Preminuo Joso Špralja: jedan od posljednjih velikana Zadra

Otišao je još jedan velikan Zadra. U utorak, 8. kolovoza, u 89. godini života u gradu u kojem je rođen i kojeg je toliko volio preminuo je Joso Špralja.

Joso Špralja bio je kreativac koji od umjetnosti nije odustajao niti na pragu 90. rođendana i 10. desetljeća života.

Prije nekoliko godina ispričao nam je kako je njegova priča počela u Varošu u kući poznatih fotografa Brkan gdje je rođen 23. svibnja 1929. i upravo je to mjesto njegovog rođenja odredilo ono čime će se u životu baviti.

Kao 13-godišnjak ratne 1942. godine prvi put je uzeo fotoaparat u ruke i kaže snimio brod u crno-bijeloj tehnici. Nakon te prve fotografije čitav njegov život bio je određen umjetnošću od fotografije, slikarstva, glazbe, kiparstva i svega onoga što je imalo veze s kreativnošću koju je nosio u sebi od najranije dobi.

"Sjećam se svog djetinjstva, a najviše godina koje sam proveo u “Brkanovoj kući” gdje je bilo puno toga vezano uz umjetnost. Nakon rata sam počeo učiti zanat kod jedinog fotografa tada u gradu Novaka." - prisjetio se tada Špralja.

U poslijeratnim godinama siromaštva Špralja je prve fotografske radove objavljivao i u Narodnom listu. Znanstvena knjižnica i Arheološki muzej bila su prva mjesta na kojima je bio zaposlen kao fotograf, ali je istovremeno bio aktivan i kao pjevač u Kazalištu lutaka i tada Narodnom kazalištu. Nakon 10-godišnjeg rada u kazalištima i kao fotograf u zadarskim kulturnim ustanovama zbog nemogućnosti da svojim prihodima prehrani svoju obitelj odlučio je otići u Kanadu. U zemlji koja mu je otvorila mnoge mogućnosti razvijao je svoju kreativnost, pa je intenzivno radio, ali je i studirao keramiku i kiparstvo u Ontariju.

Do Domovinskog rata i povratka u Zadar ono što je stvarao Špralja nije čuvao za sebe, već je javnost često imala prilike biti u korak s njegovim trenutnim inspiracijama i izrazima kreativnosti.

Prije tri godine u čast svog 85. rođendan i rođendana voljenog Zadra Špralja je u svom domu, zadarskom Malom arsenalu održao retrospektivnu izložbu. Desna ruka mu je bila kćer Elena.

Velik udarac za Špralju, na njegovom trnovitom životnom putu bila je 2012. godine smrt voljene supruge i životne inspiracije Angioline. Sad su ponovno združeni u vječnosti.

Komentari