Premijer u posjetu kod pape Franje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković bio je danas u audijenciji kod Svetog Oca s kojim je proveo dvadesetak minuta u tête-à-tête razgovoru.

Kako javljaju iz Vlade, nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, a potom su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Simpatije svetog oca pokupio je maleni Mario, razigrani sin premijera Plenkovića.

Svetom Ocu predsjednik Vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević, a primopredaju je sa zanimanjem pratio i mališan dok ga je papa odobravajuće potapšao po glavi.

Pojašnjena je i simbolika poklona, naime, papa Franjo je na spomen dan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013. služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

Sveti Otac je pak predsjedniku Vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.

Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Ranije se pak premijer susreo s predstavnicama hrvatske zajednice u Italiji.

Komentari