Nova moderna brodica za veću sigurnost zadarskog akvatorija

Sigurnost pomorskog prometa i općenito svih koji žive u zadarskom akvatoriju, od danas će biti dodatno poboljšana prvim od desetak specijalnih plovila koji se planiraju izgraditi za potrebe traganja i spašavanja na moru.

Nova SAR (search and rescue) brodica u sklopu istoimene službe za traganje i spašavanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavljena je danas u Zadru, gdje će i ostati uključena u nadležnost Lučke kapetanije Zadar. Naime, upravo na području zadarskog akvatorija prošle je godine Služba traganja i spašavanja imala najveći broj akcija.

Kako su naveli iz resornog Ministarstva, Služba traganja i spašavanja samo tijekom prošle godine spasila je ukupno 1.075 osoba, što je za 76 posto više nego godinu prije i jasno pokazuje razloge zašto se ubrzano investira u ovu službu koja osigurava sigurnost na hrvatskom dijelu Jadrana. Služba trenutno ima četiri broda i 33 brodice u 8 lučkih kapetanija, kojima unuar tzv. zlatnog sata pokriva pomorski dio Hrvatske, u kvadratnim kilometrima gotovo jednake veličine kao i kopneni dio zemlje.

Ministar Oleg Butković najavio je gradnju desetak ovakvih modernih brodica, s iznimnim maritimnim sposobnostima, pa čak i mogućnosti ponovnog vraćanja u ploveći položaj u slučaju prevrtanja, što su prezentirali i tijekom predstavljanja u Velikoj vijećnici Zadarske županije.

Nakon prezentacije mogućnosti nove brodice, te predstavljenih planova i dosadašnjih podataka o Službi traganja i spašavanja na moru, predstavnicima lučkih kapetanija, lokalnih i regionalnih vlasti te medijima, brodica je prikazana uživo, vezana uz Liburnsku obalu, a kasnije i pokaznom vožnjom koja je zorno demonstrirala brzinu kojom ova brodica može stići u pomoć unesrećenima na moru.

Brodica je po natječaju izgrađena u talijanskom brodogradilištu Vittoria, za iznos od 9,9 milijuna kuna. Ukupna je dužina brodice 14,25 metara, širina 4,56 metara, a pokreću je dva ugrađena pogonska stroja ukupne snage 1.176 kW. Brodica je, uz osnovnu namjenu traganja i spašavanja, opremljena i za hitni medicinski prijevoz, te obavljanje inspekcijskog nadzora na moru.

Komentari