Žene svakog dana žive i rade u dvije, pa čak i tri smjene

Život žena u dvije smjene - onoj poslovnoj i privatnoj i - tako svakog dana - bez praznika i odmora, tema je konferencije održanoj u Domu Zadarske županije u organizaciji Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Na jednodnevnoj se konferenciji, održanoj u petak 29. rujna, raspravljalo o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada, njihovoj opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

Nakon Zadra, slične konferencije će se održati i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

"Ustaljeni način percepcije rodnih uloga u privatnom i poslovnom svijetu nije održiv, stoga ravnopravnija raspodjela obaveza vezanih uz obitelj i posao postaje naša zajednička i primarna odgovornost“, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te dodala kako je najizrazitija neravnopravnost spolova prisutna upravo u podjeli poslova među partnerima i to u području poslova vezanih za brigu i skrb o djeci i njihovom odgoju. Dodala je ipak kako se značajni društveni pomaci na tom polju uoćavaju, ali još uvijek nedovoljni i sa sporim napretkom.

Na okruglom stolu Redistribucije obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić, govorile su Valerija Barada sa Sveučilišta u Zadru s Odjela za sociologiju i Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Sve se više treba govoriti o tri smjene, poslovno vrijeme prelilo se u privatno, a privatno u poslovno, gotovo više i nema granice, treća smjena podrazumijeva upravljanje i menadžeriranje obiteljskim životom. Unatoč promjeni ekonomskih odnosa, u našem su društvu i dalje prisutni tradicionalni kulturni obrasci koji se tiču rodne podjele rada. Istraživanja o životu ruralnih žena pokazuju da žene obavljaju sve kućanske poslove i vrlo često se bave poljoprivredom koja kasnije podrazumijeva prodaju na tržnicama, no unatoč tome ne smatraju da je to njihov ekonomski doprinos nego da je to nešto što ulazi u obitelj“, naglasila je doc. dr.sc. Valerija Barada.

„Stopa nezaposlenosti u Zadarskoj županiji već je godinama niža od hrvatskog prosjeka, ali nezaposlenost žena je viša od nezaposlenosti muškaraca i taj omjer raste iz godine u godinu. Žene imaju više obrazovne strukture nego muškarci, pa ipak u proteklih nekoliko godina raste broj visokoobrazovanih žena među nezaposlenim ženama.“ - upozorila je pak dr.sc. Višnja Perin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dodala je i kako je velik problem sezonskog zapošljavanja u kojem velik udio čine žene.

„Seminar Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)? bio je rezerviran za iskustva iz prakse pri čemu su svoja iskustva izložili - Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, Elvira Sterle, potpredsjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Zadar, Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero te vlasnica OPG-a Sandra Babac.

U praktičnom dijelu konferencije održana je radionica Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje Anamarije Tkalčec iz CESI i Ana Marije Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Konferencija pod nazivom „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“ dio je aktivnosti u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Nositeljica ovog multidisciplinarnog projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri su HNK Split, udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona code). Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom se periodu na inovativan način radilo s učeničkom populacijom i koristilo kazališnu umjetnost kao alat kojim se promovira važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. Projekt je financiran REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, a vrijednost projekta je 440.000 eura.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano