Projekt Avantura otok pretvara Ugljan u top destinaciju

Avantura otok naziv je multimedijskog projekta u Mulinama na otoku Ugljanu kojeg predstavlja ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, na arheološkom lokalitetu Muline u petak, 13. listopada.

Javnosti će se predstaviti i unikatna replika „Mulinski tijesak“, antički tijesak za masline. Mobilna aplikacija „Avantura otok“ pruža korisnicima pogled na cijeli otok Ugljan, uz lako snalaženje u prostoru i atraktivne lokacije.

Uključivanjem mobilne aplikacije svaki posjetitelj otoka Ugljana, uživat će u otočnoj prirodi s pogledom na četiri hrvatska nacionalna parka prirode, pojašnjava se.

Projekt je realizirala Općina Preko u suradnji sa partnerima TZO Preko, TZM Ugljan, Lokalna akcijska grupa „Mareta“ uz potporu i sufinanciranje Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Riječ je o projektu kojim se namjeravaju urediti i obilježiti maslinski i biciklistički putovi, uz izradu nove biciklističke karte i mobilne aplikacije, te postaviti odmorišta i vidikovci na nekim od najatraktivnijih pozicija u zaleđu otoka.

“U projektu spajamo održivi razvoj i turizam jer uključuje – uređenje puteva i odmorišta koji će služiti razvoju cikloturizma, a ujedno će koristiti našim mještanima da lakše dođu do svojih maslinika, te ćemo time pomoći u revitalizaciji dijela zapuštenih maslinika i lakšem obrađivanju postojećih. Insula ager visitatio samo je jedna faza većeg projekta "Avantura otok", kojim u budućnosti namjeravamo prezentirati naš otok kao destinaciju sportsko-rekreativnog turizma s bogatom kulturnom baštinom, jer ćemo na taj način privući turiste u pred i posezoni” - ističu iz Općine Preko.

Osim toga, uređenjem i obilježavanjem biciklističkih puteva dobit će se dodatna ponuda na otoku Ugljanu, jer na zadarsko područje svake godine stiže sve više gostiju vezanih uz cikloturizam. Dugoročni je cilj, kažu autori projekta, da se mrežom biciklističkih staza poveže cijeli otok Ugljan te Pašman.

"Avantura otok" je svojevrsni marketing prostora ruralnog dijela otoka Ugljana. Cilj je prezentirati prednosti središnjeg dijela otoka koji ima dosta atrakcija koje su dosad bile nepoznate ili nedostupne, poput mreže rimskog agera i arheoloških nalazišta, ali i brojnih suhozida, vidikovaca, bara i ostalih prirodnih atrakcija. Povezat ćemo biciklističkim putevima cijelu trasu od Ugljana do Preka, koja će ići paralelno uz glavnu cestu koja prolazi kroz otok Ugljan. Nulta točka bit će arheološki lokalitet star gotovo dvije tisuće godina - Antička uljara u Mulinama, koji je zaštićeni kulturni spomenik, a ovime će dobiti na prepoznatljivosti i atraktivnosti” - naglašavaju.

Komentari