Osteoporoza - bolest žena, ali i muškaraca

Procjena je da danas od osteoporoze boluje više od 200 milijuna ljudi na svijetu.

Bolest je to koja uzrokuje gubitak normalne gustoće kostiju, uslijed čega one postaju lomljive.

Danas je obilježen Svjetski dan osteoporoze, a što je učinila i zadarska Udruga za osteoporozu koja je ujedno obilježila i Svjetski dan menopauze.

Već tradicionalno, u Gradskoj knjižnici Zadar organizirali su predavanja na teme „Osteoporoza i vitamin D“ i „Menopauza i prozori, u kakvoj su vezi“, a predavači su bili dr.med. Vlatka Saić Sikirić, specijalist fizikalne medicine i doc.dr.sc. Petar Lozo, dr.med., ujedno i predsjednik Udruge.

Osim toga, na Narodnom su trgu članice Udruge dijelile poučne letke, a na Pozdravu suncu odrađena je i tjelovježba s ciljem podizanja zdravstvene svijesti rane prevencije i liječenja nekih suvremenih kroničnih bolesti.

Kako nam je rekla Ljubica Škorlić, tajnica Udruge, ovakvim se akcijama potiče svijest kod ljudi, posebice žena jer su one više zahvaćene bolešću, kako bi se izbjegle kronične tegobe, kao i da se smanje, odnosno da se u cijelosti spriječe.

“Izdvojila bih četiri najvažnije mjere prevencije i liječenja, a to su primjereni unos kalcija i vitamina D, održavanje primjerene tjelesne težine i fizičke aktivnosti, izbjegavanje pušenja i konzumiranja alkohola, denzitometrija (mjerenje mineralne gustoće kosti)” - istaknula je Ljubica.

Ova Udruga broji oko 160 članova, a Ljubica napominje kako je su se ranijih godina građani puno više interesirali za osteoporozu dok sad taj interes stagnira.

Ipak, svake godine, pored aktivnosti u Zadru, pohodi i niz mjesta u Zadarskoj županiji, objašnjava što je osteoporoza, koje su vježbe pogodne, ali i ženama besplatno mjeri mineralnu gustoću kostiju preko UZV petne kosti.

No, situacija bi zapravo trebala biti obrnuta, odnosno interes bi trebao biti sve veći jer i bolest se širi i ostavlja posljedice.

Komentari