Sabatina 2017: Pripreme u tijeku, dostavite uzorke vina

Sabatina - Međunarodni susret vinara i vinogradara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održat će se u Šibensko kninskoj županiji i Primoštenu od 2. do 7. studenoga 2017.

Program 27. Sabatine predstavljen je i u Zadru.

Domaćin je bila Škola Stanka Ožanića, te je ravnateljica Jelena Gulan najavila kako će ove godine, po treći put u nizu, Škola na sabatini sudjelovati sa svojim vinom koji je rezultat učeničkog tura i rada. Naime učenici su i vinogradari i vinari.

Lordan Ljubenkov iz Zadružnog saveza predstavio je pak programa i domaćina Sabatine 2017.

O samom hotelu Zora u Primoštenu progovorio je više jedan od čelnih ljudi hotela, Ivan Tomaš, koji je zadovoljan jer se važno vinarsko događanje odvija u njihovom hotelu, u kraju koji je dom Babića.

Osvrt na berbu 2017. u Dalmaciji dao je pak Želimir Bašić dok je komparativnu degustaciju vina od istih sorti grožđa s različitih područja vodio Božo Novaković.

Sabatina nudi tako brojna događanja Sajam opreme, alata i repromaterijala za vinogradarstvo i vinarstvo; Burza i Izložba vina i proizvoda od grožđa/vina te proizvoda s oznakom „HOP“; Znanstveni skup, Studijski obilazak vinogorja - samo su dio programa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je oko 42.000 proizvođača vina koji obrađuju oko 30.000 hektara vinograda. Najveći dio proizvođača (84%) je s vinogradima do 1 hektar.

Proizvodnja grožđa godišnje iznosi od 200 do 240 tisuća tona od čega se proizvede vina u prosjeku od 1.200.000 do 1.400.000 hektolitara.

U okviru Sabatine tradicionalno se dijele i nagrade za najbolja vina. Ocjenjivanje po kategorijama vrše četiri zasebna povjerenstva sastavljena od certificiranih ocjenjivača.

Ocjenjivanje se vrši u kategorijama: - buteljirana vina (stolna, kvalitetna, vrhunska, predikatna, specijalna, pjenušava); - jaka alkoholna pića; - otvorena vina, tj. vina koja još nemaju dozvolu za stavljanje u promet.

DOSTAVA UZORAKA

Uzorci vina i jakih alkoholnih pića za analizu i natjecanje dostavljaju se na dvije lokacije:

SPLIT – za buteljirana vina, otvorena vina i jaka alkoholna pića do 2. listopada 2017.

SPLIT – za mlada otvorena vina – do 16. listopada 2017.

OSOBNO ili POŠTOM radnim danima od 7–14 sati na adresu: Zadružni savez Dalmacije, Kamila Tončića 4

ZADAR – za buteljirana vina, otvorena vina i jaka alkoholna pića dana 30. rujna 2017. (subota)

ZADAR – za mlada otvorena vina dana 14. listopada 2017. godine

OSOBNO na adresu: Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Dr. F. Tuđmana 24/h u vremenu od 9–14 sati

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano