Udruga Franak traži hitno zaustavljanje ovrha nad nekretninama

Udruga Franak smatra kako su zbog nezakonitosti dokazanih u zasad nepravomoćnim presudama i same ovrhe nezakonite, a da banke koriste vrijeme potrebno do potvrde višeg suda i pravomoćnosti odluke, kako bi ovrhama naplatile što više

Prema procjeni lokalnog ogranka Udruge Franak, na zadarskom je području građana s kreditom u švicarcima oko 5.000, a prema registru ovršenih nekretnina, na području Zadarske županije u ovom je trenutku ovršeno 25 nekretnina, od čega osam kuća i pet stanova

Udruga Franak ovih je dana uputila otvoreno pismo Vladi RH i Hrvatskoj narodnoj banci da se zaustave ovrhe na nekretninama, sve dok se u Saboru ne usvoji Zakon o osobnom bankrotu. Kako ističu iz Udruge, nezakonitosti u poslovanju banaka u kombinaciji s ekonomskom krizom, dovele su do značajnog povećanja udjela nenaplativih kredita, a time i broja ovrha na nekretninama.

Val ovrha

Udruga poziva HNB na objavu podataka o broju dužnika sa stambenim kreditima u švicarskim francima pod ovrhom jedine nekretnine, sumnjajući da njihov broj drastično raste u posljednje vrijeme.

“Udruga Franak još jednom upozorava hrvatsku javnost, HNB i Vladu RH da, u periodu od 2004. godine nadalje, hrvatske banke nisu adekvatno upozorile dužnike na realne rizike kreditnih proizvoda koje su nudile. Nepravomoćnom presudom u kolektivnom postupku protiv osam banaka, koji je pokrenula Udruga Franak s Potrošačem – hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošača, utvrđene su nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana.” - navodi se u priopćenju.

Prema tome, udruga Franak smatra kako su zbog nezakonitosti dokazanih u zasad nepravomoćnim presudama i same ovrhe nezakonite, a da banke koriste vrijeme potrebno do potvrde višeg suda i pravomoćnosti odluke, kako bi ovrhama naplatile što više.

Da je tome tako pokazali su i podaci o broju ovrha nad nekretninama, koje su upravo u posljednje vrijeme drastično narasle. Rast broja ovršenih nekretnina bilježi se već godinama, no dok se on od primjerice 2008. kretao od 2.113 i rastao po stopi od 500-tinjak nekretnina godišnje, u 2013. je taj broj naglo skočio na čak 6.488.

Nažalost, za 2014. godinu još nema podataka, no prema trenutnom stanju registra trenutno je pod ovrhom čak 2.154 nekretnine, od čega je stambenih, odnosno kuća i stanova, oko 920. Čak 90 posto tih ovrha provodi se, ne nad prezaduženim tvrtkama i drugim pravnim osobama, već nad fizičkim osobama, odnosno običnim građanima.

Moratorij na ovrhe

Iz Udruge pozivaju Vladu da odmah donese moratorij na ovrhe jedine nekretnine, do donošenja zakona o osobnom bankrotu i podzakonskih akata koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona.

“Time bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama.” - ističu iz Udruge. Kao upozorenje udruga Franak ukazala je i na podatke o nenaplativim kreditima, kojima se kod onih vezanih uz euro, bilježi rast od 3,29 u 2011. do 4,88 posto u 2013. godini. Istovremeno, kod kredita vezanih uz franak, taj je rast nenaplativih kredita drastično veći, sa 7,27 u 2011. na čak 12,36 posto u 2013. godini, što naravno prati i broj ovrha.

Prema jednom od zadarskih primjera kreditnih dužnika u francima, mjesečna je rata sa 2.000 kuna skočila najprije na 3.300, a zatim i na 4.000 kuna, dok je sveukupno u razdoblju od nekih sedam godina ovaj Zadranin banci platio već desetak tisuća eura više od ugovorenog. Kako banke odbijaju dati podatke o kreditima koji su vezani uz švicarski franak, procjene govore kako je u osam najvećih banaka takve kredite podiglo oko 150.000 građana. Prema procjeni lokalnog ogranka Udruge Franak, na zadarskom je području takvih oko 5.000, no točnih podataka nema, jer ih banke drže kao poslovnu tajnu. No zato je broj ovrha itekako javan, a prema registru ovršenih nekretnina na području Zadarske županije u ovom je trenutku ovršeno 25 nekretnina, od čega osam kuća i pet stanova.

Bahatost državnih službenika

Još je jedan problem na koji upozoravaju iz ove udruge, a to je nedostatak kvalitetne suradnje s državnim institucijama. Tako na zahtjev da ih Ministarstvo pravosuđa uključi u radnu skupinu zaduženu za izradu zakona o osobnom bankrotu uopće nisu dobili odgovor. Doista je nevjerojatno da Vlada, u ovom slučaju Ministarstvo pravosuđa, koje treba služiti građanima, pogotovo kad je riječ o većoj skupini onih čija su prava ugrožena, uopće ne nalazi potrebnim odgovoriti na njihov zahtjev. No kad je bahatost društveno prihvatljiva među najvišim dužnosnicima poput premijera ili ministara, ne čudi da se isti obrazac ponašanja preuzima i na nižim razinama.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano