Festival stripa Zbirka 74, izložba, fasadna strip-tabla...

Tri dana idućeg tjedna, između 9. i 11. listopada, sada već tradicionalno, Gradska knjižnica Zadar organizira drugi po redu Festival stripa - Zbirka 74...

Gosti predavači dolaze iz Splita - Sonja Gašperov, i Zagreba - Fran Strukan i Robert Solanović Bob, a pored njih, domaće zaljubljenike i autore predstavljaju Zlatko Bukač, koji će govoriti o povijesti američkog stripa, kao i Tomislav Košta koji će uz pomoć Valentina Radmana predstaviti svoj nedavno izdani strip album Sjećanja.

Na ulaznom dijelu Središnje knjižnice postavljena je i izložba strip tabli gostiju Festivala, ali i izbor najupečatljivijih i najvažnijih stripova iz fonda Gradske knjižnice Zadar.

PROGRAM:

Ponedjeljak, 09. listopada

-18:00-19:30, MMD

Otvorenje 2. Festivala stripa – Zbirka 74. Na otvorenju sudjeluju gosti Festivala: Sonja Gašperov iz Splita, Robert Solanović Bob i Fran Strukan iz Zagreba. Autori će se predstaviti i najaviti svoje radionice u narednim danima i crtati za okupljene zaljubljenike crtanih romana.

Utorak, 10. listopada

-09:00-10:00, Ogranak Bili Brig

Sonja, Robert, Fran i mali otočani. Druženje strip autora s djecom iz Osnovne škole Zadarski otoci.

-17:00-18:30, MMD

Povijest američkog stripa. Predaje Zlatko Bukač sa Sveučilišta u Zadru. Događanje u sklopu 2. Festivala stripa.

-19:00-20:30, MMD

Predstavljanje strip albuma Sjećanja, strip albuma lokalnog autora i slikara Tomislava Košte, a sudjeluje akademski slikar Valentino Radman.

Srijeda, 11. listopada

-10:00-11:30, MMD

Mister Mačak Roberta Solanovića Boba. Robert Solanović jedan je od najistaknutijih domaćih strip autora. Karijeru je počeo radom na legendarnom stripu Svebor i Plamena, autora Darka Macana i Gorana Sudžuke. Surađuje i radi s domaćim i stranim izdavačkim kućama i autorima, a sam je autor popularnog Mister Mačka.

-17:00-18:30, MMD

Sve boje i sjene Frana Strukana. On je započeo ozbiljnu karijeru u stripu već s 18 godina na priredbi Crtani romani šou 2008., gdje dobiva nagradu Mladi lav. Otad radi storyboarde za mnoge marketinške agencije, kolorira i tušira mnoge stripove drugih autora, a zajedno s Darkom Macanom nagrađen je Grand Prix-om na 15. Beogradskom međunarodnom Salonu stripa 2017. godine, za strip- Kod urara.

-19:00-20:30, MMD

Sonja Gašperov: U raljama Vučina. Sonja Gašperov bavi se stripom i ilustracijom, pisanjem priča, slikarstvom, performansom, instalacijama. Objavljivala je i objavljuje tekstove i stripove u raznim novinama i časopisima za kulturu kao što su Vijenac, Zarez, Slobodna Dalmacija, RE - riječki časopis za kulturu, Q magazin, Hosteler, ST-RIP, Zona 9, Komikaze. Dobitnica je nagrade za najbolji prozni tekst, natječaj 'Prozac', Vijenac (Matica hrvatska) i Algoritam, Zagreb, 2007. Na natječaju "Ovisnost" dobitnica je treće nagrade za strip, Crtani romani šou, Zagreb, 2004.

Izložbe i ostala događanja:

Od 2. do 14. listopada, Ulazni dio GKZD, izložba Volim strip – povodom 2. Festivala stripa Gradske knjižnice Zadar.

Izložba strip tabli autora Sonje Gašperov, Roberta Solanovića i Frana Strukana, uz izbor vrijednih izdanja iz zbirke stripova, a tom prigodom ukrašena je i fasada Knjižnice strip tablama.

Komentari