Highlander Velebit - avantura, priroda i ljepota tura...

Turizam i sport u hrvatskim prilikama ne moraju nužno biti vezani uz more, obalu i 1.000 otoka.

Da je tome tako pokazala su sve brojnija rekreativna i ina slična događanja u “kontinentalnom” dijelu RH. Napose ona u planinama…

Potoci i - ljubimac

Ne samo kada su u pitanju klasični izleti, nego i prava natjecateljska zbivanja, poput penjačkih i atletskih trkačkih treking i trail nadmetanja. Minulog mjeseca Lijepa naša se prvi put odvažila biti domaćinom i avanturističkog pohoda planinskih maratonaca - Highlander Velebita.

Iako se planinarima želio omogućiti polaganiji tempo prolaska stazama impresivnog masiva, sudionicima premijernog izdanja i uz naročito zahtjevne vremenske uvjete koji su ih pratili trebalo je manje od predviđenog do cilja staze dužine 104 kilometra. Ista prolazi kroz krasote čak dva nacionalna parka- Sjeverni Velebit i Paklenicu, kao i - Park prirode Velebit, starta se u Zavižanu, u etapama ide unaprijed određenom rutom prema Starigradu, a cjelokupni put noseći sa sobom vlastitu opremu i osnovnu hranu trebalo je proći u pet dana.

Događanje u organizaciji PK Gorštak nije namijenjeno isključivo iskusnim planinarima i rekreativcima, već je poticajno i početnicima kako bi na siguran način doživjeli sve čari planinarenja. Pogodna i zdravlju, budući da se, ako niste znali, u planinarskih sat vremena potroši blizu 500, a uz punu opremu na sebi i 650 - 700 kalorija.

Prosječna brzina koraka je 4 kilometara na sat, pa tako 104 kilometara traži oko 26 sati hoda po liticama i uzvisinama što je oko 17.000 kalorija. Kao usporedba, 1 pizza ima 2.000 kalorija.

“Ideja je da svatko putuje rutom svojom brzinom i sigurno, uz našu logističku podršku, a tu su voda, hrana, transferi i prijevoz osobnih stvari i namirnica. Prijavljenih je bilo nešto preko 60, na startu se pojavilo 48 osoba, među njima 9 žena. Uglavnom iz HR i njih nekoliko iz BiH. Na listi se našlo i ljubitelja prirode iz Srbije i Slovenije, najstariji '55 godište, najmlađi rođen 1992., većina u zrelim ranim tridesetima i četrdesetima.

Imali smo profesionalnih gorskih vodiča, alpinista, ribara, menadžera, profesora. Dosta sudionika odustalo je zbog nevremena u drugom danu, na koncu je priredbu zaključilo 16 aktera. Bez ozljeda, ako ne brojimo nekoliko uganuća koji su česta planinarska povreda” - otkriva nam Igor Mlinarević, glavni inicijator i voditelj pohoda.

Najteže je, kaže, bilo sudionicima koji su se našli u dolini Raminog Korita, području visoke i guste šume, putevi su bili klizavi i prepriječeni svježe srušenim bukvama.

Najbrži na cilj u kanjonu Paklenice su došli Dražen Dugac za 55 i Emir Agić za 58 sati, potom Igor Maljković i Maja Maurić za 83 sata. Prvak, četrdesetogodišnji ugostitelj iz Sesveta i profesionalni gorski vodič s međunarodnom licencom, Velebit bi slobodno u osobnoj karti mogao navesti kao drugo prebivalište, tamo godišnje odlazi i po 20-ak puta vodeći višednevne ture Planinarske udruge Alfa i omega.

Drugoplasirani je pak profesor matematike iz Zadra, rodom Pašmanac. Brončani su Ličanin i Istranka, on magistar ekonomije bez posla i trenutno radi kao recepcioner u Rovinju, ona doktorica znanosti, veterinarka genetičarka, u slobodno vrijeme polumaratonka. Bez problema kompletnu dionicu je prešao i štenac Šon, mješanac vižla i labradora, pas ljubimac, star samo 10 mjeseci, uz vlasnika Bornu Baletića iz Zagreba.

“Imali smo i nekoliko poziva s terena s obzirom da su se nakon nedavnih obilnih kiša odronili dijelovi planinarske staze i stabla su prepriječila put pa se nije moglo proći određenim smjerovima. Uz asistenciju HGSS iz Gospića smo takve situacije riješili brzo i efikasno, vratili ljude na kontrolne točke ili ih preusmjerili na drugi put, iznimno jaka kiša koja je danima nemilice padala na Velebitu primorala je upravu NP-a da u jednom trenutku zatvori vrata parka. Uobičajeni puteljci pretvorili su se u potoke i rječice, teren se odronjavao, znali smo da neće biti lako, no u priči nismo očekivali preskakanje brzaca na Paklenici, medvjede, ruski rulet s munjama, mordor u Raminom Koritu i “oluju stoljeća” - prepričavaju marljivi i radišni organizatori poduhvata sporta, ali i turizma.

“Stazu sam prošao više puta i otuda ideja da Highlander postavimo baš tu na Velebitu koji je prekrasan, pomalo divlji i prepun života. Rođeni sam Osječanin, pravi lega iz ravnice, planinar rekreativac i entuzijast, a profesija mi je u event menagementu organizacija događanja. Radim u timovima koji su postavili i druge kompleksne događaje poput Wings for Life u Zadru, Tour of Croatia, Pannonian Challengea, Ironmana - Pula…" - napominje idejni začetnik zanimljiva i atraktivna programa. I nastavlja:

"Nešto slično postoji u Švedskoj, otuda ideja da bi i mi mogli s obzirom na resurse, a uočio sam da nema kod nas koncepta koji bi spojio planinarenje, otkrivanje novih destinacija i neku verziju natjecanja. Kako sam planinar, a imam iskustva u razvoju potpuno novih tipova zbivanja, prihvatio sam se izazova i oformio ekipu koja je projekt realizirala. Puno su nam pomogli TZ Starigrad, PP Velebit, NP Sjeverni Velebit i Paklenica. No da bi projekt zaživio u internacionalnom smislu i privukao veći broj sudionika, a tu onda mislim i turista, iz zemlje i inozemstva, potrebna su ozbiljnija ulaganja i prisustvo na ciljanim tržištima” - naglašava.

Rutu po kišnom pljusku i meteo-prilikama kakav Velebit ne pamti u zadnjih pola stoljeća uspješno su prešli “moderni gorštaci”: Maja Maurić, Marija Pustički, Antonija Dominović, Dražen Dugac, Emir Agić, Igor Maljković, Miroslav Šiptar, Borna Baletić, Ivan Šikić, Marin Knez, Miro Jakovljev, Ivan Ježić, Tomislav Orlić, Loreto Bartolić, Darko Martić i Damir Rusan.

Dočekala su ih posebna priznanja i odlikovanja kamenom medaljom izrađenom iz obližnjeg kamenoloma, uvezana pravim alpinističkim konopom, a svaka medalja je pritom i ručni rad majstora iz Knina. Veliku avanturu su, usprkos meteo nevoljama, obilježili adrenalin, prekrasan krajolik, odlično društvo, nova prijateljstva i hrpa neponovljivih uspomena.

Osim što HR “majka planina” osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, priređivači s pravom napominju kako će manifestacija znatno pridonijeti razvoju planinarskog turizma i isti usmjeriti prema višednevnim turama, a Highlander Velebit pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i listi svjetski priznatih godišnjih događanja.

Padina i plaža

Nakana planinarske avanture je promoviranje zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi, a namijenjena je zaljubljenicima u prirodu koji se, nakon planinarenja, nerijetko upute u otkrivanje lokalnih znamenitosti i poznatih turističkih središta poput Zadra i otoka. Potonji će i krajem narednog ljeta privući mnoge da se poslije šetnje po planinskim stazama odluče opustiti i odmoriti u drugačijoj okolini, nizina i plaža.

“Entuzijastični smo, sumiramo utiske, analiziramo što možemo bolje i pripremamo se na Highlander Velebit 2018. pozvati stotine kontinentalnih i planetarnih planinara” - tvrde domaćini koji su odlučili i 50 kuna svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad.

Komentari