20. godišnjica vojne akcije Peruča

Na današnji dan prije 20 godina u vojnoj akciji Peruča, pripadnici HV-a, spriječili su srpske paravojne snage da dignu u zrak minirane brane i potope sva mjesta od Peruče do Omiša. Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je oslobađanje Peruče otvorilo put cjelokupnom oslobođenju Hrvatske, te kako je naum rušenja brane spomenut u hrvatskoj tužbi (protiv Srbije) za genocid.

Na svečanosti obilježavanja ove obljetnice Josipović je istaknuo kako je ta vojna akcija imala veliku važnost, ali i svoju humanu komponentu solidarnosti britanskog pripadnika UNPROFOR-a Marka Nicholasa Graya. Za njegov doprinos u sprječavanju rušenja brane i potapanja slijeva rijeke Cetine predsjednik Josipović dodijelio mu je odličje Reda kneza Domagoja s ogrlicom.

Zahvaljući na priznanju, brigadir Gray istaknuo je da je počašćen, to više, kazao je, što je uloga koju je imao sitna u usporedbi s herojstvom hrvatskih ljudi. Ja sam ipak ponosan što sam barem malo pridonio povijesti ove velike nacije. Zauvjek ću pamtiti vrijeme provedeno ovdje i osjećati privrženost ovoj zemlji i njezinim ljudima, rekao je brigadir Mark Nicholas Gray.

Josipović je dodijelio odličje Reda hrvatskog pletera branitelju Ivanu Buljanu za njegov doprinos razvoju i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Gradovima Sinju, Trilju i Vrlici te općinama Dicmo, Hrvace, Kijevo i Otok predsjednik Josipović je dodijelio Povelju RH za izniman doprinos hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata cetinskog kraja.

Ratni zapovjednik vojne akcije Peruča Zdravko Škarpa naglasio je kako je vojna akcija HV-a kojom je oslobođena HE Peruča omogućila da se u okolna naselja vrate izbjeglice, ali i pokazala nemoć UNPROFOR-a pošto su srpske paravojne snage prije miniranja HE protjerale kenijske snage UNPROFOR-a s tog područja koje je bilo "ružičasta (razvojačena) zona". Dvadeset godina nakon tog događaja na HE Peruča još nitko nije procesuiran za zločin kakav je nezapamćen u povijesti ratova, upozorio je Škarpa.

U oslobodilačkoj vojnoj akciji Peruča poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan. Na spomen-obilježju njemu u čast danas su vijenac zajedno položili predsjednik Josipović, general Ante Gotovina i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić. Vijence su položili i obitelj poginulog Buljana te ministri obrane Ante Kotromanović, branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te više lokalnih i braniteljskih izaslanstava, kao i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Izvor. hrt.hr

Komentari