, kojim je oporba osvojivši manji broj mjesta izgubila mogućnost pritiska na način da, kao u prijašnjem sazivu, izađu van i time naruše kvorum, zbog čega je ranije često dolazilo do prekida sjednice. Iz istog razloga zasmetale su im i promjene pravilnika, kojima se nastojalo onemogućiti stvaranje političkog cirkusa u Vijeću, tako poželjnog za oporbu koja na taj način političkim smicalicama uspijeva tamo gdje nisu uspjeli na izborima.

Sjednica je na koncu prekinuta još nekoliko puta, sastanak oporbenih i vladajućih klubova se održao, unesene su čak i neke promjene, no prilikom rasprave ponovo je nastao problem jer je nekoliko oporbenih vijećnika stalo za govornicu odbijajući je napustiti, što je rezultiralo prekidom sjednice i do trenutka pisanja ovog teksta, nije se nastavila.

Komentari